featured

Web3 geliştiricisi açıklıyor: Ethereum yükseltme yol haritası web3’ün geleceğini nasıl şekillendirecek?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyanın popüler akıllı sözleşme ağı Ethereum, web3’ün geleceğini şekillendirmede çok önemli bir rol oynayacak. Yükseltme yol haritası, Ethereum’un internetin bir sonraki yinelemesinin temeli olarak konumunu sağlamlaştıracak çeşitli aşamalara sahip.

Ethereum yükseltme yol haritası neleri kapsıyor?

6 Eylül’de Web3 geliştiricisi Stacy Muur, Ethereum yol haritasına ve internetin bir sonraki yenilemelerde rolüne dair bir açıklama yaptı. Web3’ü, kullanıcıların kendi verilerine ve kimliklerine sahip olduğu ve bunları kontrol ettiği merkezi olmayan bir internet olarak tanımlıyoruz. Buna karşılık arama ve sosyal medya şirketleri, kullanıcı verilerinin toplanmasından kâr elde ederek mevcut sürüm olan Web2’ye hakimdir.

Birleştirme, muhtemelen ağın 2015’te başlatılmasından bu yana en önemli yükseltmesiydi. Ancak ileride daha önemli kilometre taşları var.

ethereum

Bir sonraki büyük adım olan “The Surge” Proto-Danksharding’in tanıtılmasıyla başlayan ölçeklenebilirlik iyileştirmelerini içeriyor. Geliştirici Muur, “Bu, toplama ağları için yeterli veri kullanılabilirliği sağlıyor.” dedi.

Proto-Danksharding, 2023’ün 4. çeyreğinde beklenen EIP-4844 ile birlikte kullanıma sunulacak ve böylece rolluplar ve katman-2 ağlarıyla ilişkili operasyonel giderler en aza indirilecek. Bundan sonra, ‘The Scourge’ sansüre direnç, ademi merkeziyetçilik ve MEV (maksimum çıkarılabilir değer) ile ilgili protokol risklerini ele almaya öncelik veren yükseltmeler sağlayacaktır.

‘The Verge’, Merkle Ağaçlarından Verkle Ağaçlarına geçerek daha kolay ve basitleştirilmiş blok doğrulamasına olanak tanıyan statüsüzlüğü tanıtıyor. Bu, doğrulayıcı düğümlerin Ethereum’un durumunun tam bir kopyasını tutma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Muur, ‘The Purge’ün geçmiş veri depolamayı azaltarak ve teknik borcu ortadan kaldırarak protokolün basitleştirilmesi olduğunu açıkladı.

Son aşamalar

Son aşama olan ‘Savurganlık’ diğer her şeyi düzeltecektir. Bu aşama; Hesap Soyutlama, Doğrulanabilir Gecikme Fonksiyonları ve EVM’deki geliştirmeler gibi daha önce ele alınmamış yükseltmeleri içerecektir.

Solana ve Base gibi güvenilirlik pahasına verimi artırmak için acele eden birkaç ‘Ethereum katili’ lanse edildi. Ancak Ethereum, yükseltme yol haritasında yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimsiyor ancak sonunda oraya ulaşacak. Bu yükseltmeler Ethereum’u gelecek internetin merkezi olmayan finansal katmanına dönüştürecek.

Yol haritaları bir yana, ETH fiyatları durgun seyretmeye devam ediyor. Varlık son birkaç gündür çok az hareket gösterdi ve bu yazının yazıldığı sırada 1.635 dolar civarında seyrediyor. Üstelik Ethereum, neredeyse iki yıl önceki 4.878 dolarlık zirve fiyatından hâlâ yüzde 66,4 aşağıda.

beincrypto

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin