Bitcoin tarihinde en çok ses getiren düşüşler ve yükselişler
Bitcoin tarihinde en çok ses getiren düşüşler ve yükselişler

Bitcoin tarihinde en çok ses getiren düşüşler ve yükselişler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geleneksel finansal varlıklar ile karşılaştırıldığında kripto paraların ilki olan Bitcoin’in oldukça genç bir finansal varlık olduğunu söyleyebiliriz. Öyle bile olsa Bitcoin bu kısa tarihinde oldukça etkileyici düşüş ve yükselişlere şahit oldu.

Bitcoin’in geçmişine baktığımızda ise sırasıyla Kasım 2011, Kasım 2013, Nisan 2013, Aralık 2017 ve son olarak da Kasım 2018 dönemlerinde piyasayı domine eden kripto paranın majör hareketler yaptığı görülüyor.

Kasım 2011 – Bitcoin’in ilk günlerinde keskin bir düşüş

Haziran 2011 tarihinde Bitcoin fiyatı yaklaşık 32 dolar seviyesindeydi. Bu tarihten itibaren takip eden beş ay boyunca fiyatı 2 dolara kadar düştü. Bu düşüş yüzde 32 dolar fiyatından yüzde 94’lük bir düşüşe denk geliyordu.

Kripto dünyasındaki beklentiler konusunda şüpheye düşen pek çok yatırımcı, kayıplarını azaltmaya ve Bitcoin oyunundan tamamen çıkmaya karar vermişlerdi. Yaşanan bu düzeltmeye dayanamayan aynı yatırımcılar şimdilerde kendilerini tekmeleyeceklerdi. Zira sabır gösterselerdi şimdi multimilyoner olacaklardı.

Nisan 2013 – Bitcoin’in değerinde en büyük düşüşlerden biri

Kripto para, Baş döndürücü hızıyla borsalarda popüler olup trader sayısının artmasıyla, bir boğa piyasasına girerek 260 dolara kadar çıkmayı başardı. Fakat her güzel şeyin bir sonu vardı. Bitcoin fiyatı zirve seviyesine ulaştıktan sonra iki gün içinde 45 dolara düştü. Bu yüzde 83’lük bir düşüş denk geliyordu.

Kasım 2013 – Belki de Bitcoin’in tarihindeki en ünlü düşüş

2013’ün sonuna doğru, tek bir Bitcoin’in fiyatı 1.200 dolardı. Bugünün şartlarına göre mütevazı bir seviye fakat o zamanlar iddialı bir rakamdı. Önceki haftalarda, bir ABD Senatosu duruşması, Bitcoin’in büyük gelecek vaat ettiğini dile getirmesi ve Çin Merkez Bankası’nın bile temkinli onay vermiş olduğu sonucuna vararak piyasa destek gördü.

Ama bu olumlu hava uzun sürmedi. Çin daha sonra Bitcoin’in bir para birimi olmadığını söylerken kısıtlamalar getirmeye başladı. Ayı piyasası, 2014 yılında dolaşımdaki tüm Bitcoin’in yaklaşık yüzde 7’sini kaybedecek olan ve piyasada deprem etkisi yapan Mt.Gox ile körüklendi. O zamanlar, 473 milyon dolarlık bir zararlar görülecekti. Diğer yandan DDoS saldırıları da krizin derinleşmesine katkıda bulunmuştu.

İlk uyarı işaretleri 2013 yılının 19 Kasım’ında gelmişti. Fiyatlar bir gün içinde yarı yarıya düştü. Bitcoin’de 755 dolardan 378 dolara kadar bir çöküş görüldü. Kısa bir sürede yaşanan toparlanma hareketine rağmen, ayın sonu, bir yıldan fazla sürecek bir çöküşün başladığına işaret edecekti.

Düzeltme sonlarına doğru, Ocak 2015’te fiyatlar 150 dolara kadar düştü. Genel olarak ise fiyatların 411 günlük bir süreçte yüzde 87 oranında azaldığı görüldü.

Kasım 2017 – Bitcoin düşüşler yaşamasının yanı sıra böyle yükselişlerde gördü

2017 yılı boyunca, Bitcoin bir yılda 974 dolardan 20,000 dolara kadar çıkarak göz kamaştırıcı bir yüzde ile ( yüzde 1.950) büyüdü.

Bazı yorumcular bu yükselişi bir balon olarak değerlendirerek uyarılarda bulundu. Bununla birlikte, kripto savunucuları, Bitcoin’in volatilitesinin bu trendi sürdüreceğine inanmaya devam ediyorlar. Ve 2017’nin ihtişamlı günleri gibi bir günün geleceğini umuyorlar.

Kasım 2018 – Kasım aylarında kripto paralara ne oluyor?

2018 yılı, Bitcoin için felaketlerle dolu bir yıl olarak geçti. BTC fiyatı 19.783 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesiyle karşılaştırıldığında yüzde 83’ten fazla düşüş gösterdi.

Bu, ABD’de Nasdaq’ın  “dot-com” balonu patladığında yaşanan kötü sonuçlardan bile daha kötü bir durum. Aynı zamanda değersiz hale gelmiş birçok kripto para için de felaketle sonuçlandı. Bunun nedeni, birçok coinin ve diğer kripto paraların kaderinin öyle ya da böyle zincirlenme olarak birbirlerine bağlı olmasıydı. Olaya Ethereum özelinde baktığımızda, yazım sırasında ETH’inin 2018’in başlarındaki fiyatından (1.400 dolar)  şu an 110 dolara kadar düştüğünü görüyoruz.

Bu düşüşün büyüklüğünü özetleyecek olursak, Bitcoin, Kasım çöküşünün başlamasıyla Eylül 2017 değeri olan 4.000 doların altına çekildi. Bitcoin Cash bir hafta içinde, yüzde 56’dan fazla değer kaybetti.  Piyasa sermayesi ise 100 milyar dolar sınırına kadar dayandı. Önemli kripto para sıralamasında da sürekli değişiklikler görülürken. Özellikle yaşanan hard fork süreci piyasayı derinden etkiledi.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin