İlk kez 2008 Cadılar Bayramı gününde kamuoyuna duyurulan Bitcoin dünyanın ilk kripto parası değil. Bitcoin, bir Blockchain ile ilk dağıtık kripto para birimi. Digicash ve E-Gold, Bitcoin’den önce var olan ve başarısız olan kriptografik para birimleri. Bu projelerin detayları ve başarısızlıklarının nedenlerini sizler için derledik.
İşte Bitcoin’den önce varolan kripto paralar
DigiCash projesi
David Chaum 1983’te anonim dijital parayı tarif eden bir bilimsel makale yayınladı ve 1989’da Chaum DigiCash’i icat etti. DigiCash’ın Blockchain’i olmadığı için, bunu yayınlamak için merkezi bir otoriteye bağlıydı. Kullanıcı DigiCash’i aldıktan sonra, kör dijital imzalar kullandığı için güvenli ve anonim bir para. DigiCash, e-ticaret dalgasının 1990’ların ikinci yarısında interneti devralmasından önce piyasaya sürüldü. Maalesef, müşteriler DigiCash yerine kredi kartlarını tercih ettiler, çünkü birçok kişi için anonimlik önemli değildi.
Sonunda DigiCash, büyük banka ING’nin Chaum ile bir anlaşma yapmaya çalıştığı, ancak aylarca süren görüşmelerden sonra Chaum’un bu anlaşmayı imzalamayı reddettiği süreye kadar hayatta kaldı. Bill Gates, DigiCash’ı her Windows 95 kurulumuna entegre etmek için Chaum’a 100 milyon dolar teklif etmeyi denedi, ancak Chaum bu teklifi de reddetti. Bu, DigiCash firmasında bir tepkiye yol açtı ve DigiCash’ın 1999 yılında piyasadan silinmesiyle sonuçlandı. DigiCash’ın aslında şu anki Bitcoin yaşı olan 10 yıl yaşadığını belirtmek önemli. Esasen DigiCash, merkezi olduğu için başarısız oldu ve hayatta kalması, onu yöneten şirketin kararlarına bağlıydı.
E-Gold projesi
1996 yılında, Douglas Jackson ve Barry Downey, Melbourne, Florida’da altın tarafından desteklenen bir dijital para çıkarmayı düşündüler. Bu kripto paraya E-Gold denildi ve 4 yıl içinde 1 milyon insan bunu kullandı. E-Gold, e-ticaret mağazalarına kolayca entegre edildi ve emtia trader’ları, kumarhaneler ve politik ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasında popüler oldu. E-Gold, mikro gram ödemeleri kolaylaştıran ilk dijital para birimiydi, çünkü bir gram altının 1/1000’ine bölünebiliyordu.
E-Gold’u destekleyen ve çeşitli para birimleri arasında E-Gold’un aktarılmasını sağlayan online döviz takasları başlatıldı. E-Gold piyasası, ciddi bir küresel para birimine dönüştüğü için 2 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. Ancak daha fazla işlem hacmi ve zenginlik daha fazla hack saldırısına yol açar. E-Gold’un merkezi deposu saldırıya uğradı ve bu E-Gold’u batırdı.
Aslında Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, E-Gold’un altın ve dijital altının para sayılmadığından beri faaliyet göstermek için bir lisansa ihtiyaç duymadığını doğruladı. Ancak 11 Eylül 2001 terörist saldırılarından sonra yasalar kara para aklamayı önlemek için geriye dönük olarak değiştirildi. E-Gold rezervleri donmuştu ve Jackson’a kara para aklama suçunu kabul edip bir lisans başvurusunda bulunacağı bir anlaşma teklif edildi. Jackson’ın cezası sadece 200 dolar ve 300 saatlik bir toplum hizmeti idi, ancak lisans başvurusunda bulunduğunda suçluların bir lisans alamadığını keşfetti. Bu E-Gold’un sonu oldu.
Bitcoin dünyanın ilk kripto parası olmayabilir ama en etkilisi
Özetle, E-Gold’u hükumet düzenlemeleri tarafından yok edildi. DigiCash ise ağını işleten merkezi şirket tarafından yok edildi. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i tamamen merkezden uzaklaştırarak bu sorunları çözdü.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.