16 Mayıs Bitcoin analizi: BTC düşmeye devam edecek mi?
16 Mayıs Bitcoin analizi: BTC düşmeye devam edecek mi?

Bitcoin piyasaların korku endeksine (VIX) karşı nasıl tepki veriyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin’in “korelâsyonsuz bir varlık” olarak itibarını henüz kazanmadığına dair bazı kanıtlar ortaya çıkıyor. Bu kanıtların en somut örneğini ise VIX indeksi sağlıyor.

Mevcut durum ve gelinen noktada, Bitcoin’in en son 6.000 dolardan yaklaşık 3.000 dolara kadar olan satışlarının, CBOE Volatility Index (VIX) dalgalanmasına eşlik ettiği görülüyor. VIX, S&P 500’ün piyasadaki korku ve risk toleransını ölçmek için 30 günlük ileriye dönük volatilitesini ölçmek için kullanılan bir endekstir. Bu nedenle genel olarak daha geniş ABD borsaları için “korku göstergesi” olarak da adlandırılır.

Teoride, S&P 500 sürekli bir yükseliş eğilimindeyken VIX düşük olmalı ve sadece panik satışına neden olan ya da zayıf veya ellerin piyasadan çekilmesine neden olacak durumlar için yükseliş göstermesi beklenir.

Bir hükümetin ürünü olmayan ve bir değer deposu olan Bitcoin, herhangi bir pazarda algılanan korku ya da riskten etkilenmediğini aşağıdaki tabloda net bir şekilde görebiliyoruz.

Bitcoin’in VIX ile korelâsyon durumu güvenli varlık olma yolunda ölçü olabilir

VIX 2018’de iki önemli zirve yaptı. Bu zirve noktalarının birincisi 6 Şubat’ta 50,3’e, ikincisi ise 24 Aralık’ta 36,1’e ulaştığında gerçekleşti.

İlk zirvede S&P 500, Ocak ayının en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 10 oranında düştü ve ikinci zirvede, sadece iki ay önce elde edilen rekor seviyelerden yüzde 20 oranında düştü.

Daha geniş ABD Menkul Kıymetler Borsası’nda yaygın olan piyasadaki tedirginlik, normal şartlarda daha istikrarlı ya da yükseliş yönlü bir Bitcoin ile sonuçlanmış olması gerekiyordu.

Fakat durum böyle olmadı. Zira Bitcoin, her iki durumda da VIX ile ters korelâsyon gösteriyor. VIX ilk zirvesine ulaştığında, Bitcoin Ocak ayının en yüksek seviyesine göre yüzde 70 düşüş göstermişti. Ve ikinci zirvede fiyatı sadece% 50 düşmüştü.

Bitcoin’in gösterge ile olan negatif korelâsyonu, ABD hisse senetleri piyasasındaki korkuların “tehlikeye açık” bir ortam yarattığında – tanımı gereği, güvenli bir sığınak varlığının tam tersine – kötü bir performans gösterdiğini gösteriyor.

Altın ve Bitcoin

Küresel olarak tanınan güvenli liman varlığı, altın ise 2018’deki iki ana tepesi sırasında VIX ile pozitif korelâsyon gösterdi.

VIX’in Şubat ayının en yüksek döneminde, 1.300 – 1.370 dolar arasında işlem gören altın (USD/Ons), VIX’in düştüğü ve S&P 500’ün gücünü kazanmasıyla Mayıs ayında 1.160 dolar seviyelerine düşmeye başladı.

Altın, yine Aralık zirvesi boyunca VIX ile korele olduğunu gösterdi. Hisse senetleri çökmeye başladığında ve küresel ekonomik durgunluğun korkuları piyasayı sarmaya başladığında, parlak metal 20 haftalık bir periyotta ve yüzde 10’dan fazla yükseliş eğilimindeydi.

Gerçekten de, fiziksel değer deposu, dijital alternatif henüz yapamadığı şekilde hala güvenli bir liman varlığı olarak piyasada kabul görüyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin