ender demir

Doç.Dr. Ender Demir: “Bu kadar evrensel bir balon olmaz.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ender Demir, Bitcoin hakkında açıklamalarda bulundu. Demir Bitcoin’in balon olduğu hususundaki yorumlara ‘Bu kadar evrensel bir balon olamaz’ sözleri ile ifade etti.

“Bitcoin Hikayesi Nedir, Ne Değildir?” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Faruk Aysan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ender Demir, Yazılımcı Mehmet Ali Çalışkan, yüksek bilgisayar mühendisi Tahir Çelebi ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Süleyman Kaya konuşma gerçekleştirdi.

Sabah Gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre, Ender Demir, panelde yaptığı konuşmada, Blokchain teknolojisinin farklı alanlarda kullanılabileceğinden bahsederek, UNICEF’in Suriyeli çocuklar için Blokchain üzerinden bağış kampanyası başlatmasını örnek verdi. Bu teknoloji ile hayatımızdaki birçok şeyin değişeceğini söyleyen Demir şu ifadeleri kullandı:

Fonlama ve yatırım değişecek. 2-3 yıl öncesine kadar bir portföy yöneticisinin önünde Bitcoin veya altcoin yatırım opsiyonu yoktu ama artık var. Ya da teminat olmadığı için bankanın fon vermediği fikirler, Blokchain ile birlikte hayata geçirilebilir hale gelecek. Ayrıca maliyetler düşecek.

Ender Demir: “Riskler Var”

Kripto para birimlerinde bir takım risklerin olduğundan bahseden Demir, eğer böyle bir yatırıma girilecekse bu riskleri kabul etmek gerektiğini söyledi. Demir ayrıca şunlardan bahsetti:

Bitcoin’de müthiş bir dalgalanma görüyoruz. İyi bir kurumsal yatırımcı için fırsat sunabilen bu dalgalanma, normal bir insan için tehlike unsuru. Bu dalgalanmayı kaldıramayacak durumdaysanız ve bu dalgalanma hayatınızı etkileyecek sonuçlara yol açıyorsa uzak durmakta fayda var.

Bitcoin piyasasındaki “Balon” tartışmalarından bahseden Demir, son düşüşün balon yansıması olmadığını dile getirdi. Demir bu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu yeni teknolojinin ne kadar değer yaratabileceğini kestiremiyoruz. Son düşüş ciddi bir balon yansıması mı? Bence hayır. Bitcoin tarihinde zaten yüzde 50, hatta yüzde 80’e varan düşüşler görüldü. Yani bu düşüş tarihinde ilk defa yaşadığı bir düşüş değil. Bitcoin’i son 6 aydır takip ediyorsanız bu düşüş şok edici gelebilir ama uzun dönemdir takip ediyorsanız, Bitcoin’in zaten düşüp çıkan bir varlık olduğunu görebilirsiniz. Ben balon diyenlere asla kulak asmıyorum. Dünyada bu kadar büyük balon olmaz. Bu kadar evrensel bir balon da olmaz

ICO hakkında konuştu

Yeni dönemde coin halk arzının (ICO) gündeme geldiğini aktaran Demir, şöyle devam etti:

Geçen gün bir ICO’da 12 dakikada 40 milyon dolar para toplandı. ICO piyasası hızla gelişiyor. Bir ICO’nun 50 milyon dolar para topladığını düşündüğümüzde, Türkiye’nin burada alabileceği çok yol olduğunu görüyoruz. Dünyada 2017’de halka arz edilen coin değeri 6,7 milyar dolar olmuş. 2014, 2015, 2016’da bu rakam toplam 1 milyar dolar. Bir yılda müthiş bir fark oluşmuş. ICO borsadaki firmaları tehdit ediyor. Artık hiç borsaya açılmadan, bir fikrinize 50-60 milyon dolar toplayabiliyorsunuz. Risk sermayesini de zorluyor. 2017’de risk sermayesiyle toplanan paradan daha fazla para ICO ile toplandı. Müthiş bir finansal değişimden bahsediyoruz.

Panelde, ayrıca Tahir Çelebi teknolojik, Süleyman Kaya ise dini boyutlarıyla Blokchain ve kripto paraları masaya yatırdı.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin