Kripto para piyasası için yatırımcıların tetikte olması gerekir
Kripto para piyasası için yatırımcıların tetikte olması gerekir

Bitcoin volatilitesi ile ilgili bilmeniz gerekenler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz 2017 yılında kripto para birimi fiyatları oldukça yükseldi. Bu yükseliş kripto para meraklılarının bile hayal gücünün ötesine geçti. Özellikle Bitcoin fiyatı 2017 yılı içerisinde bir defada 1.000 dolardan 20.000 dolara kadar çıkarken baş döndürücü bir yükseliş sergiledi. Fiyat, daha sonra ise yıl sonunda yaklaşık 13.000 dolar gibi düşük bir seviyeye indi. 2018’in ilk çeyreği olan bulunduğumuz dönemde ise Bitcoin fiyatı,  aralıklı varyasyonlarla 10.000 dolar çevresinde geziyor. Piyasadan asla vazgeçmeyen bir kripto yatırımcısı veya yeni başlayan bir yatırımcı olsanız da şansınızı denediğinizde, Bitcoin volatilitesi sizin için yüksek bir endişe kaynağı olacaktır. Ve kesinlikle bu dalgalanma sizin de en büyük endişeniz olmalıdır. Bu kaygıyı kontrol etmenin en iyi yolu, bu volatiliteye neden olan sebeplerin daha derinlerine inmek ve bunun yanı sıra kripto para ile ilgili temel bilgilerinizi geliştirmektir. İsterseniz bir kripto para yatırımcısının bilmesi gerekenlerin üzerinden beraber geçelim.

Bitcoin volatilitesi birden fazla etkenden kaynaklanır

Kimilerine şaşırtıcı gelebilir ama Bitcoin 2009 yılından beri piyasada işlem gören bir kripto paradır. Ancak daha çok kişi tarafından bilinirliği ve popülaritesi 2017 yılında tavan yapmıştır. Bu kripto paranın arkasındaki Blockchain teknolojisi ise gelişimini hala devam ettiriyor. Ve gün geçtikçe fiyatının saptanması daha zor hale geliyor. İnsanların Bitcoin’e yatırım yapma konusundaki endişelerin büyük bir bölümünü, bu kripto paranın çoğunluğunun küçük bir yatırımcı grubunun elinde bulundurması oluşturuyor. Bu durum ise kripto paranın fiyatını tek bir kişinin bile etkileyebileceği anlamına geliyor. Son zamanlarda gerçekleşen sert fiyat hareketleri ise bunun bir sonucu olabilir. Buna ek olarak domino etkisi ile fiyattaki düşüş, piyasada panik havası oluşması ve kitlesel hareketler ile daha da hızlı gerçekleşebiliyor. Fiyat düşüşü ile birlikte satış emirlerinin hacmi, fiyatları daha da aşağı çekmede beraber rol oynuyor. Bitcoin volatilitesi arkasındaki bir başka sebep ise finansal kurumların ve hükümetlerin yatırımcıların güven faktörü üzerinde doğrudan etkisi olabileceği zihniyetidir.

Bitcoin için bir baz fiyat olmaması gerçeği

Bitcoin, sıfır noktasına düşmesini engelleyen bazı piyasa temellerine sahip olan bir borsa gibi değildir. Bir Bitcoin yatırımı, maddi bir getiri yaratmaz. Sadece kullanıcılar arasında para aktarma amacına hizmet eden bir internet tokenidir. Yatırımcılar, sadece kripto paranın talebine bağlı olarak yatırımlarının değerinin gelecekte artacağını umarlar. Temel bir Bitcoin fiyatının olmaması, riskli bir yatırım pozisyonu almanın yanı sıra, yatırımcının fiyatının düşük olup olmadığını bilmediği için fiyat volatilitesine de katkıda bulunur.

Piyasa manipülasyonu da volatilitede bir rol oynar

Bitcoin yatırımına ilgi duyanların farkında olmaları gereken bir başka gerçek de piyasa manipülasyonunun para politikasını oluştururken oynadığı roldür. Her ne kadar kripto para yatırımında hükümet düzenlemesi olmaması olumlu bir etki yaratsa da piyasa manipülasyonuna açık olması bir dezavantaj olarak görülmelidir. Düzenleyici bir otoritenin yokluğu, kötü unsurların fiyatları manipüle etmesini ve zenginleştirmesini sağlarken, ortalama yatırımcılara bir çok fırsat sunar. Bu unsurların yükselme tuzağı stratejisi, aldatma amacıyla pozitif fiyat tersine düşük hacimli işlemler yaparak, yatırımcıları daha yüksek fiyatlardan alması için kandırmak üzerine kuruludur. Piyasa manipülasyonunun bu şekli, Bitcoin fiyatının aşırı dalgalanmasına neden olabilir.

Bitcoin fiyat hareketlerinde istikrar beklenebilir mi?

Şimdi asıl soru, yatırımcının gelecekte fiyat istikrarının yakalanıp yakalanmayacağı sorunsalıdır. Bitcoin yatırımcıları, paranın daha fazla popülerlik kazanması ve gelecekte daha fazla kişi tarafından satın alınması durumunu geçici olarak bekleyebilir. Bu bahsettiğimiz senaryoda, fiyatlar üzerindeki güç artık Bitcoin için daha fazla istikrar sağlayacak birkaç kişide olmayacaktır. Diğer bir olasılık da, hükümetlerin daha güvenilir bir piyasa için kripto paraları düzenlemek adına bir adım atmasıdır.

Piyasada zaman zaman Bitcoin balonu olarak dile getirilen bu yükseliş, belki de finansal piyasalarda şimdiye kadar görülmüş en büyük yükselişlerden biri olmuştur. Son birkaç ay, belki de bu balonun sönmesinin başlangıcına tanıklık etmiş olabiliriz. Bu durumda, yatırımcılar, olası bir fiyat düşünün zamanını kestiremediği için -ki umarız ki böyle bir süreç olmaz- yatırımlarında oldukça dikkatli davranmaları gerekir.  Eğer uzmanların görüşlerine itibar edilecekse, çok fazla beklemek yerine düşük miktarlı ve kısa vadeli alım satımlar yapmak en iyi tercih olacaktır.

virender dahiya

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin