Kripto piyasaları, SEC’in Bitcoin ETF’nin gecikmesi kaynaklı başladığı düşüşünü hafta sonu da devam ettiriyor. Toplam piyasa değeri 200 Milyar dolar seviyesinin altına doğru inme sinyalleri veriyor. Şu an ise Mevcut seviyeler 210 Milyar dolar civarında. Öte yandan Bitcoin’in yakın tarihini hatırlarsak çok daha kötü dönemleri başarıyla atlattığını da görürüz. Örnek vermek gerekirse Mt.Gox efsanesi, Bitcoin için o dönemdeki daha sığ piyasada oldukça kötü zamanlar geçirilmesine neden olmuştu
Bitcoin’in (BTC) hızlı bir analizini yapmak gerekirse, Kripto piyasaları liderinin 2017 Aralık ayı ortalarında ulaştığı yaklaşık 20.000 dolarlık zirve seviyelerinden beri düşüşte olduğunu söylersek yanlış olmaz. 29 Haziran tarihinde ise yaklaşık 5.880 dolar değerine gerileyerek yeni bir dip seviyeye imza atmıştı. Bu durum, BTC’nin 6 aylık dönem içerisinde % 70,6’lık bir düşüşle yaşadığını gösteriyor. BTC’nin 6,145 dolar olan bugünkü değeri, 6.000 dolarının altındaki seviyeleri bir kez daha görebileceğimiz sinyalini veriyor. Bu olasılık ise kripto piyasasında bir gerilime neden oluyor. Ancak piyasada Bitcoin’in daha karmaşık dönemleri atlattığı yönünde hakim görüşlerde bulunuyor.
Mt.Gox Kasım 2013 – Ağustos 2015 Bitcoin dönemine damga vurmuştu
Kasım 2013 tarihine geri dönüp baktığımızda BTC’nin 1.149 dolara doğru uzanan büyük bir boğa rallisi yaptığını görüyoruz. O dönemin yükselişini sonlandıran ise Mt.Gox olaylarının patlak vermesi olacaktı. Mt.Gox efsanesi o dönemde yavaş yavaş arka planda büyümeye devam ediyordu. Ve düşüşün ardından BTC, Ağustos 2015’e kadar ve 203 dolar seviyelerinde iyileşme belirtisi göstermeyecekti. Kasım 2013’den Ağustos 2015’e kadar geçen süre içerisinde ise düşüşün faturası yüzde 82,3 oranında gerçekleşti.
Ağustos 2015’ten itibaren BTC, geçtiğimiz Aralık ayında şahit olduğumuz seviyelere doğru kademeli olarak bir yükseliş gerçekleştirecekti. Bu, piyasalarda 28 aylık sabit bir kazanım döneminin başlaması olarak ifade edilebilir. Bu nedenle, Bitcoin fiyatının geçmişte neler olup bittiğini bilmek şimdi ki fiyat hareketlerinin bir felakete yol açacağına dair fikirlerin biraz yumuşamasını sağlayabilir.
Mt.Gox efsanesi kısa özeti
Mt. Gox borsası, 18 Temmuz 2010’da Jed McCaleb (Ripple ve Stellar’ın kurucusu) tarafından kuruldu. Mt. Gox ismi, “Magic: The Gathering Online eXchange” kısaltmışı olarak kullanıldı. Mart 2011 tarihinde ise Fransız geliştirici ve BTC yatırımcısı Mark Karpelès tarafından satın alındı.
Bu tarihten sonra 19 Haziran 2011’de MT.Gox’da ilk güvenlik ihlali gerçekleşti. Bu siber saldırı olayı bir hackerın Mt.Gox güvenlik sistemini aşarak çok sayıda Bitcoin’i yasadışı olarak kendine aktarması ile sonuçlandı. Sonuç olarak Yaklaşık 8.750.000 dolar değerinde BTC müşteri hesaplarından çalınmış oldu. Mt. Gox ise siber saldırı olayı sonrası sorunu düzeltmeyi başardı.
2013 tarihinden 2014 yılının başına kadar kripto borsası tüm BTC işlemlerinin yüzde 70’ini çevrimiçi olarak işleme alıyordu. 2 Mayıs 2013’te CoinLab Mt.Gox’a karşı sözleşme ihlali gerekçesiyle 75 milyon dolarlık dava açtı. Şirketler Şubat 2013’te yakında ekşi olacak bir ortaklık kurmuşlardı. İki şirket Şubat 2013 tarihinde daha sonradan tatsızlık ile sonuçlanacak bir ortalık kurmuşlardı.
20 Haziran 2013 tarihinde ise Mt.Gox piyasayı oldukça şaşırtacak bir karara daha imza attı. Şirket bu tarihte aniden ve alakasız bir şekilde ABD doları cinsinden para çekme işlemlerini durdurduğunu açıkladı. 5 Ağustos 2013 tarihinde ise kripto borsası tamamen kapanmayan kredi mevduatlarından dolayı zarar ettiğini açıkladı. Ve ödemeler tamamen geri ödenene kadar yeni mevduatların kredilendirilmeyeceğini açıkladı.
Kasım 2013 tarihinde ise Wired Magazine, müşterilerin hesaplarından nakit çekme taleplerinde haftalarca hatta aylarca süren gecikmeler yaşadıklarını bildirdi. Haberde,bunun gerekçesi olarak şirketin “düzenleyici sorunları nedeniyle ABD bankacılık sisteminden etkin bir şekilde dondurulmuş olan hesaplarından” kaynaklı olduğunu söyledi. Bu yaşanan son kriz ise Mt.Gox için sonunun başlangıcıydı.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.