Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!
Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!

Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para yatırımcıları, Belçika vergi makamlarının ilgisini çekti. Kripto para yatırımları yapan Belçikalı vatandaşların davaları için çeşitli araştırmalar başlatıldı. Kripto piyasalarında spekülasyon yapan herkesin, Bitcoin ve benzerlerinin ülkede düzenlenmediği veya yasalaşmadığı gerçeğine rağmen kripto yatırımcılarının kazançlarından %33 oranında vergi ödemesi bekleniyor.

Soruşturma altındaki üç dava

Özel Vergi Müfettişliği (STI) şu anda en az üç farklı kripto para yatırımı vakasını inceliyor. Dördüncü dosya kapatıldı ve “dava dışı” olarak değerlendirildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, soruşturma Belçika yetkililerinin yurtdışındaki meslektaşları tarafından ihbar edilmesinden sonra başladı.

De Standaard ve Het Nieuwsblad yazdığına göre, Belçikalı vergi makamları, kripto para yatırımı yapan Belçikalılar ile daha yakından ilgileniyor. STI’nin geçen yılın sonunda belirttiğine göre, kripto para piyasasında ticaret yapan herkes %33 vergi ödemek zorundadır ve bunları vergi iadesinde “diğer gelir” bölümünde beyan etmelidir.

Brussels Times gazetesinin haberine göre, yeni kuralların uygulanmasının zor olduğunu kanıtlandı. Kripto para varlıklarının yönetimi, dış ticaret platformlarında gerçekleşiyor ve Belçikalı yetkili makamlar, oraya nüfuz etmenin zor olduğunu düşünüyor.

Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!
Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!

Engellere rağmen, Özel Vergi Müfettişliği kripto alanında kontrollerini güçlendirmeyi amaçlamakta. FPS Finance’den Francis Adyns: “Belçika vergi makamlarının başarması gereken çok şey var” diyor.

STI, çeşitli Belçika vatandaşlarının kripto ilişkileri hakkında yabancı bir vergi dairesinden bilgi aldıktan sonra soruşturmaları başlattı. Müfettişlik, işlem platformlarıyla doğrudan işlemlerine ilişkin daha fazla veri elde etmek için yaklaşmayı amaçlamakta.

Aralık ayında Belçika vergi dairesi, kâr ve gelirlerin %33’ünü Bitcoin ticaretinden ve diğer kripto para birimlerinden elde etmeye karar verdi. Vergi, fiyat dalgalanmalarından kar elde etme niyeti ile kripto ticareti yapan özel şahıslara empoze edilecekti. Kripto ticareti, bir işletme tarafından yapıldığında vergiler %50’ye kadar ulaşabilir.

Yasal olmayanı vergilendirme

Geçen yılın basında çıkan haberlerde, Belçika’nın, kripto para düzenlemelerini daha sıkı hale getireceği öne sürüldü. Belçikalı yetkililer, kripto para birimleri üzerinde hükümet denetimini güçlendirme lehinde olduklarından emin olduklarını belirtti. Adalet Bakanı Koen Geens, siber suçlular ve dolandırıcılarla artan popülaritesi nedeniyle daha sıkı kurallara tabi olmaları gerektiğini söyledi. Yetkili ayrıca, kripto şirketlerinin yetkili makamlarla işbirliği yapmakla yükümlü olması konusunda ısrar etti.

Geens, 2017’de bir tweet atmıştı: “Suç önleme ve yönetmelikler yeni teknolojilerle gelişmelidir” böylece yeni yasaların kabul edilmesi çağrısında bulundu. Tüm dijital para işlemlerini düzenlemeyi önerdi. Bakan, kripto para birimleriyle ilgilenen sıradan Belçikalıların sayısının da arttığını itiraf eden ülkenin vergi dairesinden destek aldı.

Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!
Belçika Vergi Dairesi, kripto yatırımcılarının peşinde!

Şu anda kripto para birimleri Belçika’da ne yasal, ne de yasadışı konumda. Belçika, bazı yetkililerin yorumları ve uyarılarına rağmen kapsamlı bir politika henüz yayınlamadı. Diğer birçok AB ülkesi gibi Belçika da ortak bir Avrupa politikası bekliyor. Aralık ayında Belçika Ulusal Bankası sorumlusu Jan Smets, Bitcoin’in bir para birimi olmadığını ve parasal istikrar için bir tehdit oluşturmadığını da belirtti. Smets, Bitcoin’e para yatırma riskinin nispeten düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin