BTC son durum
Bir yıl önce bugün BTC 20.000 dolardı... Bir yılın özeti ve BTC'yi bekleyenler

Bir yıl önce bugün BTC 20.000 dolardı… Bir yılın özeti ve BTC’yi bekleyenler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin (BTC) hala 20.000 dolarlık tüm zamanların rekor fiyatının yıldönümünde ayı piyasasının dip seviyesini bulmak için mücadele ediyor.

Yazım esnasında ani bir sıçrayış yapan Bitcoin saatlik mumda yüzde 7’ye varan artışlar 3.500 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bu rakam ise 17 Aralık 2017 tarihinde 20.000 dolara kadar çıkan fiyatın yüzde 82,5 altında bulunuyor

Bitcoin fiyatına yıllık bazda baktığımızda ise 1 Ocak tarihindeki açılış fiyatı 13.880 dolar baz alındığında yüzde 74,8 oranında düşüş yaşadığını görüyoruz. Bu yıl kapanışı ayrıca 3 yıllık yükseliş serisini de sona erdirecek.

Bununla birlikte, resim, geçen yılın dördüncü çeyreğinde dikkate değer ölçüde farklıydı. Kripto para, ABD’nin büyük borsalardaki Bitcoin futures ürünlerinin yakın izlemesine girdiği ve büyük miktarlarda kurumsal para gireceğine dair spekülasyonlar üzerine 1 Kasım 2017’de güçlü bir talep gördü. O zamanlar BTC, 6.000 doların üzerinde işlem görüyordu.

Özellikle, “fırsat kaçırma korkusu” (FOMO), piyasaya katılan daha fazla yatırımcının kendi kendine besleme döngüsüne neden oldu. Ve BTC fiyatı daha da yükseldi. 17 Aralık’a kadar BTC, 20.000 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

Blocktower Capital’in şu anki CIO’su Ari Paul’un, 1 milyon dolar karşılığında 50.000 dolarlık işlem fiyatı ile 12 aylık “call options” satın alması çılgınlıktı. “Call options”, sahiplerine belirli bir tarihte veya daha önce kararlaştırılan bir fiyat üzerinden opsiyonda bulunan kripto parayı alma hakkını verir.

Paul esas olarak, BTC’nin 28 Aralık 2018’de 50.000 dolara yükseleceğini iddia ediyordu. Ancak balon, bu yılın ilk çeyreğinde patladı ve sonrasında fiyatlar o zamandan beri kademeli olarak düşüş gösterdi. Sonuç olarak, şu anda değersiz satın alma opsiyonlarının (call option) önümüzdeki Cuma günü vadeleri dolacak.

Bitcoin ve altcoinler zor bir yıl geçirdi

BTC’nin 20.000 ABD dolarından 3.500 ABD dolarına kadar olan serüvenini aşağıdaki aşamalarda kategorize edebiliriz:

Gerçekleşenin satılması: BTC geçen sene 13.880 dolar seviyesinden kapandı – 17 Aralık’ta görülen 20.000 dolar seviyesinden yüzde 44 oranında düştü. Muhtemel sebebi ise uzun vadeli pozisyonlarda gerçekleşen kârların vadeli işlemlere girmesiydi. Çoğu uzman bunu “gerçekleşenin satılması” senaryosu olarak adlandırırken bunu sağlıklı bir düzeltmeden başka bir şey olarak görmüyorlar.

Balon küçülüyor: Çin ve Güney Kore’deki düzenleyici engellerin etkileri, ilk çeyrekte Bitcoin fiyatının üzerinde ağır bir şekilde baskı yaptı. Her iki ülke de kısıtlamalardan önce kripto paralar için en büyük talep kaynağıydı. Fiyatlar daha sonra 6 Şubat’ta 6.000 dolara düştü ve 31 Mart’ta 7000 dolar civarında kapandı.

Satıcılar mola veriyor: BTC ikinci çeyreğin büyük bir kısmını ve üçüncü çeyreğin psikolojik düzeyini 6.000 doları koruyarak geçirdi. Özellikle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) BTC borsa yatırım fonlarını (ETF) reddetmesine rağmen, temel destek seviyesi üçüncü çeyrekte korundu. Sonuç olarak, milyarder yatırımcı Novogratz’un da aralarında bulunduğu uzmanlar, BTC’nin 6.000 dolar seviyesinde dip bulduğuna ikna olmuşlardı.

Kayıplar devam ediyor: BTC’nin 6,000 dolarlık sağlam savunulan desteğe rağmen fiyat bu seviyenin üzerine çıkamadı. Ve nihayetinde fiyatlar, 14 Kasım’daki kritik 21 aylık üssel hareketli ortalama (EMA) desteğinin altında inerek, 20.000 dolarlık rekor seviyesinden satışların devam edeceğinin sinyalini verdi.

Önümüzdeki günlerde BTC’yi ne bekliyor olabilir?

BTC, hafta sonu boyunca 15 ayın en düşük seviyesi olan 3.122 dolara kadar geriledi. Ve 21 aylık EMA’nın altında zayıf görünümünü sürdürüyor. Ancak, kısa süreli teknik tabloların küçük bir fiyat sıçrama için sinyalinin verdiği haftanın ilk gününde akşam saatlerine doğru ufak çaplı da olsa 3.500 dolara doğru bir yükseliş görüldü.

Yukarıdaki grafikte BTC’nin rekor yükseklerden bir yıl öncesine kadar geçen 15 aylık en düşük seviye olan 3.100 dolara kadar olan yolculuğu gösteriliyor. BTC’nin şu anda 5,719 dolarda olan 21 aylık EMA’nın eski destek yeni direnç seviyesini geçmesi halinde aylık grafikteki görünüm yükseliş sinyalleri üretebilir.

BTC’nin günlük çizelgesi, düşen kama direncinin yatay bir şekilde ihlal edildiğini gösteriyor. Bu da kopmanın ikna edici olmadığı anlamına geliyor. Sonuç olarak bugün, 3360 dolar (3 günlük ters düşüş mumunun yükseği) üzerinde yüksek hacimli bir kırılma beklentisi gerçekleşti. Ve Bitcoin fiyatı 3.500 dolar seviyesine kadar sıçradı. Bu, 4,000 dolarının üzerindeki seviyelere doğru daha güçlü bir düzeltici ralliye neden olabilir.

BTC/USD paritesinde, Bitfinex’teki uzun pozisyonlar bugün erken saatlerde 35.773 BTC’ye yükselmişti. Bu seviye en son 23 Temmuz’da görülmüştü. Daha da önemlisi, son altı günde yüzde 33’lük bir artış oldu. Bu, yatırımcıların 14 haftalık göreceli güç endeksi (RSI) tarafından bildirilen aşırı satım koşuluna dikkat ettiğinin bir göstergesi olabilir.

BTC, bu yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı yılsonundan önce düzeltici bir sıçramaya tanık olabilir.

BTC’de son görünüm

BTC, 3,633 dolarlık kritik direncinin altında ticaret yaptığı sürece 3.000 dolarlık psikolojik seviye önemini koruyacaktır.

3,633 doların üzerinde bir kırılma ise günlük grafikte görülen kama kopmasını doğrulayacak ve bir ralli ile 4.000 dolara doğru bir yönelim görebiliriz. Bir ihlal, bir sonraki direncin 4.410 dolar (29 Kasım’da) seviyesinde olduğunu gösteriyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin