featured
Bitcoin fiyatlarındaki son durum

Piyasayı etkileyen gelişmeler ve Bitcoin fiyatlarındaki son durum

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin fiyatları 2017 yılının son 1 ayında 20 bin doları zorladıktan sonra yılı 14 bin doların biraz üzerinde kapatmıştı. Bitcoin fiyatı yeni yılda 2 kez ciddi kayıp yaşayarak 13 bin doların altına dek indi ve kripto para piyasasının toplam değeri yeni ICO girişleriyle artmasına rağmen birim fiyat bazında kayıplar devam etti. İşte piyasayı etkileyen gelişmeler ve Bitcoin fiyatlarındaki son durum…

Bitcoin fiyatlarındaki son durum

Bitcoin fiyatları geçtiğimiz pazartesi gününden cuma gününe sürekli düşerek 13 bin doların altını gördü. Hafta sonu ise 14 bin 500 dolara inen Bitcoin fiyatı 2018’in üçüncü haftasında 13 bin 800 dolar civarından işlem görüyor.

Kripto para analistleri 2018 yılının 2017’den daha iyi olacağına dair inancını korurken merkezi bir yönetim unsuru bulunmayan kripto para piyasalarına karşı devletler pozisyon almaya başladı. 2018’in başında değer kaybına yönelik peş peşe gelen önlem haberlerinin etkisi büyük.

Devletler el attı, kayıplar başladı

Güney Kore Adalet Bakanlığı’nın yasal mevzuata uygun olmayan borsaların yasaklanacağını açıklaması ve polis baskınlarının yaşanmasıyla Bitcoin fiyatları çakılmıştı. Piyasa takibinde kullanılan Coin Market Cap sitesinde Güney Kore borsalarındaki işlemlerin fiyatlamadan çıkarılmasıyla bir şok daha yaşanmıştı.

Çin’de de yeni kripto paraların arzını ve ticaretini yasaklayan çalışmalarının yanı sıra Bitcoin madencilerine yönelik yasak arayışı haberlerinin artmasıyla Bitcoin fiyatları çok ciddi kayıplar yaşadı. Zira madencilik için gerekli olan enerji, ekipman ve insan kaynağının ucuz olması nedeniyle Çin, kripto paraların en büyük üslerinden biri konumunda.

ABD Bitcoin ile vergi alacak

ABD’de ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SEC), Bitcoin’in başını çektiği kripto paraların para aklama, yasa dışı ticaret ve sahtekarlık amacıyla kullanılabilme potansiyeli nedeniyle federal bir düzenleme için çalıştığı biliniyor. Vadeli İşlemler Komisyonu Başkanı J. Christopher Giancarlo düzenlemenin sağlandığı takdirde kripto para piyasalarına yeşil ışık yakmıştı.

Halihazırda ABD’de kripto paralarla vergi ödenmesini mümkün kılan bir yasa tasarısı hazırlandı. Arizona eyalet parlementosuna gelen yeni bir yasa tasarısı, vatandaşların vergilerini Bitcoin ve diğer kripto paralarla ödemelerine olanak tanımayı hedefliyor ve bunun devlete olan tüm borçların Bitcoin ile ödenebilecek şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Fiyat düzeltme ve konsolidasyon görüşü

Bitcoin fiyatları tüm bu gelişmelerin ışığında, hafta sonu toparlansa da 2018 yılının ikinci haftasında yüzde 23 değer kaybetti fakat bunun keskin bir düşüşten ziyade fiyat düzeltme ve konsolidasyon olduğu görüşü de bulunuyor.

Bitcoin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle altcoin olarak adlandırılan ve Bitcoin ile ilişkili diğer kripto paralarda da değer kayıpları yaşandı. Ripple fiyatı 4 dolara çıkmasının ardından 2 doların altına geriledi. Piyasa değeri en yüksek olan 5 kripto paradan sadece Cardano’da artış görülürken, 2018 yılında değeri yüzde 60 civarında aratarak 1300 doları geçen Ethereum dışında kazandıran olmadı.

Öte yandan CBOE’de vadeli Bitcoin, 190 dolar kayıpla 13.610 dolar; CME’de ise vadeli Bitcoin 13.590 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Coin Market Cap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin