Ekonomide değişim rüzgârları sertleştikçe sinyaller güçleniyor. Küresel ekonomik yavaşlama hâlihazırda merkez bankalarının daha fazla para basarak ekonomilerini canlandırmak için çaba sarf etmesine neden oluyor. Son finansal kriz, banka kaynaklıydı ve bir sonraki finansal krizden de sorumlu olmaları muhtemel.
Para basmaya devam ediyorlar
On yıldan uzun bir süre önce, dünya 1920’lerden bu yana yaşanan en büyük finansal krize tanıklık etti. ABD bankacılık sistemi, türev alım satım işlemlerini kapsayacak şekilde borç verme yoluyla dünya ekonomisini oldukça zora sokmuştu. Ekonomide düzelme yıllar sürdü ancak Küresel finans üzerinde kara bulutlar yeniden çoğalıyor gibi.
Geçtiğimiz hafta ABD Federal Reserve, bu yıl üçüncü kez faiz oranlarını düşürdü. Hareket, büyük ölçüde tasarruf etmeyi bırakırken harcamaları ve borçlanmayı teşvik etme konusunda ciddi bir adımdı. Ancak Başkan Trump için bu yeterli değildi. Zira kendisi negatif faiz oranları olması gerektiği konusunda ısrarını sürdürüyor.
Bir başka tipik Trump yorumunda, POTUS (ABD başkanı), merkez bankasının kendi bankacılık sorunları olan Çin’den daha büyük bir ekonomik tehdit olduğunu belirterek FED’i eleştirdi.
Fed, başından beri ya çok hızlı ya da çok yavaş hareket ederek yanlış hareket ediyor. Başlangıçta bile sıkıydılar. Diğerleri etraflarında daireler çiziyor ve bankaya gülüyorlar. Dolar ve faiz oranları zarar veriyor…
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1189914333842681858
Ekonomistlerin çoğu, Trump’ın Çin ile ticaret konusundaki savaşının ABD ekonomisine yüksek faiz oranlarından daha fazla zarar verdiğini düşünüyor.
FED, piyasaya fon aktardıkça dolar değerinde bir düşüş söz konusu oluyor. 1913’ten bu yana doların değeri düşme eğiliminde. Araştırmaya göre, o zamanlar 100 dolara sahip olan bir kişinin alım gücü, bugün 2.529 dolara sahip olan bir kişiyle aynı.
Eski kongre üyesi ve Bitcoin savunucusu Ron Paul da mevcut bankacılık sistemini eleştirenler arasında:
Çalışarak kazandığınız dolar, her zaman daha az satın alıyor, ancak hükümet size“ yeterli enflasyon olmadığını ”söylüyor. Fed, trilyonlarca dolar basan, hükümet tarafından oluşturulan bir tekeldir ve bunun “kapitalizm” olduğuna inanmanız gerekir.
The dollars that you work hard for are always buying less and less, yet the government tells you there's 'not enough inflation'.
The Fed is a government-created monopoly that counterfeits dollars by the trillions, and you're supposed to believe that this is "capitalism."
— Ron Paul (@RonPaul) November 1, 2019
Bitcoin bunu çözebilir
Önceden belirlenmiş bir arza sahip olan Bitcoin, merkez bankası müdahalesinden bağımsız ve herhangi bir devletten veya ulusa bağlı olmama özeliğiyle bu sorun için mükemmel bir çözüm haline gelebilir. Teoride Bitcoin, kontrolü bankalara değil, insanlara geri veren dünyanın para birimi olması gerekiyor. Kusurlu bir bankacılık sistemi, Büyük ölçüde Bitcoin’i ilk etapta ortaya çıkaran ilk katalizördü. Satoshi Nakamoto’nun yazdığı gibi;
Bankalar paramızı muhafaza etme ve elektronik olarak transfer etmeleri konusunda güvenilir olmalı, ancak rezervin küçük miktarını kullanarak yüksek miktarda kredi dalgası oluşturuyorlar.
Dünya bankaları bir başka 2008 krizi yaşanmaması adına bazı tedbirler almaya başlıyor. Ancak geç kalınmış olabilir. Bitcoin kendine has tasarımı itibarıyla bu krize bir çözüm olabilir.
Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.