featured

Bitcoin çift dip formasyonu oluşturuyor: Bu, BTC fiyatı için ne anlama geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son günlerde Bitcoin, art arda üç yeşil günlük mum grafiğiyle potansiyel bir tersine dönüşün işaretlerini gösterdi. Böyle bir formasyonun en son görüldüğü dönem, temmuz ayının başları ile haziran ayının ortası ve sonu arasında Bitcoin’in 25.000 doların biraz altından 31.000 doların üzerine yükseldiği dönemdi. Fiyat dinamiklerindeki bu değişim, piyasa duyarlılığında bir değişikliğe yol açtı ve düşüş görünümü yavaş yavaş yerini daha yükseliş eğilimine bıraktı.

Bitcoin şu an için 1 haftalık grafikte çift tepe teyidini başarıyla engellemiş olsa da bu fiyat hareketi analistler arasında Bitcoin’in önemli bir teknik gösterge olan çift dip formasyonu oluşturma olasılığına ilişkin tartışmaları körükledi.

Çift dip formasyonu ne anlama geliyor?

İkili dip, piyasalarda düşüş eğiliminden yükseliş eğilimine potansiyel bir dönüşü ifade eden klasik bir teknik analiz formasyonudur. Fiyat grafiğinde, aralarında bir tepe ya da küçük bir tepe ile ayrılan iki farklı çukur ya da dip ile karakterize edilir. Formasyon “W” harfini andırır; ilk dip önemli bir düşüşü, ardından geçici bir toparlanmayı ve ardından genellikle ilkiyle aynı fiyat seviyesine yakın ikinci bir düşüşü gösterir. Geçerli bir ikili dip, fiyat iki çukur arasındaki tepe veya direnç seviyesinin üzerine çıktığında teyit edilir ve potansiyel bir yukarı yönlü trend dönüşüne işaret eder.

Ünlü bir kripto analisti olan Rekt Capital, geçtiğimiz günlerde Bitcoin’in haftalık grafikteki mevcut fiyat formasyonunun, tipik olarak düşüş eğiliminin tersine döndüğünü gösteren bir çift tepeye benzediğini öne süren görüşlerini paylaştı. Bu formasyon bir ‘M’ şekli ile karakterize edilir. Ancak bunun teyit edilebilmesi için fiyatın 26.000 dolar desteğinden aşağı inmesi gerekiyor. Basın saatine göre Bitcoin 26.618 dolardan işlem görüyordu ve şu anda çift tepe doğrulamasını başarıyla savuşturdu.

Diğer taraftan bir ‘W’ şekli oluşturan çift dip, Bitcoin’in 26.000 dolar işaretinden geri dönmesini gerektirecek ve bugün tweet attı.

“Bu BTC Double Top aslında bir Double Bottom olabilir mi? Bunun basit yanıtı teknik olarak evet. […] Ancak BTC’nin Çift Dip oluşturabilmesi için 26 bin dolardan toparlanması ve 30,6 bin dolara (yani doğrulama noktasına) yükselmesi gerekiyor.”

Ayrıca 26 bin dolarlık destek seviyesini çevreleyen belirsizliğe ve çift dip oluşumunun tamamlanmasını engelleyebilecek çok sayıda birleşik dirence dikkat çekerek Bitcoin’in karşılaştığı zorlukların altını çizdi. Rekt Capital 26.000 dolar seviyesinin önemine değinerek şu tweeti attı:

“Görünüşe göre BTC, eski desteği potansiyel olarak yeni bir dirence dönüştürmek amacıyla ilk olarak ‘rahatlama rallisi’ rotasını seçiyor olabilir. Siyah Aylık seviye (~27.200 dolar) yaklaşık olarak Boğa Piyasası destek bandıyla da örtüşüyor.”

Bitcoin

Ayrıca Bitcoin’in ağustos ayındaki aylık düşüş mum kapanışına işaret ederek Bitcoin’in yaklaşık 27.150 doların altında kapandığını ve böylece kayıp bir destek olarak teyit ettiğini vurguladı. Bu nedenle Bitcoin’in mevcut fiyat hareketinin, 23.000 dolar bölgesine düşmeden önce 27.150 doları yeni direnç olarak teyit etmek için yalnızca bir rahatlama rallisi olabileceği konusunda uyarıyor.

“BTC’nin ~27.150 dolara, hatta belki de bu eylül ayında bunun ötesine geçmesi mümkün. […] 23.000 dolar, ~27150 dolar kaybedildiğine göre bir sonraki büyük aylık destektir.” dedi.

Bitcoin fiyatı için daha fazla direnç seviyesi

Dolayısıyla boğaların çift dip formasyonunu teyit etmeyi hayal bile edemeden önce BTC’nin kırması gereken 27.150 dolarlık önemli bir direnç seviyesi olduğu açıktır. Ancak 30.600 doların aşılabilmesi ve çift dip formasyonunun teyit edilebilmesi için aşılması gereken başka önemli dirençler de var.

Zincir üstü analiz firması CryptoQuant, genellikle önemli fiyat hareketleri için likidite sağlayan kısa vadeli Bitcoin sahiplerinin rolünü vurguladı. Verilerine göre bu sahipler için başa baş fiyatı 27,500 ila 29,000 dolar arasında yer alıyor. Bitcoin’in uzun bir süre bu seviyelerin altında kalması hâlinde, bu sahipleri satış yapmaya teşvik edebilir ve potansiyel olarak fiyat üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir:

Bu fiyat seviyelerinin altında ne kadar çok zaman geçirirsek piyasadan likidite çıkışı için o kadar fazla teşvik olacaktır ve Bitcoin’in yükseliş eğiliminin geri dönmesi için temel koşul, fiyatın kısa vadeli gerçekleşen fiyatların üzerine çıkmasına bağlıdır.

4 saatlik zaman diliminde BTC’nin üç büyük direncin üstesinden gelmesi gerekiyor: 26.857 dolar (yüzde 38,2 Fibonacci geri çekilme seviyesi), 27.365 dolar ( yüzde 23,6 Fibonacci geri çekilme seviyesi) ve 28.186 dolar (29 Ağustos’taki Grayscale sonrası en yüksek seviye).

newsbtc

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin