bitcoin atm
Amerika’nın yoksul mahallerinde Bitcoin ATM’si kullanımı standart olmaya başladı

Amerika’nın yoksul mahallerinde Bitcoin ATM’si kullanımı standart olmaya başladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Şehir merkezlerinden uzak, kırsal kesimde yaşayan, küçük bir iş kurmak için kredi alma şansı olmayan veya yurtdışında çalışan aile üyelerinden bankacılık sistemi üzerinden ödeme alamayan yoksul ülkeler veya ada ülkeleri artık Bitcoin veya farklı bir kripto para kullanma yoluna girdiler. Buna Amerika’nın kenar mahalleleri de dahil. Öyle ki bu semtlere kurulan Bitcoin ATM ’lerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Bitcoin ATM’leri Yoksul ABD Semtlerinde standart olmaya başladı

Normalde, dijital para kullanımı için örnek çalışma olarak sunulan Afrika, Güney Doğu Asya veya Güney Amerika ülkeleridir. Ancak ABD’deki yoksul şehir içi mahallelerde ortaya çıkan Bitcoin ATM’lerinin sayısı aynı nedenlerle her geçen gün artıyor. Virginian-Pilot’a göre, Detroit bölgesinde 80 ve ülke çapında ise 2032 Bitcoin ATM’si bulunuyor.

Bazıları bir Detroit benzin istasyonu arkasında bulunan bir Bitcoin ATM’sinin finansal hizmet ihtiyaçlarını nasıl çözebileceğini merak edebilir. Fakat böyle bir servis istasyonunun sahibi olan Andy Attisha, şu şekilde cevap veriyor:

 Makineyi kullanan kişilerin büyük bir kısmının her hangi bir banka hesabı bulunmuyor.

Bu şekilde düşük gelirli hane halkı, mali işlerini geleneksel bankacılık sistemi dışında yönetebilecekler. Gündelik işçi olarak ya da kayıt dışı çalışan pek çok kişi, ailelerinin aldıkları devlet hizmetleriyle çatışabilecek gelirleri bildirmekten kaçınmak için çek bozdurma ya da ödeme günü kredi merkezlerini kullanırlar. Diğer bir kesim ise kronik düşük bakiyeleri ya da çok fazla karşılıksız çeklerinden dolayı bankacılık sisteminden çıkarılabilir.

Pennsylvania’daki Villanova Üniversitesi’nde finans yardımcısı olan John Sedunov, Bitcoin ATM’lerinin ABD genelinde fakir mahallelerde niçin ortaya çıktığı konusunda başka bir bakış açısına sahip:

Daha düşük gelirli bölgelerde daha da fazla yer almaya başlıyor gibi görünüyor. İnsanlar Bitcoin’i kendi başına bir piyango bileti olarak görüyor olabilir.

Sedunov, bazı insanların Bitcoin’i ilk defa 2017’deki boğa piyasasında değer kazanan muazzam artışında duyduklarını ve bir, iki ve üç yüz dolarlık yatırımlarında büyük getiri elde etmek için kripto paralı ATM’lere para yatırdığını düşünüyor.

Attisha,  Bitcoin ATM’si kullanımının oldukça fazla olduğunu ve her geçen gün ATM’yi kullanan insanların sayısında artış gözlemlediğini söylüyor.

Bitcoin ATMsi Kara para aklama veya piyango makinesi olarak mı görülüyor?

Bitcoin ATMsi kullanımının farklı amaçlara hizmet edeceğine dair görüşlerde bulunuyor. Bunlardan ilki anonimlik vaat ettiği için her türlü nakit işlemde kara para aklama kullanılabilme yöntemi olarak görülüyor. Örnek olarak ise sokaklarda uyuşturucu satan kişilerin yüzde 7-8 oranında komisyon ücreti ödeyerek, nakitlerini depoladıkları bir çözüm gibi kullanmaları veriliyor.

Dijital para birimi kuruluşlarına danışmanlık hizmeti sunan bir uyum firması olan BitAML’in kurucusu Joe Ciccolo, ATM’lerle para aklamanın yersiz bir endişe olduğunu söylüyor. O, Bitcoin ATM operatörlerinin işlem esnasında müşteri bilgilerini alarak işlem yaptığını belirtiyor. ATM ayrıca kişi başına günlük limitler ve işlem tipine göre limit belirleme gibi işlem kontrollerini de uygulayabiliyor.

Her şeye rağmen Bitcoin ATM’leri fakir mahallelerde topluma hizmet olarak düzenli bir araç haline geliyor. Şirketler ise bu durumdan oldukça memnun. Çünkü insanların Bitcoin ATM’lerini piyango makinesi olarak görmesi veya nakitlerini depolamasından dolayı oldukça yüksek komisyon gelirleri kazanıyorlar. Ayrıca beklentileri büyük şehirlerde de bu makinelerin sayısını arttırmak yönünde.

newsbtc

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin