Bitcoin bu sıralar Titanic’ten daha hızlı batıyor ve ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Bitcoin’in düşüşünün tartışmalı Stablecoin olan Tether’a bağlı olduğu iddialarıyla ilgili araştırma başlatıyor.
ABD Adalet Bakanlığı Bitcoin fiyatına müdahele edilip edilmediğine bakacak
Bitcoin’in tarihi zirvesini yaşadığı Aralık ayını daha dün gibi hatırlıyoruz. Kripto para, 2017’nin son birkaç haftasında 20.000 dolar seviyesine ulaştıktan sonra herkesin yatırım yapmak istediği bir değer haline geldi. Ne yazık ki, Bitcoin o zamandan beri aşağı yönlü bir spiralde sıkışıp kaldı ve bununla ilgili etrafta dolaşan çok dedikodu var.
ABD Adalet Bakanlığı, bu yılın başlarında, Bitcoin’in 2017 yılında meydana gelen ani fiyat artışının bir şekilde manipülasyondan kaynaklandığını bildiren geniş bir soruşturma başlattı. Texas Üniversitesi’nde finans profesörü John Griffin, kripto para biriminin 2017’de küçük bir marjla bile her defasında düştüğü iddiasında bulunan bir araştırma yayınladı. Tether, yeni bir BTC satın almak için kullanıldı, böylece istikrarlı bir para birimine bağlandı ve potansiyel olarak fiyatı arttı.
Bitfinex’i üç ayrı rapora göre suçlu
Şimdi, geniş kapsamlı bir soruşturma ile Stablecoin bir kez daha odak haline geldi. DOJ, Bitfinex’i üç ayrı rapora dayanarak fiyatları yasadışı olarak manipüle ettiği iddiasıyla suçluyor.
Tether’in suçlu görüntüsüne katkıda bulunan büyük etkenlerden biri de aynı yönetim ekibinin Bitfinex Borsası’nında başında bulunması. Ne zaman yeni Tether tokeni piyasaya sürülse, bu şaibeli borsada garip durumlar ortaya çıkıyor. Bazıları yeni Tether tokenlerinin Bitcoin fiyatını arttırmak için kullanıldığını söylüyor.
Hem Tether hem de Bitfinex’in CEO’su bu iddiaları defalarca reddetti ve DOJ’un bulgularını çürüten şu ifadeleri kullandı:
Tether ihracı, Bitfinex ‘te Bitcoin veya başka bir token fiyatını yükseltmek için kullanılamaz.
Henüz resmi bir girişim yok
Geçtiğimiz yılın sonunda, hem Bitfinex hem de Tether Ltd., ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan (CFTC) mahkeme celbi aldılar. Henüz, Adalet Departmanının şirketleri araştırıp sorgulamadığı ya da yönetici kadrolarını incelediği hakkında yeterli bilgi bulunmamakta. Ne Adalet Bakanlığı ne de CFTC, herhangi bir yasadışı haksızlık girişimi ile suçlama veya soruşturma sürecini başlatmadı. Anlaşılan kadarıyla şu an sadece bilgi toplanmak.
DOJ’in incelemek istediği özel konular arasında Tether’ın yeni token sürümünü nasıl yaptığı ve para biriminin iddia ettiği gibi USD tarafından gerçekten desteklenip desteklenmediği bulunuyor. Yetkililer, aynı zamanda, geçen yıl Bitcoin pazarını manipüle etmek için, sahte yatırımlarla alım yapmak ve sahte emirlerle pazarın kabarmasına neden olmak gibi yasadışı bir uygulama olup olmadığını görmek istiyorlar.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.