Morgan Stanley, DeFi'de yükselişe geçerken Uniswap, Yearn.Finance ve SushiSwap parabolik büyümeye hazırlanıyor
Morgan Stanley, DeFi'de yükselişe geçerken Uniswap, Yearn.Finance ve SushiSwap parabolik büyümeye hazırlanıyor

DeFi alanında karşılaşılabilecek bu finansal olmayan risklere dikkat

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Merkezsiz finans (DeFi) alanı, geleneksel kripto endüstrisinin en başarılı kolu konumunda. Bu yıl gösterdiği büyüme performansı şimdiye kadar hiç bir kripto alanında görülmedi. Toplam değer rekor seviyelere yaklaşırken, DeFi gündemde kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, yeni yayınlanan bir rapor, olaya farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Merkezsizlik’ten gelen endişeler

Bu haftanın başlarında, veri ve araştırma şirketi BraveNewCoin (BNC), ana akım yolunda ilerleyen DeFi’nin bazı finansal olmayan risklere sahip olduğunu bildirdi.

DeFi için birincil riskler bilinen türden bir endişe. Sektör büyürken, iş merkezi olmayan bir iş yapmanın yatırımcıların DeFi protokollerinde kilitli olan fonları için her zaman risk oluşturduğunu düşünmeleri.

Ancak BNC raporu, bazı risklerin ise finansal olmayan faktörlere de bağlı olduğunu söylüyor. Bunlardan en önemlisi, hemen hemen her kripto varlığı için sorun olmaya devam eden ölçeklenebilirlik meselesi.

Şu anda DeFi protokolü Ethereum blok zincirde barındırılıyor. Kuşkusuz, ünlü blockchain platformu, mevcut en iyi geliştirici araçlarından bazılarını sağlıyor. DeFi Prime’dan elde edilen verilere göre blok zincirde 198 proje bulunuyor. Bu, EOS ve Bitcoin gibi blok zincirlerdeki proje sayısının neredeyse 10 katıdan fazla.

DeFi protokollerinde ağ tıkanıklığı riski

BNC’nin açıkladığı gibi, ağ tıkanıklıkları daha yüksek gas fiyatlarına ve başarısız işlemlerin sayısında bir artışa yol açacak. Bu, protokollerin işleyişini etkiyebilecek bir sorun. Rapor, Mart ayında Ethereum işlem ücretlerinin 15 dolara ulaştığı ve MakerDAO tasfiye sorumlularının teklif vermek için açık artırmalara erişemediği Kara Perşembe olayına dem vuruyor.

Siber saldırılar

Bir diğer endişe, bir yeniden giriş saldırısı sorunudur. Bu saldırılar, Ethereum’da sık görülen bir olaydır ve dâhili durum güncellemesi öncesi token gönderen bir sözleşme içerirler. Bilgisayar korsanları, bu yolla işlem yürütülürken sözleşmelerin koşullarını değiştirmek ve fonları başka yöne çevirebilir.

Akıllı sözleşme oracle’ları tehdidi de üzerinde tartışılan konular arasında. Bu platformlar, akıllı bir sözleşme ile zincir dışı veriler arasında bağlantı kurarlar. Bir oracle akıllı bir sözleşmeye yanlış veri gönderdiğinde, ardından gelen işlem kaçınılmaz olarak hatalı olacaktır.

DeFi ’nin manipüle edilme riski

BNC, siber suçluların DeFi protokollerinin tasarımlarını da manipüle edebileceğini ve bir merkezileşme riskinin varlığından da söz ediyor. Bu, bir merkez aracının ya da birkaç balinanın bir protokolü kontrol edilme riski olarak açıklanıyor.

DeFi alanı için bu yıl oldukça sükseli geçti. Yatırımcılar bu risklerin çoğunun defalarca ortaya çıktığını gördü. Bununla birlikte, bunlar esasen endüstri için büyüyen sorunlar olarak kalmaya devam ediyor. Geleneksel kripto alanı da bir günde bu seviyelere gelmedi. Saldırılar ve güvenlik ihlalleri yatırımcılara şimdiye kadar milyarlarca dolara mal oldu.

Bu riskler proje geliştiricilerin kendilerini de geliştirmesine neden olurken, gerçek şu ki her zaman böyle ya da başkaca sorunlarla karşı karşıya kalınacak. Çözülebilir görünen tek sorun, diğer rakip blok zincirlerin yükselişi ve geliştiricilerin Ethereum’dan taşınmaya istekli olmasıyla çözülebilecek ağ tıkanıklığı. DeFi yaşadığı sürece, bu risklerin ortadan kalkmayacağı da aşikâr.

insidebitcoins


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin