Gelecek 100 Yıl: 21. Yüzyıl Kehanetleri’nin yazarı olarak tanınan saygın bir jeopolitik analist olan George Friedman’a göre Blockchain teknolojisi sonsuz değil, eninde sonunda modası geçecek. Ünlü araştırmacı, önceki çalışmalarından da görülebileceği gibi bu iddialarını da tarihe dayandırarak, geçmişte, en karmaşık şifreleme yöntemlerinin bile zamanla çözülmüş olduğunu belirtiyor.
Blockchain’in kalıcı olması güvenilirliğine bağlı
Tanınmış araştırmacıya göre, sürekli yeniliklerine rağmen, Bitcoin’e yönelik saldırılar sonucunda bu kripto paranın güvenli bir değer rezervi olmadığı ortaya çıkacak. George Friedman geçtiğimiz Perşembe günü verdiği bir röportajda şunları söyledi:
Kırılmayan şifreleme teknolojisini hiç duymadım. Rusya, Çin, ABD istihbarat servislerinden kriptolara yönelik saldırılar bekliyorum. Blockchain, algoritmasında artan zorluk, Blockchain sağlamlığının temel garantilerinden biri. Ancak kodlama hataları bazı korsanların başarısına izin verdi. Birkaç hafta önce, Verge %51 saldırısına uğradı. Ağların madencilik algoritmalarından birine yönelik saldırı, yeni tokenlerin aşırı üretimine izin verdi. Bu tip saldırılar kripto para borsalarına yapılan hacklerden çok farklı. Çünkü bunlarda üçüncü şahısların başarısızlıkları olurken, %51’lik saldırılarda ihmal Blockchain’in kendisinde bulunuyor. Kuantum hesaplamasındaki sürekli ilerlemeler dağıtık defter teknolojileri (DLT) nedeniyle potansiyel bir risk olduğu için dikkat edilmeli. Çünkü bir Blockchain ağı dağılımından hemen sonra hacklenebilir.
“Blockchain teknolojisi sonsuz terimi rant sağlamak için uydurulmuş olabilir.”
George Friedman Blockchain teknolojisi hakkında şüphelenmesinin temel sebebi olarak, Blockchain teknolojisi ile gelir sağlayanların bu teknolojiyi gereğinden fazla abartmalarını gösteriyor. Tanınmış analist, özellikle uluslararası ilişkiler alanında tutarlı öngörüleri ile ünlü. Çalışmaları, özellikle dünyanın dört bir yanındaki çeşitli araştırmacıların dikkatini çekiyor. Friedman’a göre, Amerika Birleşik Devletleri dünya lideri statüsünü önemli bir kayıp olmadan sürdürecek. Benzer şekilde Çin’in, şu anda imkansız gibi görünse de, ekonomik ve politik olarak çökeceği iddia ediliyor. Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika ile birlikte BRICS üyesi ülkelerden biri. Bu üye ülkeler, önümüzdeki yıllarda dünyadaki gayrisafi hasılaya hükmederek, dünyanın önde gelen gelişmekte olan ekonomilerini bir araya getirecek.
Geçmişte neden oldu, gelecekte ne olacak? gibi soruların cevapları tam olarak bilinmese de, teknoloji olarak gelinen nokta Blockchain’i üretti. Gelecekte bu teknoloji tedavülden kalkar mı? Yoksa dahada gelişir mi? Bilemeyiz ama Blockchain kendi sonunu hazırlasa da yeni teknolojiler için gerekli altyapıyı sağlıyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.