Popüler altcoin, yeni güncelleme ve duyurular ile gündemde
Popüler altcoin, yeni güncelleme ve duyurular ile gündemde

Cardano Protokolü ile ilgili akla takılan sorular Twitter’da cevaplandı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kısa bir süre önce, Cardano Vakfı Twitter’da bir canlı yayın yaptı. Vakfın Pazarlama ve Topluluk ekibinin bir üyesi olan Jon Moss, Runtime Verification’ın başkanı ve CEO’su Grigore Roșu ile konuştu. Röportaj, Cardano topluluğunun Runtime Verification’nın denetlediği Cardano Protokolü ile ilgili araştırması ve geliştirme sorularını yanıtlamaya odaklandı.

IOHK, Runtime Verification ile birlikte, Cardano için yeni bir sanal makine içeren  resmi semantik üzerine inşa edilmiş yeni bir teknoloji geliştirmeye hazırlanıyor. Ortaklık sayesinde IOHK ve Cardano, iki testnet piyasaya sürdü. Bunlardan biri KEVM diğeri ise IELE .

K-EVM sayesinde geliştiriciler Ethereum Virtual Machine [EVM] üzerinde çalışan herhangi bir akıllı sözleşmeyi test edebiliyorlar. IELE Testnet ise  Cardano’nun IELE Virtual Machine [VM] performansı için özel geliştirildi. Bu sayede geliştiriciler, mevcut yığın tabanlı VM’lere kıyasla çok sayıda analiz ve optimizasyondan yararlanabilecekler.

Cardano Protokolü ile ilgili topluluk sorularına Rosu cevap verdi

Topluluktan bir üyenin aklını kurcalayan dilin yapısal biçimiyle ilgili kaygılarına şu cevabı verdi:

Asıl soru, kütüphanelerle nasıl başa çıkılacağı. İki seçenek var. İlki IELE Testnet’ine tüm dilleri entegre etmek ve yerleşik bir kütüphane yerleştirmek. İkinci seçenek ise çeşitli kütüphanelere ya da bu kütüphanelerden yapılan çevirileri içinde barındırması.

Rosu’ya göre plan, K Framework’ünde biçimsel semantik bölgeler için herhangi bir programlama dilini almak ve bu dilden IELE testnetine bir derleyici oluşturmak. Sonrasında bu Cardanona’da sorunsuzca çalıştırılabilecek.

Rosu’ya göre sonuçta ortaya çıkacak olan yukarıda bahsedilen iki senaryodan oluşan bir karışım. Şu an yaptıkları denemeler onlar için kilit nokta ve kullanıcıların geri dönüşleri de projeye büyük bir katkı sağlıyor.

Şu anda aklımda olan şey, IELE’de temel bir fonksiyon setine sahip olmak. Bu farklı hesapların bakiyelerinin nasıl kontrol edileceği ya da A hesabından B hesabına nasıl aktarılacağı gibi temel şeylere çözüm getirecek.

IELE dahili bir API’ye sahip ve bu yüzden temel düzeyde çalışıyor. Bu sayede bütün kütüphane bir hesaba entegre edilebiliyor. Geliştiricinin yapması gereken, hesaba ve temel işlevlerine bir “call action” (harekete geçirme eylemi) yapmaktır. IELE bu argümanlara sahip olduğu için, geliştiriciler bunları daha yüksek seviyeli dillerde kullanabilirler.

IELE’de bazı temel işlemler için zaten kullanılmakta olan bazı yerleşik işlevler yer alıyor. K Framework’ünde tanımlanan dil semantiğinin, bu kütüphane fonksiyonuna belirli bir dilde işlem sembollerini bağlayabildiği bir yol olacak.

Rosu böylelikle bir geliştiricinin belirli bir dilin semantiklerini tanımlamak istediğinde, o dilde komutları veya ifadeleri “hook”layabileceği bir yolu olacağını belirtmiştir. IELE’de, daha yüksek seviyeli dillerden veya IELE’de doğrudan elle üretilen bir kütüphaneye sahip olacaklar.

ambcrypto

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin