Bitcoin madenciliği maliyetleri kârı aşıyor
Bitcoin madenciliği maliyetleri kârı aşıyor

Araştırma: Bitcoin madenciliği altından 3 kat daha pahalı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dijital altının 1 dolarını kazanma maliyeti, fiziksel altının 1 dolarından çok daha pahalı! Bir araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, Bitcoin ya da dijital altın için gerekli olan enerji miktarı, fiziksel altından önemli ölçüde daha fazla. Yani Bitcoin madenciliği altından 3 kat daha pahalı!

Bitcoin madenciliği maliyetleri kârı aşıyor

Nature International Journal of Science tarafından yayınlanan bir araştırma makalesinde, Oak Ridge Institute for Science and Education’da araştırma mühendisi olan Max Krause ve Çevre Koruma Dairesi’nden Thabet Tolaymat, 1 dolar değerindeki Bitcoin’in -1,44 dolar- maliyetini buldular. Bu altın ve diğer değerli metallerin 1 dolarlık maliyetinden üç kat daha fazla. 1 Ocak 2016 ve 30 Haziran 2018 arasında, 1 dolarlık Bitcoin madeni için ortalama 17 megajoule kullanılması gerektiğini ortaya koydular. Çalışmada konuya yönelik şu ifadeler yer alıyor:

Karşılaştırmalı olarak, alüminyum, bakır, altın, platin ve nadir toprak oksitlerinin geleneksel madenciliği, sırasıyla bir ABD doları üretmek için 122, 4, 5, 7 ve 9 (megajoules) tükettiler. Bu da, (alüminyum hariç) kripto madenciliğinin olduğunu gösteriyor. Eşdeğer bir piyasa değeri üretmek için mineral madenciliğinden daha fazla enerji harcadı.

Ayrıca, araştırmacılar tahminlerin spektrumun alt ucunda olduğunu belirterek, çalışmanın kripto madenciliğinde kullanılan soğutma ekipmanlarının enerji maliyetlerini ve bakım ve altyapı maliyetlerini içermediğini belirtiyor.

Kripto para birimlerinin kıymetli madenlere göre madencilik maliyetleri

Madencilik maliyetlerindeki artış, madencilerin performansının bir ölçüsü olan artan kâr oranlarının bir sonucu. Daha yüksek bir hash rate, bir bilgisayarın kripto para birimini elde etmek için gerekli olan matematiksel bilmeceyi çözme şansını arttırır, ancak bunu yaparken gereken enerji miktarı da artar.

Bitcoin madenciliğinin çevre üzerindeki etkileri konusundaki tartışmalar yeni bir şey değil. Aslında, Hawaii Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, Bitcoin madenciliğinin elektrik taleplerinin, 2023 yılına kadar küresel sıcaklıkları tek başına 2ºC’ye yükseltmek için yeterli CO2 emisyonu üretebileceği sonucuna vardı. Buna ek olarak, Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi’ne göre, Bitcoin madenciliği Avusturya’nın tüm ülkesi kadar enerji harcıyor. Ancak, araştırmacılar Bitcoin madenciliğindeki enerji tüketiminin artmaya devam edeceğini söylüyor. Çalışmada konuya yönelik şu ifadeler yer alıyor:

Kripto paraların piyasa fiyatları oldukça değişkenken, dört kriptonun üçü için ağ hash rate’ları sürekli olarak yükseldi, bu da enerji gereksinimlerinin artmaya devam edeceğini gösteriyor.

araştırmacılar, verilerin ülkeye özgü bir seviyede değerlendirilmesi gerektiğini ekliyor. Bu da, Çin’de çıkarılan herhangi bir kripto para biriminin Kanada’daki CO2 miktarının dört katını oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Marketwatch

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin