Ademi merkeziyetçilik (merkeziyetsizlik) kripto paraların dünya çapında kabul görmesini sağlayan en önemli özellik. Aynı zamanda merkeziyetsizlik ilk kez Bitcoin’in ortaya koyduğu ve uyguladığı daha sonrasında ise tüm diğer kripto paraların benimsediği bir felsefe. Bu genel olarak, hiç kimsenin varlığın genel kontrolüne sahip olmadığı anlamına gelir. Peki Bitcoin merkezileştirildi mi?
Bitcoin merkezileştirildi mi?
Ancak istatistiklere baktığınızda, birçok kripto paranın piyasa dolaşımda olan miktarlarının büyük yüzdelerinin az sayıda insanın elinde olduğu görünüyor ve Bitcoin de bunun bir istisnası değil. Bugün Finance Magnates tarafından yayımlanan yeni bir rapor da bu konu ele alınıyor. Rapora göre, sayıları %1’in altındaki Bitcoin yatırımcıları toplam varlığın %35’ini kontrol etme kapasitesine sahip. Bu da Bitcoin’in gerçekten de o kadar merkeziyetsiz olmadığı tartışmalarını tekrar gündeme getiriyor. Finance Magnates’in raporunda konuya yönelik şu ifadeler yer alıyor:
BitInfoCharts’ın verilerine göre dünya üzerinde elinde Bitcoin tutan 11 milyon hesap var. Bunlardan sadece 1.000 tanesi (yaklaşık %0,009) piyasadaki Bitcoin’in %35,4’ünü kontrol ediyor. Bu 1.000 hesap içinde en büyük 10 hesap ise BTC piyasasının %5,96’sına sahip.
Peki bu veriler ne anlama geliyor?
Bu, en tepedeki %1’lik kesimin ağı kendi lehlerine değiştirebilecek benzersiz bir gücü elinde bulundurması demek. Merkezi otoriteyi temsil eden bir hükumetin veya bir bankanın da yapabileceği gibi varlığın değerini birinci elden etkileyecek politika değişikliklerine gidebilir. Yani eğer merkeziyetsizlik temel politikaları değiştirebilecek bir otoritenin olmayışıysa, bu veriler ışığında Bitcoin açıkça merkeziyetsiz değil. Ancak tam olarak Bitcoin merkezileştirildi de denilemez.
Yatırımcılar gücünü neden kötüye kullanabilir?
Bu güçleri yatırımcıların nasıl kötüye kullanabileceklerine dair senaryolar tartışmaya açıkken, bunu neden yapmak isteyecekleri gayet basit. Değerleri dolaylı olarak istedikleri noktaya ayarlama yeteneğine sahipseler, yani istedikleri bölgeye çekip alım yaparken istedikleri değer aralığında satım yapma imkanları varsa böyle bir fırsatı neden kullanmak istemesinler ki? Finance Magnates’in raporunda konuya yönelik şu ifadeler yer alıyor:
Pratik anlamda, bu merkezileşme seviyesi, büyük miktarda BTC’ye sahip olan kişilerin BTC’nin piyasa değeri üzerinde rahatsız edici miktarda kontrole sahip olduğu anlamına gelir. Eğer bir veya birden fazla kişi aniden varlıklarını satmayı tercih ederse, BTC’nin fiyatını çıkmaza sürükleyebilir. Daha küçük yatırımcılar ise yaşanan panik dalgasıyla varlıklarını düşük seviyeden elden çıkardıklarında balinalar onları satın alır. Bu döngü böylece sürekli devam eder.
Asıl peoblem “merkeziyetsiz” kelimesinin tanımında
Bu yatırımcıların asla böyle fırsatçılıklar yapmayacağına inanacak olsak da gerçekçi olmak gerekirse bunu yapabilecek güçleri var. Önemli olan da bu gücü görebilmek. Bu sorun Bitcoin’in hatası değil ya da Bitcoin’le gelen bir sorun da değil. Asıl problem “merkeziyetsiz” kelimesinin tanımında. Bu tür raporlar Blockchain teknolojisi ile yaratılmaya çalışılan yeni teknolojik altyapının bize anlatıldığı kadar şeffaf ve sorunlardan arındırılmış olmadığını gösteriyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.