Son birkaç günde yaşanan olağanüstü çöküşün ardından Bitcoin yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu haberin yazıldığı esnada son 24 saatte %3,20 değer kaybeden BTC, 5 bin 378 dolardan işlem görüyor. Hatrı sayılır bir grup yatırımcının kafasında ise tek bir soru var: Böyle bir krizden sağ çıkamıyorsa Bitcoin için hâlâ güvenli liman yakıştırması yapılabilir mi?
Türk araştırmacı Abdullah Çiftçi’den çok dikkat çeken koronavirüs ve kripto para iddiaları!
Bitcoin kısa vadede güvenilir olmasa da doğası gereği riskleri dengeliyor
Bitcoin, kısa vadede büyük kazançlar ve beklenmedik kayıplar sağlayabilen yüksek oynaklığa sahip bir varlık olduğu için kısa vadede güvenilir olduğunu söylemek oldukça zor. Ancak son on yılda BTC sahibi olmak, diğer ekonomik riskleri dengeleme potansiyelini gözler önüne seriyor. Son günlerde yüksek volatilite dönemine giren kripto para, yeterince istikrarlı olamadığı için yatırımcıların güvenini kaybediyor. Fakat genel olarak Bitcoin, geleneksel varlıklar için kriz zamanlarında faydalı olabilecek özelliklere sahip.
Longhash tarafından yapılan konuyla ilgili gerçekleştirilen bir analizde şu ifadeler yer alıyor:
Genel olarak konuşursak Bitcoin daha geniş piyasada olanları yansıtacak şekilde hareket etti. Ancak istisnalar var. Mesela tüm yıllar bu kalıba uymuyor. Veriler, Bitcoin’in zaman zaman geleneksel pazarlara etkili bir alternatif olarak performans gösterdiğini ortaya koyuyor.
Genel olarak, Bitcoin’e akan para genel ekonomiye olan güveni yansıtıyor. İstisnalar arasında 2014’te fiyatları bir yıl boyunca düşüren Mt. Gox başarısızlığı gösterilebilir. Yine de BTC, hâlâ keşif aşamasındaki yeni bir varlık olarak görülebilir.
Tasfiyeler BTC’ye güveni azaltıyor, kurumsal yatırımcılar ise hız sorunundan çekiniyor
Tasfiyelerin vadeli işlem piyasası üzerindeki etkisi de Bitcoin’i daha az güvenilir kılıyor. Borsalarda ara sıra yaşanan teknik acil durumlar dışında, varlığın bir acil durum anahtarı yok.
Bitcoin, diğer varlıklar depolanırken piyasalara akan para olma çerçevesinde güvenli bir sığınak değildi. Bunun nedenlerinden biri lojistik olabilir: Perakende yatırımcılar bile BTC’de stok yapmak için çok hızlı hareket edemezler. Yine de Bitcoin’in kriz zamanlarında potansiyel olarak çalışan bir tarafı var.
Bununla birlikte BTC, diğer gecikmeli piyasaları dengelemek için de kullanılabiliyor. 2017’nin boğa piyasası sırasında Koreli yatırımcılar, geciken yerel piyasaları dengelemek için kripto varlıklarına ciddi ilgi gösterdiler.
Son satışlar ayrıca BTC’nin daha düşük fiyatlarla satılsa bile hızlı bir acil durum kaynağı sağlayabileceğini gösterdi. Bitcoin ağı satış sırasında kapanmadığı için bazı BTC paralarını tutmak da alternatif bir ödeme aracına sahip olmak anlamına geldi.

Gelişmemiş ülkeler için büyük bir şans
Bitcoin, yerel para birimlerinin daha değişken ve güvenilir olmadığı ülkelerde nispeten güvenli bir kullanım sağlıyor. Venezuela ve İran gibi ülkeler bu anlamda başı çekiyor. BTC, gelişmiş ekonomilerdeki hisse senedi endekslerine göre çok daha riskli olabilir ancak gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik gecikmeleri dengelemek için iyi bir araç.
BTC kullanımı aynı zamanda gayriresmi bir dolarizasyon kaynağı. Gelişmiş ekonomilerde fiyat keşfi gerçekleştiği için BTC sahipleri de daha yüksek bir ekonomik standarttan yararlanabiliyorlar. LocalBitcoins, fiyat keşfinde BTC’nin yerel para ve ekonomik risklere karşı bir dengeleme aracı olarak olağanüstü fiyat zirvelerine yürüdüğü anormallikleri de gösteriyor.
Türk araştırmacı Abdullah Çiftçi’den çok dikkat çeken koronavirüs ve kripto para iddiaları!
Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.