Bitcoin Euro

Belçika Merkez Bankası Başkanı: Bitcoin “Durağan değil”

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belçika Merkez Bankası Başkanı Jan Smets, bu haftanın başında yaptığı röportajda; Bitcoin Euro ‘ya göre istikrarlı olmadığı için merkez bankalarına yönelik bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

“Euro gibi istikrarlı değil” diyen Smets , “Blokchain tabanlı dijital nakit yaratmak, faiz oranlarını sıfıra düşürmek için sınırlamamızı azaltabilir ” dedi .

Bitcoin Euro Karşısında Kusurlu

Smets, Bitcoin’in, merkezi bir yönetime sahip olmaması ve şebekeyi denetleyen otoritelerin bulunmaması nedeniyle döviz olarak kullanılıp kullanılamayacağının tartışılması gerektiğini vurguladı. Bitcoin ve kripto para piyasasındaki yatırımcıların çoğunun kripto para birimlerinin fiyat eğilimine ilişkin spekülasyon yaptıklarını ve bu nedenle Bitcoin‘e para yatırma riski şu an düşük olduğu halde kısa vadede hızla artabileceğini belirtti.

Smets röportajında:

“Bitcoin’e yatırıma çağırmaya son verelim. Bitcoin Euro ‘nun aksine, Bitcoin’in bir para birimi olmadığından dolayı bir şekilde merkezi bir banka ya da hükümet tarafından ödeme aracı olduğu garanti edilmez. Şu anda Bitcoin’e yatırım yapmak için küçük riskler olsa bile, finansal istikrar için potansiyel sonuçlar doğar.”

Smets’e göre, Bitcoin merkezi bir yönetimden ve bir merkez bankasından yoksun olduğu için Euro gibi istikrarlı değil. Bitcoin’e sonuç olarak bir para birimi olarak güvenmenin zor olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte bu anlayışa göre; Bitcoin, finansal sistem ve ağ olarak özel olarak tasarlandığı için güven sorunu oluşturmaktadır. Bitcoin’in diğer değerli kağıt ve para depoları üzerindeki en büyük avantajı, Bitcoin ağı içinde kullanıcıları merkezi olmayan ve eşler arası bir şekilde (P2P) gönderip alabilmesidir. Bu da aracılar ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları için güven temelli ilişkilerin gerekliliğini ortadan kaldırır.

Fiat para birimleri (Euro gibi yaratılmış) veya devlet tarafından çıkarılan para birimleri, enflasyondaki doğalarından dolayı, altın ve Bitcoin gibi varlıkları olan kriptolitiklerden daha kararlı. Euro gibi fiat bir para birimi, para biriminin dolaşımını ve arzını yöneten merkez bankası tarafından manipüle edilir.

Birkaç Merkez Bankası Bitcoin’i Anlıyor

Bu yılın başlarında, Finlandiya Bankası, “Sanal paraların güvenilmez ve merkeziyetçi olmayan sistemini tanımlama” amacına yönelik olarak, “Tekelci Olmayacak Tekel: Bitcoin Ödeme Sisteminin Ekonomik Analizi” başlıklı bir araştırma tezi yayımladı;

“Bitcoin, yönetim organı tarafından değil, protokol tarafından yönetilen bir tekeldir. Tanınmış tekeller, fiyatları, teklifleri ve kuralları belirleme ve değiştirme yetkisine sahip organizasyonlar tarafından yönetilir. Finlandiya Bankası kağıdı, tekelleri genellikle önlemek ya da en azından güçlerini kötüye kullanmalarını hafifletmek” için düzenlenmiştir (Bank of Finland Research Discussion Papers ) .

Finlandiya merkez bankası, ekonomistleri, küresel finans piyasasının tarihinde ilk çalışan merkezi olmayan finansal ve ödeme sistemini başlattığı gibi, Bitcoin yapısını incelemeye teşvik etti. Finlandiya Bankası araştırmacılara:

“Bitcoin’in ekonomik bir sistem olarak tasarımı devrimcidir ve bu nedenle iktisatçıların ilgisiz olsalar bile dikkatini ve incelemesini hak edecektir. Görünen işlevselliği ve kullanışlılığı, iktisatçıları bu muhteşem yapıyı incelemeye teşvik etmelidir. ”

Bitcoin merkezi bankalar ve yetkililer için bir tehdittir, çünkü devletlerin parasal gücünü ayırma kapasitesine sahip ilk değer teknolojisi ve para birimi sistemi deposudur. Hükümetlerin tartışmasız en güçlü aracı olan küresel parasal sistem üzerindeki tekelini ortadan kaldırıyor.

CCN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir