Bitcoin SegWit işlemleri fiyata rağmen büyümeye devam ediyor
Bitcoin SegWit işlemleri fiyata rağmen büyümeye devam ediyor

Bitcoin’de SegWit işlemleri aniden düştü: Peki bunun nedeni nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain dedektifleri ve Lightning yanlıları, geçen ayın sonlarına doğru SegWit bloklarındaki ciddi düşüşü fark etmiş olabilir. Bitcoin’de SegWit işlemleri geçen ay yüzde 50’yi aşarak rekor bir düzeye ulaştı. Fakat 20 Ekim’de oran düşmeye başladı ve yaklaşık yüzde 40 oranında düştü.

Bitcoin’de SegWit işlemleri neden birdenbire geriledi?

Bunu fark eden kullanıcılar, “Bu kadar çok kişinin kullandığı SegWit işlemleri, neden birdenbire geriledi?” düşünebilir. SegWit işlemleri genellikle gerçek boyutta daha küçük oldukları için daha az maliyetli ve bu nedenle bunları öncelikli olarak göndermek daha ucuz. Bitcoin’in derin teknolojik yönüne aşina olan bir Bitcoin haber bülteni, mantıklı olan bir teoriye sahip: En az bir büyük madencilik havuzu, işlemleri işlemeyi yanlışlıkla durdurdu. Teoriye göre bu düşüş basit bir hatayla gerçekleşen yanlış yapılandırmanın sonucu olabilir.

SegWit işlem grafiği
SegWit işlem grafiği

Ayrılmış Tanık (Segregated Witness) ya da kısaca SegWit, Peter Wuille, Eric Lombrozo ve Johnson Lau’nun öncülük ettiği bir ölçeklendirme çözümü. SegWit, daha önce birden fazla işlemin tek bir bloğa sığabileceği şekilde dahil edilmiş olan bloklardan gelen verileri ayırır. Pek çok madencinin 1MB’den büyük blokları işlememesine rağmen, bir yan fayda blokların boyutlarında gerekli bir artış oldu.

SegWit, Lightning Network gibi daha yeni teknolojilere zemin hazırlayacak

SegWit, Bitcoin’de ağ tıkanıklığına verilen birkaç cevaptan biriydi  ve 2015’ten 2017’ye kadar büyük Bitcoin ölçekleme tartışmalarında önemli bir rol oynadı. Lightning Network ile kombine edilen SegWit, ölçekleme sorununa Bitcoin Core’nin cevabı. Ayrıca SegWit’i istemeyen bir grup ilk ve en önemli değişimin blokların büyüklüğünde bir artış olması gerektiğine inanıyordu ve bu felsefe sonunda Bitcoin Cash’in hard forku ve oluşturulmasına yol açtı.

Geçtiğimiz 13-14 ay boyunca, SegWit işlemleri sürekli olarak arttı. Öyle ki şu anda iki işlemden biri SegWit tabanlı veya etkin durumda. Zaman geçtikçe SegWit bir norm haline gelecek ve Lightning Network gibi daha yeni teknolojilere zemin hazırlayacak. Şu anda Lightning Network Bitcoin’deki son ölçeklendirme çözümünden çok uzakta

Ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin