Uzun süredir gündemden düşmeyen Facebook’un kripto parası Libra, kripto para sektörü tarafından dört gözle bekleniyor. Libra’nın ne zaman çıkacağı, hatta çıkıp çıkmayacağı bile kesinleşmemişken; bir Twitter hesabının Libra üzerinden “profesyonel” dolandırıcılık faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı.
LIBT isimli bir coin üreten dolandırıcılar, bu coin’in Libra olduğunu belirterek sahte bir ICO başlattılar.
Hesabın 2018 yılında açıldığı belirtiliyor ancak Etherscan’ın verileri LIBT isimli ERC20 tokeninin 26 Ocak’ta oluşturulduğunu gösteriyor.
Libra hesabı sahte ICO başlattı
Facebook’un Libra’nın geleceğine henüz karar verilmemiş olması, dolandırıcıların tokeni çevreleyen ilk ilgi yığılmasından kâr elde etmeye çalışmasını engellemedi. @CoinLibraToken kullanıcı adına sahip ve Libra ismini taşıyan Twitter hesabı, takipçilerinden Ethereum ile ödeme talep eden LIBT tokeninin sahte bir ICO’sunu yürütüyor.
25 Ocak’tan önce hesapta herhangi bir etkinlik ve lansman için akıllı sözleşme yapılmadı. LIBT tokeni ise 26 Ocak’ta oluşturuldu.
500 milyar arzlı bir ERC20 tokeni
Hesabın ilk tweet’i, Facebook Libra’nın başlatıldığını açıklarken toplam 500 milyar arza sahip “basit bir küresel ERC20 jetonu” olduğunu ifade ediyor.
Hesapta yazım ve dil bilgisi hatalarının bolluğu dikkat çekerken ICO ile ilgili hesaplamalarda bazı matematik hataları da dikkat çekti. %100 bonus verileceğini iddia eden Twitter hesabına göre, 0,1 ETH yatırımı 300 milyon LIBT’ye dönüşürken, 0,5 ETH yatırımı 3 milyar LIBT getiriyor. Listelenen adrese 1 ETH gönderenler 30 milyar LIBT ve 2 ETH gönderenler cömert bonuslar sayesinde 100 milyar LIBT alıyor.
SparkToro üzerinden gerçekleştirilen bir analize göre @CoinLibraToken hesabını takip eden 12.000 kişinin yüzde 40’ından fazlası sahte hesaplardan oluşuyor. Gerçek katılımı yapay olandan ayırt etmek zor olsa da az sayıdaki yorum, beğeni ve retweet miktarı manipüle edildiğini gösterebilir.
Dolandırıcı kamu satışında 3 ETH artırdıklarını iddia ederken bu veri, Etherscan’ın verileri ile destekleniyor. Bununla birlikte daha yakın bir araştırma, 1 ve 2 ETH’lik işlemlerin her ikisinin de çok az faaliyet gösteren aynı adresten geldiğini gösteriyor.
Bu hesaba dikkat edin!
Konuyla ilgili ilk araştırmalar, LIBT tokeninin ve @CoinLibraToken hesabının tamamen bir dolandırıcılık faaliyeti olduğunu gösteriyor. Ancak şimdiye kadar çok az hasara yol açtığı ve dolandırıcıların Twitter’daki yatırımcılardan önemli miktarda para toplayamadıkları görülüyor. Hesabın takipçileri tarafından paylaşılan düzinelerce Ethereum adresinin hırsızlığa veya korsanlığa yol açıp açmadığı ise henüz bilinmiyor.
2020’de Bitcoin’den daha iyi performans göstermesi beklenen 3 altcoin
Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.