bitcoin volatilitesi
Bitcoin volatilitesi diğer kriptolardan daha mı düşük?

Bitcoin volatilitesi diğer kriptolardan daha mı düşük? ABD Ekonomik Araştırma Enstitüsü araştırdı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Amerikan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, (American Institute For Economic Research – AIER) herhangi bir fonu veya özel menfaatleri temsil etmeyen bağımsız bir 501 ekonomik araştırma enstitüsü olarak görev yapıyor. Küresel pazardaki en baskın kripto para birimi olan Bitcoin’in, 2013’ten beri, diğer dijital varlıklardan önemli ölçüde ve tutarlı bir şekilde daha az dalgalanma yaptığını ortaya koydu. Diğer bir deyişle uzun vadeli bakıldığında Bitcoin volatilitesi aslında sanılandan daha az olduğu ortaya çıkmış oldu.

AIER araştırmacıları 2018’in başlarında Bitcoin’i ana kripto para birimleri olan Litecoin, Ripple, Ethereum ve Bitcoin gibi dijital varlıklar ile karşılaştıran bir çalışma yürüttüler. AIER, Bitcoin’in sürekli olarak dört ana kripto para biriminden daha az volatiliteye sahip olduğunu ve kripto para piyasasında ilginç bir eğilim gösterdiğini keşfetti.

Bitcoin volatilitesi

Araştırmacılar, ekonomistlerin bir para biriminin veya varlığın volatilitesini ölçmek için kullandığı çeşitli metotların olduğunu vurguladılar. AIER araştırmacıları, yaptıkları kripto para çalışmasında küresel kripto para piyasasında Bitcoin ve diğer dijital varlıkların günlük fiyat hareketini gözlemlemek için temel bir yöntem kullandılar.

AIER araştırmacısı açıklamaları ise şu şekildeydi:

Ekonomistler ve istatistikçiler bir değişkenin volatilitesini birçok yönden ölçer. Fiyattaki ortalamanın günlük yüzdelik değişimi gibi nispeten basit bir metrik seçiyoruz. Her kripto para ve yıl için günlük yüzdelik getirilerinin mutlak değerinin ortalamasını alma yöntemini kullandık.

2013 yılından bu yana Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) ve Bitcoin Cash’in (BCH) günlük fiyat hareketlerini karşılaştırdıktan sonra, AIER, son beş yıl içinde her kripto para biriminin günlük ortalama fiyat hareketinin bir veri tabanını oluşturdu. Bitcoin Cash’in 2017 sonlarında piyasaya sürüldüğü göz önüne alındığında, BCH’nin fiyat hareketi geçen yılın Eylül ayından bu yana analize dahil edildi.

Bitcoin volatilitesi, 2013’ten 2018’e kadar, küçük piyasa sermaye varlıkları ve tokenler ile karşılaştırıldığında daha az olarak dört ana kripto para birimi arasındaki en düşük volatilite oranını göstermeyi başardı.

AIER araştırmacısı açıklamalarına şöyle devam etti:

Ölçümümüze göre, Bitcoin,  her yıl, incelediğimiz beş kripto paranın en az dalgalanma gösterenidir. (aynı zamanda, benzer sonuçlar veren daha teknik bir ölçüm olan varyasyon katsayılarına da baktık). Bitcoin, 2016’dan bu yana görülmeyen seviyelere çıkmadan önce ortalama günlük fiyat hareketi yüzde 2’den daha az bir seviyede bulunuyordu.

Bu nedenle, birçok kripto para analistinin, ilk para arzının (ICO) tokenlerinin ve küçük blok zincir projelerinin çoğunluğunun piyasa değerlemesinin büyük ölçüde Bitcoin ve Ethereum tarafından etkilendiği iddiaları doğru oluyor. Öyle ki BTC ve ETH’nin volatilitesinin en düşük seviyede olduğu göz önüne alındığında, sonuçlar belli bir ölçüde kararlı oluyor. Ayrıca bu kriptoların piyasadaki tüm kripto paralar arasında en yüksek kararlılık seviyesini göstermesi sonuçları daha da doğru hale getiriyor.

Rezerv para birimleri ile rekabetten bahsetmek için henüz çok erken

Hükümet destekli fiat parası veya avro, Japon yeni, İngiliz sterlini ve ABD doları gibi rezerv para birimleri günlük fiyat hareketlerine bakıldığında hiçbir zaman yüzde 10’un üzerinde bir değer kaybı olmadığını görüyoruz. Buna karşılık, Bitcoin, yılda yaklaşık 20 gün yüzde 10’dan fazla fiyat değişimi gösterdi. Litecoin, Ripple ve Ethereum gibi diğer ana kripto paralarda ise bunun 30 ila 50 günü bulduğu kaydedildi.

Gösterge varlıklar olan avro, yen, pound veya altının hiçbiri 2013’ten bu yana dolar karşısında yüzde 10’dan fazla bir değişim göstermedi. Dolar karşısında kaydedilen en yüksek değişim ise Brexit oylaması sonrası yüzde 8 oranında gerçekleşti.

newsbtc

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin