bitcoin komplo teorisi
Ortaya atılan yeni Bitcoin komplo teorisi Vitalik Buterin’i kızdırdı

Ortaya atılan yeni Bitcoin komplo teorisi Vitalik Buterin’i kızdırdı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum kurucularından Vitalik Buterin geçtiğimiz günlerde kendisini Bitcoin merkezli bir tartışmanın içinde buldu. İngiliz yayını olan A 15 Haziran raporunda Buterin’in Bitcoin’in icadında ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) parmağı olduğuna inandığını iddia etti. Ortaya çıkan bu Bitcoin komplo teorisi Vitalik Buterin’in verdiği ani tepki ile daha da büyük ilgi çekti.

Yayın, iddiasını desteklemek için Buterin ile çevrimiçi forum Bitcointalk’ın bir üyesinin yedi yıl önce yaptığı bir sohbete atıfta bulundu. İlginç olan ise Rapor, genellikle sansasyonel hikâyelerde olduğu gibi, çok fazla yaygara çıkarmadığı halde, Ethereum kurucusundan hızlı ve açık bir şekilde yalanlama gelmesine neden oldu.

Bitcoin komplo teorisi Satoshi Nakamoto’nun NSA olduğunu iddiasına dayanıyor

Bitcoin’in mucidi olan Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in ile ilgili her türlü dedikodunun ve komplo teorisinin ortaya çıkmasına neden olan isim oldu. Ortada kesin olan şey ise sonuçta hiç kimsenin, o takma isimle maskelenen kişinin (veya grubun) gerçek kimliği hakkında hiç bir fikre sahip olmaması.

Böyle bir teori, ABD istihbarat mekanizmasının, Bitcoin yaratılmasında bir rol oynadığını içeriyor. Bunun başka bir komik şehir efsanesi tadında komik bir komplo teorisini olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Bu teorinin savunucuları arasında, ayrıca Rus merkezli siber güvenlik firması Kaspersky’nin kurucu ortağı Natalya Kaspersky de bulunuyor.

Kaspersky’nin patronu, bu yılın başlarında Amerikan, İngiliz ve Kanada istihbarat ajanslarının, denizaşırı faaliyetlerini desteklemek için alternatif ve daha hızlı bir fon seçeneği olarak Bitcoin’i yarattığını öne sürerek, manşetlerde yer almıştı.

Ama Vitalik Buterin tüm bu komplo teorisinin içine nasıl sürüklendi? Şöyle ki 2011’de, Buterin’in, kripto para biriminin kökeni hakkında bir Bitcointalk tartışmasına dâhil olduğu ortaya çıktı. Konu ile ilgili Bazil adlı bir kullanıcı şunları yazdı:

Satoshi kimsenin kim olduğunu bilmesine izin vermez. […. ] Aslında kendisinin NSA’da kriptografide uzmanlaşmak için çalışan bir Amerikalı olduğunu duysaydım buna şaşırmazdım. Bu kişi ayrıca hükümetin para politikalarından sıkılıp tepki olarak Bitcoin’i oluşturmaya karar vermiş olabilir.

İşte Buterin’in o dönemde yapmış olduğu yorum!

Ya da NSA’nın kendisi Bitcoin oluşturmaya karar verdi. Dev firmalar ve hükümetler her zaman kendileri lehine büyük işler yapıyorlar. NSA’nın en azından Bitcoin’i destekleme konusunda bir girişimi varsa bu beni şaşırtmaz.

Olayı gündeme taşıyan yayın, bu tartışmaya katılıp katılmadığını teyit etmek için Buterin ile iletişime geçmeyi denediğini söyledi. Ancak Ethereum ortak kurucusundan yanıt alamadı.

Buterin ise cevabını sosyal medyada verdi

Haber yayınlandıktan kısa bir süre sonra, Buterin, resmi twitter hesabında söylediklerinin sadece saçma sapan yaptığı yanlış bir yorum olduğunu aktardı.

Vitalik, hiçbir zaman Bitcoin’in NSA’nın bir işi olduğunu ima etmediğini, ancak sadece bir ihtimal olarak görüldüğünü ima ettiğini belirtti. Ayrıca Bitcointalk tartışma postunun 7 yıl önce olduğunu ve o zamandan bu zamana görüşlerinin çok değiştiğini söyledi.

blokt

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin