Bitcoin vadelileri derecelendirme kuruluşları tarafından riskli görülüyor
Bitcoin vadelileri derecelendirme kuruluşları tarafından riskli görülüyor

Bitcoin vadelileri bankaların kredi notunu düşürebilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bir finans dergisi olan Risk çok çarpıcı bir iddiada bulundu. Eğer Bitcoin vadelileri ciddi bir seviyeye ulaşırsa, kredi değerlendirme kuruluşları bankaların kredi notlarını düşürecek.

Bitcoin vadelileri derecelendirme kuruluşları tarafından riskli görünüyor

Risk.net adresli web sayfasından yayınlanan bir raporda, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu “Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch” Bitcoin vadeli işlemlerinin pazarlarındaki hacim artışıyla ilgili  endişelerini belirtti. Bitcoin vadelileri, ABD merkezli Chicago Ticaret Borsası (CME) ve Chicago Opsiyon Borsası Kurulu (CBOE) platformlarında bulunuyor.

Aralık ayından bu yana Bitcoin vadeli işlemleri çok fazla rağbet gördü. Her geçen gün artan işlem hacmi 670 milyon doların üstüne çıktı. Artan hacim Bitcoin’in ciddiye alınmasına sebep oldu. Bu sebeple kredi değerlendirme kuruluşları bir yandan Bitcoin vadeli işlemlerinin riskli olduğunu söylerken bir yandan da bankaların Bitcoin işlemlerindeki geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor.

Bitcoin vadelileri bankalar için tehdit!

Bitcoin vadeli işlemleri büyük bir tehdit olarak görülüyor. Kripto para piyasalarının dalgalı olması sebebiyle derecelendirme kuruluşları riskin çok fazla olduğunu düşünüyor. Bu yüzden Bitcoin vadeli işlemlerini sağlayan bankaların kredi puanları düşürülebilir. Fitch yetkililerinden Nathan Flanders konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:

Bitcoin vadeli işlemleri için bankaların notu düşürülebilir. Tabi ki bu işlemlerin, etkilerini ve risklerini tam araştırmadan karar veremeyiz. Ancak işlemler artar ve tehlikeli boyutlara ulaşırsa işte o zaman bankalarla bu konuyu daha fazla konuşmamız gerekir.

Bitcoin vadelileri bankaların kredi notunu düşürebilir
Bitcoin vadelileri bankaların kredi notunu düşürebilir

Bankalar fon bulamayabilir

Bankalar için çok şey ifade eden derecelendirme kuruluşlarının “harf bazında”  verdiği notlar bankaların finansal istikrarını ve gücünü gösteriyor. Bir banka için notunun düşürülmesi demek, bankanın fon bulamaması ve müşterilerine sağladığı kredi miktarının azalması demek. Bitcoin vadeli işlemlerine yönelik tehditkar görüş bildiren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu tutumunda yalnız değil. Moody’s’in genel müdürü Ana Arsov’da Bitcoin vadeli işlemlerinin kredi notlarının düşürülmesine sebep olabileceğini belirtiyor. Ancak Ana Arsov’a göre bu konuda şu an için herhangi bir tehlike bulunmuyor. Ana Arsov açıklamalarına şu sözlerle devam ediyor:

Eğer bankalar çok büyük bir kripto vadeli işlemi başlatırlarsa, bu eylem kredi notuna negatif olarak yansır. Bu işlemin Bitcoin veya kripto paralarla bir alakası yok, risk olan her varlık için aynı tutumu sergileriz. Ancak, böyle bir riski yakın zamanda görmüyoruz.

Nasdaq kendi Bitcoin vadeli işlemlerini başlatacak

Standard and Poor’s derecelendirme direktörü Thierry Grunspan’da bu değerlendirmelere katılıyor. Thierry Grunspan, diğer derecelendirme kuruluşlarının görüşe “risk şimdilik çok uzak” diyerek destek verdi. Ancak risk çok uzak olsa da, daha fazla firma kripto para türev ürünlerini piyasaya sürerek bir kaos oluşturabilir. Tüm bu baskılardan dolayı bankaların Bitcoin vadeli işlemlerine karşı ön yargısı oluşabilir. Böyle bir tutum gelişmekte olan kripto para borsalarına ağır darbeler indirebilir. Neyse ki dünyanın en büyük borsalarından biri olan Nasdaq kendi Bitcoin vadeli işlemlerini başlatacağını duyurdu. Hatta yatırım fonlarının oluşturulacağı bile söyleniyor. Şu bir gerçek ki kripto piyasaları çok riskli ve istikrarsız, eğer kripto paralar bir düzene oturursa tüm riskler ortadan kalkacak ve tüm bu tartışmalar son bulacak.

Ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin