featured
Bitcoin petrol ve altın arasında bazı farklılar bulunur

Bitcoin petrol ve altın arasındaki farklılıklar

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin petrol ve altın çıkarma faaliyetleri arasında karşılaştırma yapmak gayet kolaydır. Bu varlıkların hepsi – Bitcoin için soyut anlamda – ortaya çıkarılan kaynaklardır. Ayrıca bu varlıkların inişli çıkışlı fiyat geçmişine sahip olduğu ve zamanlarında yıkıcı etkileri olduğu görülmüştür.

Bitcoin petrol ve altın arz yönünden farklılara sahip

Bitcoin petrol ve altın arasında, özellikle fiyat artışından sonra arzın ne olduğunu görme söz konusunda önemli farklılıklar bulunur. Twitter kullanıcısı @WallSt_Dropout, bu farklılıkların mükemmel bir şekilde gösterilmesine yardımcı olacak bir dizi etkileyici grafik meydana getirdi.

İlk olarak petrol grafiğini incelediğimizde, petrolün fiyatının yükselmeye başladığında, petrol üretiminde belirgin bir müdahale olduğu görülüyor. Bunun nedeni ise fiyat yükselişinin altyapıya / çıkarma özelliklerine yatırım yapma konusunda ekstra teşviğe neden olmasıdır.

bitcoin petrol ve altın

 

Petrol üretiminin talebi karşılamaya başlamasıyla, petrol fiyatında bir düşüş görülür. Fiyat düşüşü sonrası artık petrol çıkarmak eskisi kadar karlı olmaz. Bu yüzden de üretim daha da kolaylaşır. Petrol fiyatları düzelmeye başladıkça – son döngüden kaynaklanan kısıtlamalar sayesinde – petrol çıkarma faaliyetleri yeniden başlar ve daha fazla petrol üretimi yapılır.

Aynı durum altın için de geçerlidir. 2008 yılından itibaren, önceki on yılda sürekli düşük seyreden fiyatlar nedeniyle aylık altın cevheri üretimi de buna paralel olarak düşük olmaktadır. Piyasa güçleri altın fiyatını yükseltmeye başladıkça, fiyatları takip eden üretim miktarında da artış gözlenir. Altın fiyatları 2012 yılında dip seviyelerdeyken, cevher üretim seviyesinin de dip yaptığı gözlemleniyor.

 

bitcoin petrol ve altın

Bitcoin’in durumuna baktığımızda ise, tam tersi bir durum ile karşılaşıyoruz. 2010 yılında, üretim için blok ödülü daha yüksekken, Bitcoin fiyatları oldukça düşüktü. Fiyatlar yükseldikçe madencilik ödülleri düştü. Bu durumda, Petrol ve altında bulunan arz ve talep arasındaki döngüsel ilişkinin Bitcoin’de olmadığını görüyoruz.

Bitcoin dinamikleri diğer yer altı kaynaklarından farklı çalışıyor

Mevcut gözlemlenen durum, Bitcoin’in nasıl çalıştığının temel bir işlevini oluşturuyor. Bitcoin blok madenciliği ödülü her 210.000 blokta yarıya düşmektedir. Şu anda coin ödülü 12,5 coin olarak belirlenmiştir. Bitcoinblockhalf.com’a göre, Mayıs 2020’ye kadar ödülün 6.25 coine düşeceği öngörülüyor.

Madencilerin, 2140’ta blok ödülleri sona erdikten sonra nasıl para kazanacağı ise merak konusudur. Altın madencileri, ürünün alım satımını kontrol etmezken, Bitcoin madencileri, tamamladıkları iş onayı için işlem ücretlerini tahsil ederler. Böylece bireylerin arabalarında kullandıkları yakıt için küçük bir ücret talep eden bir petrol platformunun eşdeğeri olacaklardır.

Mevcut durum, sistemin gerekli bir parçasıdır. Madencilerin her 10 dakikada bir arazinin sabit bir parçasını oluşturduğunu düşünün. İnsanlar, Bu arazinin bir dilimine işlem teklifi yapmak isterler. O arazinin ufacık bir parçasının satışı, madencilerin faaliyetlerini korur.

bitcoin petrol ve altın

Bitcoin enflasyonu istikrarlı bir şekilde aşağı yönlü seyrederken, madencilerin faaliyetlerini sürdürmeye teşvik etmeleri için işlem ücretlerinin gerekliliği gelecekte de devam edecektir.

Petrol ve altın, “gerçek” bitiş tarihi olmayan varlıklardır. yani hala toprak altında yatan kaynaklar bulunmaktadır. Petrolün ve altının tavan yapma korkularına rağmen, şirketler teknolojinin de yardımıyla kaynakların konumlarını tespit edebilmekte ve daha fazla doğrulukla çıkarabilmektedir. Bununla beraber ne kadar Bitcoin’in çıkarılacağı biliniyor. Bu durum, Bitcoin madenciliğini diğer gerçek dünya kaynaklarının madenciliğinden çok farklı bir önermeye dönüştürüyor.

Bitcoin News

 

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve  Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir