Avrupa merkez bankası
Büyük teknolojiler Avrupa finansal sistemini bozabilir, Avrupa Merkez Bankası uyarısı

Avrupa Blockchain Ortaklığı, Avrupa’yı dağıtık defter teknolojisi hakkında ciddileşmiş buluyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

10 Nisan 2018’de, 21 AB üye ülkesi ve Norveç, Avrupa Blockchain Ortaklığı’nı oluşturmak için kaydoldu. İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda ve İrlanda dâhil olmak üzere yüksek seviyede ortak güvenlik ve gizlilik standartları konusunda iş birliği ortaya konuldu. Üyeler, sınır ötesi dijital kamu hizmetlerinin en yüksek standartlarda sunulmasını destekleyecek bir Avrupa Blockchain Hizmetleri Altyapısı (EBSI) kurulmasında işbirliği yapmakla yükümlü bulunuyor.

Nisan ayından bu yana beş ülke daha Ortaklık Bildirgesi’ni imzaladı. İtalya bunu en son yapan ülke oldu. Bir üye olarak, 2018 yılı sonuna kadar “Avrupa Blockchain Hizmetleri Altyapısı” aracılığıyla dağıtılabilen bir dizi sınır ötesi dijital kamu sektörü hizmetlerinin belirlenmesine yardımcı olmaya kendini adadı.

Ortaklık, Avrupa altyapısına dağıtık defter teknolojisi (DLT) getirerek lojistik ve düzenleyici raporlama ile ilgili olanlar gibi sınır ötesi hizmetleri daha güvenli ve daha verimli hale getirmeyi umuyor. Bununla birlikte, bu hedefe doğru ilerlemede, ortaklığın üyeleri nisan ayından bu yana sadece üç toplantı yaptı. Ancak bunlar yavaş ve parça parça oldu. Avrupa Komisyonu, EBSI’nin büyük ölçekli DLT’ler için uluslararası bir “altın standart” haline gelmesini isteyerek iddialı amacını koruyor.

Avrupa Blockchain Ortaklığı konuyu müzakere ediyor

Şimdiye kadar, ortaklığın misyonu belli belirsiz tanımlandı. Nisan ayında sınır ötesi Blockchain temelli kamu hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak çalışacağı konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak özel hizmetlerin geliştirilmesinde hâlâ bir anlaşma bulunmuyor. Avrupa Komisyonu’nun Dijital İnovasyon ve Blockchain Başkanı Pēteris Zilgalvis şöyle açıklıyor:

Ortaklığın misyonu ortak bildiride tanımlanmış ve bu yılsonuna kadar teslim etmemiz gereken bir görevdir. Ortak bildiride imzacılar, bir EBSI geliştirmek için  Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışmayı taahhüt ediyor.  Avrupa Komisyonu, Avrupa’daki sınır ötesi dijital kamu hizmetlerinin sunumunu desteklemek üzere çalışıyor. Dolayısıyla bu hizmetlerin altyapısının (EBSI) bu hizmetlerin nasıl görünebileceğinin açıklaması şu an üzerinde çalıştığımız şeydir.

Başka bir deyişle Avrupa Blockchain Ortaklığı, şu anda ne tür Blockchain tabanlı kamu hizmetlerinin geliştirileceği konusunda müzakere etmenin çok erken aşamasında bulunuyor. Ancak Zilgalvis, açıkladığı gibi yılsonuna kadar tüm temel detaylar üzerinde anlaşmaya varılmış olunmasına inanıyor. Böylece bunlar, sınır ötesi sınır teknolojilerin oluşturulmasına ve yayılmasının temeli olarak kullanılabilecek.

Ortak bildirgede belirtildiği gibi, 2018 yılı sonuna kadar ortaklık, EBSI için bir dizi işlevsel ve teknik şartname, EBSI aracılığıyla dağıtılabilen bir dizi sınır ötesi dijital kamu hizmetini kullanmalı. EBSI’nin nasıl yönetileceğini açıklayan yönetişim modeli olmalı.

Blockchain için genel bir referans

Ortaklık ve üyeleri bu nedenle 2018’in geri kalanında meşgul olacak. Ancak şimdiye kadar üç toplantı yapılmasına rağmen geriye çok önemli detayları ortaya çıkarmak için sadece üç toplantı daha kaldı. Finlandiya’nın Kamu Sektörü Sayısallaştırma Bölümü’nün kıdemli danışmanı Kimmo Mäkinen’e göre en son görüşme 17 Eylül’de yapıldı. Bu, üçüncü toplantı oldu. Ana konu, üye devletler ve komisyon tarafından önerilen en önemli sınır ötesi Blockchain kullanım vakaları hakkında tartışmak olarak seçildi.

Mäkinen, ortaklığın 2019’un başlangıcından önce gerekli tüm değişkenlere başarılı bir şekilde karar verip veremeyeceği konusunda onay sunmuyor. Ancak, ortaklığa Noel’den önce geçilmesi için çok daha büyük bir iş yüküne sahip olduğunu ima ediyor:

Bu yılsonuna kadar sadece üç aylık toplantılar yapacağız. Bu süreçte sadece kullanım durumları üzerinde değil, aynı zamanda Avrupa Blockchain altyapısı için teknik, fonksiyonel gereksinimler ve yönetişim modeli üzerinde de anlaşmak zorundayız.

Yine de üç toplantı ve belirli bir nihai ürün, etkileyici bir başarı olarak sayılmasa bile bu toplantılar ortaklık için olumlu geçti. Daha da önemlisi, üyeleri arasında Pēteris Zilgalvis’in açıkladığı gibi Blockchain teknolojilerini geliştirmeye yönelik güçlü bir bağlılık ortaya koydu:

Bu toplantılarda ortakların dağıtık defter teknolojisinde güçlü bir AB liderliği oluşturma, dijital tek pazar çerçevesini çizme ve EBSI’nin bu hedefe ulaşmada çok önemli bir rol oynayabileceği ortak çabalarını son derece desteklediklerini gördük.

Avrupa Blockchain Ortaklığı, DLT konusunda küresel bir lider olmak istiyor

Gerçekten de Avrupa Blockchain Ortaklığı’nın Avrupa Komisyonu tarafından AB’nin DLT konusunda küresel bir lider olma aracı olarak kullanılmakta olduğu görülecek.

Zilgalvis, açıklamalarını şöyle sürdürüyor:

Şeffaf, uzun menfaat sahibi bir kuruluşla yönetilen bir “altın standart” altyapısı olan uzun vadede, EBSI’nin güvenilir Blockchain altyapıları söz konusu olduğunda küresel bir referans olmasını istiyoruz.

Ortaklık henüz somut bir şeye ulaşamamış olsa bile, Blockchain teknolojisinde büyük bir güven oylamasını temsil etmesi gerçeği bulunduruyor. İşbirliği yaparak ve yüksek performanslı Blockchain teknolojisini geliştirmeyi hedefleyen ortaklığın 27 üye ülkesi, DLT’nin burada kalmaya ve bir dizi alana gerçek uygulanabilirliğe sahip olduğuna inandıklarını açık bir şekilde beyan etti.

Ayrı ayrı her üye, çeşitli farklı perspektiflerden Blockchain teknolojisiyle ilgilenen kendi amaçları için Blockchain’lerin büyüme durumunu bir dizi problem için ümit verici yeni bir çözüm olarak daha fazla ifade ediyor.

Kimmo Mäkinen, şunları açıklıyor:

Finlandiya; belge özgünlüğü, veri alışverişi ve kimlik yönetimi ile ilgili konularda sınır ötesi hizmetleri artırmak için Blockchain teknolojisi tarafından sunulması gereken yeni olasılıkları merak ediyor.

Avrupa Blockchain Ortaklığı uygulaması 2019’da mı yapılacak?

Tabii ki, ortaklığı imzalayan katılımcıların DLT konusunda tamamen ciddi olmasından şüphe duyulmuyor. Böyle olsa da, inşa edilmesi planlanan platformların tanıtılmaya ve üretilmeye ne zaman başlanacağı kaçınılmaz bir sorun olmaya devam ediyor. Bu cephede kesin bir şey olmamasına rağmen, Pēteris Zilgalvis, fiili çıktıyı önümüzdeki yıl gibi görmeye başlayabileceğimizi belirtiyor:

Bu çıktılar (işlevsel ve teknik şartnameler, yönetişim modeli) bildiriyi imzalayan siyasi temsilcilere hitap edecek. Onaylanması halinde ortaklık 2019 yılında uygulama moduna geçebilir.

Uygulama başlamadan önce üyeler arasında belirli fikir ayrılıklarının ortaya çıkabilir. Ancak 2019 hedefi, Avrupa Komisyonu’nun ortaklığın üye devletlerinin Blockchain ile ilgili olarak aynı tarafta bulunduğundan ne kadar emin olduğunu gösteriyor. Ortaklık gerçekten de planlarını takip eder ve Blockchain tabanlı sınır ötesi altyapıyı uygularsa bu, başka yerlerde Blockchain’in daha geniş ölçüde benimsenmesi için olumlu sonuçlar doğurur. Benimsenmeyi etkiler. Bütün bunlar, Avrupa’da Blockchain benimsenmesinin geleceğinin giderek daha parlak görünmesi anlamına geliyor.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin