ABD Senatosunda Bitcoin
ABD Senatosunda Bitcoin / seçme youtube resmi

ABD Senatosunda Bitcoin, Kripto Para sektörü ve ICO’lar hakkında gerçekleşen açık oturumunun tüm detayları:

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Senatosunda Bitcoin, Kripto Para sektörü ve ICO’lar hakkında neler konuşuldu ? Bu gün Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Jay Clayton’un da fikirlerini beyan etmek üzere katıldığı ABD Bankacılık, Çevre ve Şehircilik İşleri Komitesi bir açık oturum gerçekleştirdi. ABD Senatosunda Bitcoin, Kripto Para sektörü ve ICO’lar hakkındaki oturumun diğer konuğu ise, Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu (CTFC) yönetim kurulu başkanı Christopher Giancarlo idi.

ABD Senatosunda Bitcoin, Kripto Para sektörü ve ICO‘lar hakkında düzenlenen açık oturum notları şöyle oldu:

Açılışta Bitcoin ve Kripto para piyasasının genel durumu özetlendi, market hacmi ile ilgili bilgiler verildi ve ABD Hisse Senetlerindeki 1 trilyon dolarlık düşüş ile Bitcoin’in çabuk değişkenlik gösteren grafiği yüzeysel olarak karşılaştırıldı.

Yeni gelişmekte olan bir piyasa olmasından ötürü hacker ve dolandırıcıların ortalama yatırımcıdan daha bilgili olduğu belirtilerek, yatırımcıların gün geçtikçe daha büyük dolandırılma riski altına girdiği belirtildi.

Konuyla ilgili görüşlerini sunmaları için davet edilmiş 2 şahit: İlki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yönetim kurulu başkanı Jay Clayton. İkincisi ise Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu (CTFC) yönetim kurulu başkanı Christopher Giancarlo

Jay Clayton Blockchain, Kriptopara ve ICO’ların neler olduğunu basitçe anlatmaya çalıştı. ICO’larda sunulan token’lar ne kadar para birimi gibi görülse de aslında hisse senedi gibi dağıtıldığını belirtti.

Jay Clayton ayrıca ICO’ların yasal hisse senedi düzenlemelerine uymadığını ve sahiplerine şirketler üzerinde hissedarlık hakkı tanımadığını söyledi.

CO’lara verilen paraların şirketlere yapılan yatırımlar olduğu söylendi. Clayton “Buna Coin diyebilirsiniz, ama eğer hisse senedi gibi işlem görüyorsa o bir hisse senedidir.” şeklinde açıklama yaptı.

ICO’lara yatırım yapmanın her zaman blockchain teknolojisine yatırım yapmak anlamına gelmediği belirtildi. (Yani aslında her hangi bir şeyi bu şekilde fonlayabiliyorsunuz denebilir)

“ICO’lar yasalarımıza uymuyor. Bunu çoğu zaman yasalar net değil diyerek yada yasalar üzerinde kelime oyunları oynayarak yapıyorlar” dendi.

Diğer konuşmacı CTFC’den Giancarlo kendi ailesiyle ilgili örnek vererek konuya girdi. Çocuklarının lise zamanında hisse senedi borsasına ilgi duymadıklarını ancak Bitcoin’i duyduklarına heyecana kapıldıklarını belirtti.

Giancarlo, “Bana öyle geliyor ki, onların bu kripto para heyecanına saygı duyarak bu duruma düşünceli bir şekilde karşılık vermek bu gençlerimize bizim borcumuzdur” şeklinde açıklama yaptı.

Giancarlo, “Ancak gençlerin bu olumlu tutumunu dolandırıcılık ve manipülasyon ile kötüye kullanacak kişileri köşeye sıkıştırmalıyız” eklemesi yaptı.

ABD Senatosunda Bitcoin
ABD Senatosunda Bitcoin (youtube seçme resim – Giancarlo)

Bu konularda toplumun çok iyi eğitilmesi gerektiği ve sağlam düzenlemeleri içeren yasaların yapılmasının çok önemli olduğu söylendi. Halka seminerler verilsin, gençler yaşlılar eğitilsin dendi. (Zor olsa da olabildiğince regüle etmek istiyorlar)

Doğru bir şekilde regüle edebilmek için 1. Bu konuyla ilgili öğrenebildiğimiz her şeyi öğrenmek için CTFC’de grup kurduk. 2. Olaya başka perspektiften bakmamız gerekiyor: Bitcoin toplam değeri McDonald’s değerinden küçük. 3. Halkı eğitmek.

Bitcoin Futures (Vadeli işlem) sayesinde market ile ilgili veri toplayabileceğimiz, dolandırıcılık ve manipülasyon için analiz edebileceğimiz bir araç edindik dendi. Ve son olarak 5. sert yaptırımlar başlatıldı. (Bitconnect vb ponzilerin kapatılması).

Komite tekrar sözü aldı ve bence izlediğim yere kadarki en önemli soruyu az önce konuşan CTFC ve SEC başkanlarına sordu:

“İkiniz de bir şekilde kripto paralar üzerinde kurumlarınızın “tam” yetkisi olmadığını söylediniz. Benim sorum şu, peki “yeterli” yetkiye sahip misiniz?” (Devamı daha da önemli…)

“İkinizin de şu soruya cevabını istiyorum ‘Sizce ABD Meclisi finansal yasalarımızı gözden geçirerek iyileştirmeli ve böylece bir kurumun yada kurumlar topluluğunun tam yetkiyle (kontrol yetkisi ile) donatılmasını sağlamalı mıyız?'” ( =Yasal yetki ile baskın çıkalım mı?..)

Jay Clayton bu soruya “Federal bankalar regülatörleri, CFTC, SEC ve eyaletler ile birlikte koordine bir plan dahilinde kripto para borsaları ile baş etmek için bir arada hareket etmeliyiz” şeklinde cevap verdi. (baş etmekten kastı ne henüz bilmiyorum)

Clayton, sokaktaki yatırımcılar kripto para piyasasının hisse piyasası gibi regüle edildiğini sanarak yatırım yapıyor dedi. (Bana genel yatırımcı topluluğu bu kadar bilinçsiz olamaz gibi geliyor ama.Amerika sonuçta bilemiyorum.Bizde çaycı Hüseyin bile biliyordur)

Komite tekrar sordu: “Doğru mu duyuyorum? Sizce ek yasal otoritelere ihtiyacımız yok mu?” Clayton: “Bence, ihtiyacımız olabilir.” Komite: “O zaman ilk olarak bize ne yapıp yapamayacağınızı söylemelisiniz ve bize yol göstermelisiniz.” (yani ona göre yasa çıkaralım)

Giancarlo tamamen katılıyorum, önce açığın nerede olduğunu bulmalıyız diyor. Kripto paralar üzerinde SEC ve CTFC’in nasıl yasal yetkiye sahip olmadığını tekrarladı. Bazı eyaletlerin bu konuda sert adımlar attığından bahsetti.

KYC ve yatırımcılık onayı gibi sistemlerin olduğu ama kapsamlı bir sistemin olmadığı belirtildi. (Kim ne yapıyor tam bilemiyoruz standartları biz koyamadığımız için diyorlar aslında)

Konu kripto para aktivitesinin çoğunlukla sınırlar ötesine uzanarak uluslararası para transferi şeklini almasına geldi.

Komite ikisine sordu: Bizi uluslararası para transferleri konusunda ne gibi zorluklar bekliyor? Finansal Suçlarla Savaşma Ağı’nın (FinCEN) bu konuda oynaması gereken uygun rol nedir?

Clayton: Kripto para piyasası gelişmeye devam edip önemli bir piyasa haline gelecekse yama yapmanın muhtemelen yeterli olmayacağının sebebi bu piyasanın uluslararası yapıda olmasıdır. (=yani biz buradan yasal zorunluluklar getirsek de bu sadece bizim tekelimizde değil)

FinCEN kripto paraların illegal aktivitelerde de kullanıldığını biliyor ve gerekli adımları atıyor. – Clayton: “buna devam etmelerini destekliyorum”. – Giancarlo: “sadece kripto değil bir çok market uluslararası hale geldi”.

Giancarlo: “Diğer uluslararası marketlerde denizaşırı regülatörlerle birlikte çalışarak ortak regülasyon yapma zorluklarını yaşadık.” (uluslararası koordine regülasyonun çok zor olduğunu kabul ediyor)

Komite sözcüsü Giancarlo’ya “kurumlarla, eyalet ve federal regülatörlerle bir araya gelmeniz ve nasıl bir regülasyon düzenmelesi yapmamız gerektiğini bulmanız için sizi teşvik ediyorum” dedi. (regüle nasıl ederiz hep birlikte kafa yorun diyor)

Senatör Brown, ICO’lar için toplanan 4 milyar doların ne kadarının ABD’den toplandığını sordu. Clayton’ın cevabı: “net değil, önemli bir bölümünün ABD’den geldiğini tahmin ediyorum.” (Regülasyon olmadığı için tam olarak takip etmek mümkün değil)

Senatör Brown, SEC’nin iş, işlem ve çalışanları üzerinden yapılması gerekenler konusundaki yeterliliğini sorguluyor. (Yani bir oturumda SEC’den hem bilgi, hem yardım, hem tavsiye isteniyor hem de SEC’nin yeterliliği sorgulanıyor. İlginç…)

Clayton SEC’de en büyük sıkıntının personel eksikliği olduğunu söyledi. -S. Brown “Piyasayı oyuna getirmeye çalışanlara SEC’nin güçsüz olduğunu göstermez mi?” -Clayton “SEC’de yan gelip yatmıyoruz, daha fazla çalışan almamız lazım” diyor. -Brown “Umarım bütçeniz yükseltilir.”

Senatör Shelby CTFC-SEC’e nasıl bir takım oluşturup kripto paralarla baş edeceksiniz diye sordu. Clayton, Hazine Bakanlığı’nın CTFC, SEC ve Merkez Bankası’nı bir araya getirdiğini ve kripto paraların sadece finansal sisteme entegre edilirlerse çalışır hale geleceklerini söyledi.

Bir şekilde regülasyona dahil olmak zorunda olduğunu söylüyor. Komite sözcüsü tekrar ek yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı diye sordu. Clayton, ortaklaşa iş yapılacağı için kesin cevap veremem diyor. “Ancak ortaklarımızla birlikte size gelip yasal düzenleme talep edebiliriz”.

Komite sözcüsü kripto paraların içsel değeri yok, likiditesi düşük, ama tabi ki bir çok kişi para kazanıp para da kaybetti diyor. Son bir aydır yaşanan BTC düşüşüne dikkat çekiyor. Bunun dibi neresi diye soruyor.

Kriptoparalara nasıl değer biçiyorsunuz diyor. Piyasa mı belirliyor diye soruyor komite sözcüsü. Alıcıyla satıcının anlaştığı fiyatla değer biçiliyor diye cevap alıyor.

Komite, SEC’ye bu piyasayı ve teknolojiyi anlayabilecek teknik elemanlarınız var mı diye sordu. Clayton bununla ilgili bir takım oluşturduklarını ve SEC’nin bilgi haznesini güncellediklerini söyledi. (Kendi kurumları olan SEC’yi işe koşmadan ince eleyip sık dokuyorlar.)

Komite CTFC’nin teknik durumunu soruyor. LAB CFTC adında kurdukları birimden bahsediyor. Kripto para ve blockchain konusunu anlayıp CTFC’ye aktarıyor bu birim. CFTC son zamanlarda 3 tane Bitcoin dolandırıcısı yakalamış. Genel olarak yaptıkları işler anlatılıyor.

Komite, kripto paraların her geçen gün sayıca arttığından bahsediyor. Her birini takip edebiliyor musunuz diye soruyor. CTFC başkanı, bunların bir çoğu ponzi coinler dedi. Bu tarz oluşumların peşine düşüp darbeyi indiriyoruz, indirmeye de devam edeceğiz dedi.

Bitcoin’in hisse mi, emtia mı, para birimi mi olduğu tartışılıyor. Her birinin karakteristiklerini taşıdığı komitede kabul görüyor. CTFC’den Giancarlo HODL’ı anlatıyor :) İnsanlar bunu alıp HODL yaparsa Emtia’dır diyoruz. Eğer türevi varsa regüle ediyoruz.

CTFC “Problem şu ki nakit piyasasında regülasyon yetkimiz yok. Yapabileceğimiz tek şey dolandırıcılık ve manipülasyon’a engel olmaya çalışmak. Bu konuda agresif olmaya çalışıyoruz.” (Bitcoin ve kriptoparaları yasaklamak ile ilgili hiç bir konuşma yok, sadece düzenlemeler)

Senatör Kennedy, Giancarlo’ya en son aldığın yatırım fonun perspektifini (bir nevi white paper) okudunuz mu diye sordu? Tamamen okumadım diye cevapladı. Çoğu kişi okumaz dedi. -Kennedy:”(Burda kripto riskli vs diyoruz ama) Kimse okumuyorsa ne anlamı var bunları halka açmanın?”

Senatör Warner, ”Blockchain’i kripto paralardan ayrı tutamayız, dönüşümsel bir sürece girdik bence. Bu hızla yükselirse 2020’ye kadar 20 Trilyon doların üstünde bir hacme ulaşabilir. Bu konuya dört koldan sarılmamız lazım.

Warner, Ethereum ve tokenizasyondan bahsediyor. ICO ile ilgilenen yol haritasında SEC’nin hatalar yaptığını söyledi. Futures Contracts’a izin verildi ama ETF’lere SEC izin vermedi. “Yıllar önce bu geçiş daha iyi yapılıp ülke kriptoya (devrimine) hazır hale gelebilirdi.”

Blockchain’in harika bir teknoloji olduğuna herkes katılıyor. ICO’lar regüle edilmeli deniyor. Futures Contracts regüle edilebildiği ve transparan olduğu için problem yaratmıyor dendi. Blockchain’in geleceğin yapı taşlarından biri olacağı kabul edilmiş gibi duruyor.

ABD Senatosunda Bitcoin
ABD Senatosunda Bitcoin / Blockchain Technology

ABD Senatosunda Bitcoin, Kripto Para sektörü ve ICO’lar hakkında gerçekleşen açık oturumun detaylarını aktaran Ozan Kesici’ye teşekkür ediyoruz.

Ozan Kesici

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir