Avrupa Birliği, AB Bitcoin ve Kriptoparalar için yeni düzenlemeye gidiyor. Düzenlemeyle birlikte Bitcoin ve Kriptoparaların kullanıldığı alım – satım platformlarına terörle mücadele ve kara para aklamanın önüne geçebilmek adına katı kurallar getirilecek.
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi’nde tartışılan yönerge ile AB Bitcoin ve kripto para birimlerinin kullanıldığı kripto para borsalarına yeni kurallar getirilecek.
AB Bitcoin ve Kriptoparalar için yeni düzenleme ile kimlikler açığa çıkacak
Yönergenin terör ve para aklama finansmanlarının önüne geçmesi için sunulduğu ve aynı zamanda daha önce bu platformlarda kripto para birimi kullanan anonim kullanıcıların yönergenin uygulamaya konulması halinde kimliklerinin açığa çıkacağı belirtildi.
Şeffaflık gelecek
AB’nin yönetici kolu Avrupa Komisyonu’nun 2015 ve 2016’da Brüksel ve Paris’te gerçekleşen terör saldırılarının Bitcoin ve diğer kripto para birimleri kullanılarak finanse edilmesi nedeniyle sunduğu yönergeye ilişkin,
AB Adalet Komiseri Vera Jourova,
Bugün onaylanan karar para aklama ve terör finanse etmeyi engelleyecek bir şeffaflık getirecek. dedi
Yasalarda yer alacak
AB’nin 2015 yılında harekete geçirdiği Dördüncü Para Aklama Önleme Yönergesi, Cuma günü sunulan yönerge hakkında fikir birliğine vardı. Toplantının ardından yönergenin önümüzdeki 18 ay içerisinde AB üye eyaletleri tarafından onaylanması ve ulusal yasalarda yer alacağı konusunda karar alındı.
Kriptopara Haber Yorum
Bazı ana akım medya organları, sırf sektör takipçilerinin ilgisini çekebilmek ve yalnızca amacı trafik almak olduğu açıkça belli olan yazılar ve başlıklar kullanabilmektedir. Ab Bitcoin ve kriptoparalar’la ilgili düzenleme çalışmasını, ”Bitcoin için kötü haber” başlığıyla yayınlayan, haber içeriği hakkında en ufak bilgisi olmayan yayın organlarına itibar etmemenizi öneriyoruz.
Haberde bahsi geçen konu, Bitcoin ve kriptopara sektörü için kötü haberin tam aksine iyi bir haberdir. Günümüzde faaliyet gösteren kripto para borsalarının neredeyse tamamında, belli bir miktar üzerinde işlem gerçekleştirebilmeniz için KYC, yani Kimlik doğrulama yapılması gerekir. İlgili borsa, işlem yapan kullanıcının kimlik bilgilerini alır ve böylece yüksek miktarda işlem yapabilmeniz için kimliğinizi açıklamanız şarttır.
Bu durum fazladan bir düzenleme olmasa dahi, terörle mücadele, uyuşturucu ticareti ve kara para aklama gibi alanlarda Bitcoin ve benzeri kripto paraların kullanımını önleyici bir etkendir. Kaldıki, AB’nin yeni getireceği düzenleme sayesinde KYC doğrulama sistemi daha sert uygulanarak, borsalarda yalnızca gerçek kişilerin işlem yapmasını ve kötü amaçlı kullanımını engelleyici olacaktır.