ABD CLOUD Yasası
ABD CLOUD Yasası ABD teknoloji şirketleri tarafından saklanan özel verilerin erişimine izin veriyor

ABD CLOUD Yasası ABD teknoloji şirketleri tarafından saklanan özel verilerin erişimine izin veriyor

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD CLOUD Yasası, ABD teknoloji şirketleri tarafından saklanan özel verilerin erişimine izin veriyor. CLOUD Yasası (veri kanununun yasal yurtdışı kullanımının açıklığa kavuşturulması), ABD hükumetinin, yabancı hükumetlerin yanı sıra kendi vatandaşlarına dair ABD teknoloji şirketleri tarafından saklanan özel verilerin erişimine izin verecek olan yasa tasarısı Başkan Donald Trump tarafından imzalandı.

“Tasarı, devletin anayasal rolünü bırakıyor ve yabancı hükümetlere çok fazla güç veriyor.”

Tasarıya, Electronic Frontier Foundation (Elektronik Sınır Kuruluşu (EFF)) gibi gizlilik savunucuları “sınırsız bir mevzuat dünyanın dört bir yanındaki gizlilik korumalarını aşacağını” belirterek karşı çıktı. CLOUD Yasası, Perşembe günü gerçekleşen 2.232 sayfalık tasarının üzerindeki oylama öncesinde, Çarşamba gecesi omnibus harcama tasarısına eklendi ve tasarı Senato’dan geçti. Cumhuriyet Senatörü Rand Paul, oylama günü olan 22 Mart’ta attığı tweette şunları belirtti:

Kongre, insan haklarını ya da Amerikalıların mahremiyetini korumadığı için, CLOUD Yasasını reddetmeli. Bu devletin anayasal rolünü bırakıyor ve başsavcı, devlet sekreteri, cumhurbaşkanı ve yabancı hükumetlere çok fazla güç veriyor.

Yasanın içeriği ABD’nin yabancı hükümetlerle anlaşma yapmasına izin veriyor

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) 12 Mart’ta “Bulut Yasası Üzerine Koalisyon Mektubu” yayınladı. Bu mektupta tasarıya yönelik şu ifadeler yer alıyor:

Kongre ve mevcut saklanan bilgi talebi prosedürü yürütme organının elinde. Bu durum mahremiyet ve diğer insan haklarının yanı sıra önemli demokratik güvenceleri de zayıflatıyor.

Yasanın içeriği ABD’nin yabancı hükumetlerle anlaşma yapmasına izin veriyor. EFF, insan hakları ihlallerine sahip hükumetlerin dışlanmadığını da ekliyor. Bu, hükumetlerin “yargı denetiminin bir katmanını ortadan kaldıran” veri talepleri için doğrudan ABD şirketleriyle iletişim kurmalarına izin verecektir.

ABD CLOUD Yasası “Facebook, Google, Microsoft ve Oath” tarafından destekleniyor

ABD CLOUD Yasası “Facebook, Google, Microsoft ve Oath” tarafından destekleniyor. Tasarıya karşı çıkan argümanın diğer tarafında ise Apple, Facebook, Google, Microsoft ve Oath, 6 Şubat’ta CLOUD Yasası’nı destekleyen ve yasanın müşterilerin korunmasına yönelik olarak ihtiyaç duydukları boşlukları dolduracağını belirten yazılı bir mektup yayınladı. Bu mektupta şu açıklamalar yer alıyor:

Şirketlerimiz, dünya çapındaki müşterilerimizi ve İnternet kullanıcılarımızı korumak için uluslararası anlaşmalara ve küresel çözümlere uzun süredir destek verdiler. Her zaman diyalog ve mevzuatın en iyi yaklaşım olduğunu vurguladık. Eğer yürürlüğe girmişse, CLOUD Yasası tüketicilerin haklarını korumak ve hukuk çatışmalarını azaltmak için kayda değer bir ilerleme olacaktır.

“Yasa, kolluk kuvvetlerinin verilere sınırlar arası erişebilmeleri için modern bir yasal çerçeve oluşturuyor.”

Microsoft, 21 Mart’ta yasa tasarısını destekleyen ve Cloud Act’ı belirten bir mektup daha yayınladı. Bu mektupta şu açıklamalar yer alıyor:

Kolluk kuvvetlerinin verilere sınırlar arası erişebilmeleri için modern bir yasal çerçeve oluşturuyor. Bu, Kongre’nin her iki meclisindeki son iki partili desteğin yanı sıra Adalet Bakanlığı, Beyaz Saray, Ulusal Başsavcılar Birliği ve teknoloji şirketlerinin geniş bir kesiminin desteğini yansıtan güçlü bir statü ve iyi bir uzlaşmadır. Microsoft gibi teknoloji şirketlerine, dünya çapındaki müşterilerimizin gizlilik haklarına ayak uydurma yeteneği veriyor. Tasarıda ayrıca, hükumetlerin yeni yasaları kullanmasının ABD şirketlerinin şifrelemede arka kapılar oluşturmasını için önemli bir ek gizlilik koruması sağlaması gerektiğini de belirtiyor.

Andreas M. Antonopoulos, CLOUD Yasası’ndan sonra halkın artık “karanlığa gömülmesi” gerektiğini belirtiyor

Bitcoin (BTC) savunucusu Andreas M. Antonopoulos, CLOUD Yasası’ndan sonra halkın artık “karanlığa gömülmesi” gerektiğini belirterek, Twitter’dan şu açıklamaları yaptı:

Kişisel verilerin gizliliği, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin kurucu fikirlerinin kilit noktası oldu. Ancak, bu haftanın başlarında Edward Snowden, Bitcoin’in yapısal kusurunun “yıkıcı bir şekilde kamusal” olmasından kaynaklandığını belirtti.

 

Cointelegraph

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir