featured
"Bitcoin vadeli işlemleri, altının parlaklığını almaz."

Goldman Sachs: “Bitcoin vadeli işlemleri altının parlaklığını almaz”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Amerikalı finans şirketi Goldman Sachs, Bitcoin‘in yükselişiyle ortaya çıkan “Altını geçebilir mi?” sorusuna yanıt verdi: “Bitcoin vadeli işlemleri altının parlaklığını almaz.”

Bitcoin’in değeri 2017’de benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Bununla birlikte Bitcoin’in 282.8 milyar dolarlık piyasa değeri, 8.3 trilyon dolarlık altına henüz yaklaşabilmiş değil. Kripto para birimleri pazarının 466,7 milyar dolarlık değeri düşünüldüğünde altın standardına ulaşmasının hala çok yolu var.

Açıklamada yer alan notlar şu şekilde:

Likidite eksikliği ve volatilitenin bu denli yüksek olması Bitcoin’i ilginç kılmasına rağmen, altının uzun geçmişi boyunca sahip olduğu çeşitlendirme ve finansal riskten koruyabilme özellikleri sebebiyle yatırımcaları ikna edebilmek pek mümkün görünmüyor.

İki gün önce CBOE Global Markets vadeli işlemlerinin başlamasıyla ticaretinin ilk tam gününü tamamlayan kripto para biriminin değeri 17.000 doları aştı. Yıla 1.000 dolar değerleme ile başladığını düşünürsek Bitcoin’in yükselişi azımsanacak cinsten değil.

Ancak birçok kişinin vadeli işlem sözleşmesini Bitcoin’i ana akım haline getirmenin bir yolu olarak görmelerine karşın, Goldman Sachs altını tahttan indirmenin mümkün olmadığını ve sebeplerini açıkladı.

  • İlk olarak, yatırımcı havuzları ‘çok farklı’. Bankaya göre, altın yatırımcıları Para Aklamayı Önleme (AML) ve Terörle Mücadele Finansmanı (CTF) düzenlemeleri kapsamındalar. Bununla birlikte, dijital para birimleri söz konusu olduğunda bu kurallara nasıl uyacaklarına dair çok az netlik var.
  • İkincisi, analistler ETF’lerden belirgin bir altın çıkışı olmadığı görüşündeler. Goldman Sachs, 2013’ten beri en yüksek seviyedeki ETF hisselerini desteklediğini açıkladı.
  • Üçüncüsü, altın ve kripto para birimlerinin piyasa özellikleri birbirinden çok farklı. Analistler, Bitcoin’in altından daha fazla spekülatif girdi aldığını iddia ediyor:

Bitcoin’in matematiksel olarak belirli bir miktarı vardır ve altının yerkabuğunda sınırlı bir kaynağı vardır. Bitcoin ile altın arasındaki talebin kompozisyonu, anahtar farktır.

Dijital para birimleri, “dijital altın” mı?

Birçok insan dijital para birimlerini “dijital altın” olarak yorumladı. Bunlardan biri de milyarder vadeli satış fonu yöneticisi ve Bitcoin destekçisi Mike Novogratz. Eski Fortress müdürüne göre, dijital para piyasası 2018 sonuna kadar 2 trilyon dolara ulaşma potansiyeline sahip.

Fakat Goldman Sachs’daki analistler, dijital para biriminin yatırımcıları “sarı metalden” uzaklaştıramayacağı görüşünde.

CCN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin