featured

Barclays uzmanları Bitcoin’in tavan yaptığını düşünüyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Barclays uzmanları, Bitcoin’in gerçek değerinin hala araştırılmaya çalışılan bir varlık olduğu gerçeğine işaret ederek, 20.000 dolar civarındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinden geri çekildiğini de göz ardı etmiyorlar. Diğer bazı stratejistler ise, Bitcoin’in fiyatının zaten patlamış bir balon ve şimdi de sıfıra inen bir değer olduğunu savunuyorlar.

Bitcoin talebinin FOMO etkisi ile devam ettiği iddia ediliyor

Barclays’deki uzman stratejistler, kaçırma korkusunun (FOMO) aralıksız olarak talebe neden olduğunu açıkça dile getiriyorlar. Birçok yatırımcı, büyük bir yatırım fırsatını kaçırmaktan korktukları için kripto para için pozisyon açtılar. Ve bu muhtemelen kısa vadeli fiyat artışının önde gelen nedenlerinden birini oluşturdu.

Bankanın stratejistlerine göre, bu, Bitcoin değerini arttıran temel nedenlerden biriydi. Şu anda ise dijital varlığı satın alma yarışı önemli ölçüde azalmış gibi görünüyor. Barclays, 3 Nisan 2018’de sunulan araştırma konusundaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

 Araştırma bulguları, teorik modellememizin sonuçları ile birleştiğinde, 2011 ve 2013’teki Bitcoin fiyatlarındaki zirvelerin aksine, en yeni zirvenin en üst seviye olabileceğini ve spekülatif ilginin buradan azalabileceğini göstermektedir.

Spekülatif faaliyetteki bu duraklama, arz-talep faktörünü geçersiz kılan ve böylelikle düşme eğilimi olan piyasasının duyarlılığını dikte eden Bitcoin sahiplerinin aşırı yüklenmesine neden oluyor.

Aşağıdaki tabloya göre 2015 yılına kadar olan talep, (açık mavi) fiyatları yukarı çekti. Bu eylemi arzdan kaynaklı (koyu mavi) bir satış takip etti. Grafik ayrıca, her iki değişkenin de 2015 yılından beri artarak devam ettiğini ve bunun da arz tarafının spekülatif davranışı zorladığını göstermektedir.

kaynak: marketwatch

Barclays raporu şu şekilde devam ediyor:

Bitcoin geçmiş dönem zirvelerine baktığımızda;  bunun 2011, 2013’ün başlarında ve 2013’ün sonunda gerçekleştiğini görüyoruz. Bu zirveler sırasıyla, yüzde 93, yüzde 70 ve yüzde 86 oranlarında gerçekleşen fiyat yükselişlerinin ardından düşüşler izlenmiş ve kripto para, yeni zirvelere ilerlemiştir. Ancak bu vakaların her birinde, farkındalık nispeten düşüktü. Sonuç olarak yeni girenlerin potansiyelinin yüksek olması ile gerçekleşti. Tüm bu geçmiş verilerin ışığında, kripto para yatırımının spekülatif köpük aşamasının – ve belki de en yüksek fiyatların – geçebileceğine inanıyoruz.

Banka, tüm kripto para birimlerinin en yüksek değerinin 660 milyar dolardan 780 milyar dolara olabileceğini tahmin ediyor. Coinmarketcap’a göre, Ocak 2018’in başındaki piyasa düşüşünden önce, yüzlerce dijital varlığın toplam değeri yaklaşık 830 milyar dolarlık bir zirve değerine ulaşmıştı.

Barclays Spekülatif alımların azaldığını ön görüyor

Barclays ayrıca, dijital varlıkların Bitcoin veya Ether gibi artan popülaritesinin spekülatif alımların azalmasının sebebi olabileceğine inanıyor.

Banka ayrıca ABD’deki Bitcoin bilincinin yüzde 60, Japonya’da yüzde 88, Güney Kore’de yüzde 90 ve Kanada’da yüzde 64 olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle, banka stratejistlerine göre, spekülatif satın alma durumunun düşmesi, önceki tüm zamanların yüksek seviyelerine çıkma olasılığını da düşürmektedir.

btcmanager

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin