ASIC’ler kripto para madenciliğini nereye götürüyor? Madenciler arasında ASIC tartışmaları büyüyor. Kamusal kripto para birimleri halka açık mı? Bu, ana kripto para birimlerinde gerçekleşen karmaşık bir tartışmanın temelinde yatan basit bir soru. Ethereum, Monero ve Zcash gibi çeşitli projeler yeni çıkan madencilik donanımlarına karşı kripto paralarının değerlerini korumak ve dağıtık sistemlerinin dengesini sağlamak için çözüm arıyor.
ASIC’ler kripto para madenciliğinde neden önemli?
ASIC’ler kripto para madenciliğinde neden önemli? Özellikle operatörlerin ağlarının ödüllerinin daha büyük bir kısmını kazanmalarını sağlamak için tasarlanan “uygulamaya özgü tümleşik devreler” veya ASIC’ler, önceden yalnızca GPU donanımını kullanan kişiler tarafından güvenli hale getirilebilen bir miktar kripto para kazanmaya başladı.
Madencilik teknik olarak işlemcisi olan bütün bilgisayar parçalarıyla yapılabilir. Bir Blockchain ağına dahil olan donanımlar o ağın güvenliğini sağlıyor. Ethereum, Monero ve Zcash ekran kartları kullanılarak çıkarılabiliyor. Bununla birlikte son zamanlarda bilgisayar oyun meraklılarından daha çok madencilerin ekran kartlarına talebi artıyor. Ancak diğer taraftan ekran kartlarına kıyasla ASIC’lerin fiyatı çok pahalı. Bununla birlikte, daha pahalı olsalar da ASIC’ler, optimize edilmiş bir madencilik süreci için özel olarak tasarlandı. Ancak bu yeni ürün grubunun yaygınlaşması madencilik donanım sektörünün büyük olanların eline geçmesine sebep oldu.
ASIC’ler yaygınlaştıkça diğer madencilik yöntemlerinin karlı olmasını engelliyor
Çünkü geçmişte ASIC’lerin hakimiyeti altına giren bir örnek var, o da Bitcoin. Bu nedenle GPU’lar ASIC’lerle işbirliği yapamayacak. Çünkü ASIC madencileri yaygınlaştıkça diğer madencilik yöntemlerinin karlı olmasını engelliyor. Bu açıdan ASIC’ler bazı madencilik donanım üreticileri tarafından bir tehdit unsuru olarak görülüyor.
Önde duran tehdit ve fırsatlar şimdilik kripto para birimi kullanıcılarını bölmüş gibi görünüyor. Bunların çoğu daha önce etkin bir şekilde kullanılmayan ürünlere yatırım yapmış olabilir. Örneğin; ASIC madenciliğinin kabulü, Zcash ağını destekleyen her madencinin yerinden edileceği ve paraları değiştirmeye ya da yeni donanıma yatırım yapmaya zorlanacağı anlamına geliyor.
Bazı madenciler kripto paranın kodlarını kopyalayıp hard fork yapabiliyor
Bu nedenle, birçok madenciler donanımlarını başka bir yere götürmekle tehdit ediyor ya da zaten madencilik yaptıkları şifreli kodların alternatif versiyonlarını yaratıyorlar. Bazı madenciler kripto paranın kodlarını kopyalayıp hard fork yapabiliyor.
Geçtiğimiz hafta, gizlilik odaklı kripto para birimi Monero, ASIC’lerin ağda kullanılabilmesi yeteneğini ortadan kaldırmak için sistem genelinde bir yazılım yükseltmesi olan hard fork yaptı. Monero sistemini güncelleyerek ASIC kullanımını olanaksız hale getirdi. Buna karşılık ASIC kullanıcıları hard fork uygulayarak, Monero Clasic, Monero Original ve Monera Zero olarak ASIC kullanılabilen yeni sürümleri ortaya çıkardı.
Ethereum topluluğunun çoğunluğu ASIC madencilerini istemiyor
ASIC’leri engellemek için diğer kripto para birimi topluluklarında bir takım fikirler var. Mesela Ethereum geliştiricileri, ASIC’lere yanıt olarak acil bir hard forku devreye koymayı konuşuyor. Ethereum topluluğunun çoğunluğu ASIC madencilerini istemiyor.
Zooko Wilcox, ASIC’ten korunmak için fork yapmanın faydadan çok zarar getireceğine inanıyor
Zcash topluluğunda da aynı konu tartışılıyor. Zcash’in ASIC’leri kabul etmesi konusu tartışılırken Zcash kurucusu Zooko Wilcox’a tepkiler gittikçe büyüyor. Buna ek olarak, IC3 araştırmacısı Phil Daian, ASC karşıtı çabaların sansüre benzer olduğunu ve diğerlerinin bu çabaların çekirdek geliştirici ekibinin gücünü artırdığını iddia ediyor.
Kullanıcıların bir kısmı yeni donanımı istemiyor ve ağa yaptıkları katkılardan dolayı şikayet ediyor. Ancak Zooko Wilcox, ASIC’ten korunmak için fork yapmanın faydadan çok zarar getireceğine inanıyor. Bunun yanı sıra bazı kullanıcılar ASIC’leri engellemenin core geliştiricileri için iyi bir deneme olabileceğini belirtiyor. Fakat anti-ASIC duyarlılığıyla ilgili tüm bu şikayetler, tartışmanın azınlık tarafında görünüyor.
ASIC madencileri tartışmaları önemsemiyor
Duyguları ölçmenin bir yolu olarak, anti-ASIC hard forklara doğru bir çoğunluğa sahip olan bir kriptonun temel algoritmasını düzenlemeyi gerektirecek bir prosedürü gösteren birkaç Twitter anketi yapıldı. Twitter üzerinden yapılan birkaç anket topluluğun çoğunluğunun ASIC karşıtı hard fork yanlısı olduğunu ortaya koyuyor.
ASIC madencileri açısından diğer madencilerin sektörden ayrılması büyük bir farklılık yaratmıyor. Bu nedenle ASIC madencileri tartışmaları önemsemiyor. Topluluk forumlarında konuya yönelik farklı fikre sahip olan kişiler, geliştiricilerin kendi forklarını yapmalarının bir zararının olmadığını öne sürüyor. Monero core geliştiricilerinden ‘’rehrar’’ Monero ile yollarını ayıranlara kırgın olmadığını belirterek, herkesin gücünü gösterebileceği bir alana yöneldiğini vurguladı. Ethereum topluluğunda ise madenciliğin zaten son bulacağını ön görenler ASIC ya da bir başka madenciliği tartışmayı önemsiz görüyor.
En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.