hükümet

Bitcoin soru önergesine hükümet yanıtı geldi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, sanal para birimi olan Bitcoin ile ilgili soru önergesine, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Bitcoin’in BDDK tarafından elektronik para birimi olarak kabul edilmediğini belirten Şimşek, kripto paralarla işlem yapanların olumsuzluklarla karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi.

Hükümet ne düşünüyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bitcoin ile ilgili soru önergesinde şu soruları sordu:

Bitcoin tüm dünyada kullanılan dijital bir para birimi olarak değer görmeye başlamıştır. Bitcoin’in herhangi bir merkezî kuruma bağlı olmamasının, bağımsız bir kripto para olmasının farklı sorunlar üretebileceği düşünülmekte midir? İnternet ortamında dijital para olarak tanımlanan ve yaygınlaşan uygulamaya yönelik hükümet olarak değerlendirmeniz nedir? Yasal dayanağı olmayan ancak sanal bir varlık haline gelen duruma karşı düzenlemeler yapılacak mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta şunları söyledi:

Bitcoin, oluşturulmalarında kullanılan kriptografik algoritmalara atıfla kripto paralar olarak adlandırılan dağıtık kütük (distributed ledger) ve/veya öbekzinciri (blockchain) teknolojileri ile işleyen sistemlerin ilkidir. 2008 yılında ‘kişiden kişiye elektronik para transfer sistemi’ olarak ortaya çıkan ve bankacılık/ödeme sistemleri gibi aracılara ihtiyaç duyulmadan değer transferinin “güvenli ve hızlı” bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlama amacı taşıdığı belirtilen Bitcoin, bu tarihten itibaren İnternet ortamında hızla yayılmış, ve artan bilinirliğine bağlı olarak yükselen değeri ile de benzer teknolojiye sahip farklı kriptoparaların ortaya çıkmasına ve öbekzinciri teknolojisinin kullanım alanlarının artmasına neden olmuştur.

Risk ve getiriler araştırılıyor

Şimşek, Bitcoin ve benzeri teknolojilerin ne olarak sınıflandıracağı konusunda küresel düzeyde halen bir uzlaşıya varılamadığını anlattı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya, Kanada gibi ülkelerde bu teknolojilere yönelik bazı düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerde bahse konu teknolojiler farklı başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Diğer ülkelerdeki bu gelişmeler devletimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Bahse konu teknolojilerin olası riskleri ve getirileri üzerinde de kurumlarımızca çalışmalar yapılmaktadır.

Bitcoin elektronik para değil

BDDK ve SPK tarafından bazı girişimler gerçekleştirildiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek şunları belirtti:

BDDK tarafından 25.11.2013 tarihinde yapılan resmi açıklamada, söz konusu teknolojilerin elektronik para olmadıkları duyuruldu. Ve bu çerçevede 6493 sayılı Kanuna tabi olmadıkları ifade edildi.

Şimşek: “Dikkatli olun.”

Finansal İstikrar Komitesi’nin 34. toplantısında bahse konu teknolojileri değerlendirdiklerini kaydeden Başbakan Yardımcısı Şimşek, dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek şunları anlattı:

Değerlendirmeler sonrasında kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları gerektiği vurgulanarak, kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerektiği belirtilmiştir. Aynı toplantıda bahse konu teknolojilere ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun da oluşturulmasına karar verilmiştir.

Gürer: “Kararlar net olmalı.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sanal paraların değişik amaçlarla kullanıldığı yönünde iddiaların olduğunu belirtt. Gürer, şimdilik çok olumsuz sonuçları görülmemiş olsa da kontrol ve denetimi yapılamayan Bitcoin için dikkatli olunması gerektiğini söyledi. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, böylesine önemli bir konuda hükümetin uyarı niteliğinde açıklamada bulunmaktan ziyade, kontrollü ve hızlı  kararlar almasının daha doğru olacağını kaydetti.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin