Ethereum Merge ile neler değişti? Önümüzdeki günlerde ETH fiyatını ne bekliyor?
Ethereum Merge ile neler değişti? Önümüzdeki günlerde ETH fiyatını ne bekliyor?

Ethereum Merge ile neler değişti? Önümüzdeki günlerde ETH fiyatını ne bekliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Federal Rezerv’in 2022’deki agresif faiz artırımı, yatırımcıların risk iştahlarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklarda düşüşe yol açtı.

Piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum da genel piyasa koşullarından etkilendi. Popüler kripto para bu yıl %64 düştü ancak son zamanlardaki bir katalizör yatırımcıların ilgisini yeni zirvelere çekebilir.

Merge güncellemesi

Ethereum ağı, tüm geçmişi boyunca bir iş kanıtı (PoW) sistemi olarak adlandırılan sistemi işletti. Bu sistem, madencilerin bilgisayarlara güç sağlamak için büyük miktarlarda elektrik kullanmasını ve blok zincirdeki yeni işlemleri doğrulama hakkını kazanmasını gerektirir. Dünyanın en değerli kripto para birimi olan Bitcoin, PoW ile çalışır.

PoS konsensüs mekanizmasını savunanlar, PoW’nin enerji yoğun olduğu ve gerçekten ölçeklenebilir olmadığını iddia ediyor. Bitcoin, küçük bir ülkeyle aynı miktarda enerji kullanır. Ayrıca, saniyede yalnızca üç işlemi (TPS) işleyebilir.

Bu algılanan sınırlamaların bir sonucu olarak, geliştiriciler Ethereum’un PoW sisteminden PoS sistemine geçişini sağlayacak Merge güncellemesini uyguladı. PoS, token sahiplerinin yeni işlemleri doğrulamaya ve ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için ether tokenlerini kilitlemesine veya stake etmesine olanak tanır. Proof-of-stake’e geçiş, yapım aşamasında yedi yıldı, bu nedenle geçişin tamamlanması, hareketin ne kadar karmaşık ve çığır açan bir olay olduğunu ortaya koyuyor.

Resmi web sitesine göre, Ethereum‘un enerji kullanımı artık %99,95 oranında azaldı. Bu veri, hem hükümet hem de kripto topluluğundaki çevrecileri memnun edecek bir istatistiktir. Ek olarak, PoS’a geçiş, Ethereum ağının 2023’te sharding uygulamasının yolunu açıyor, ağ yükünü yan blok zincirler arasında bölecek ve dağıtacak bir güncelleme. Sonuç, verimde 100.000 TPS’lik büyük bir potansiyel artıştır.

Bununla birlikte, PoS’un Ethereum’un ağını daha merkezi hale getirdiğine dair geçerli bir argüman yapılabilir, çünkü tüm stake edilen Ethereum’un %43’ünün şu anda kripto borsası Coinbase ve Lido DAO tarafından tutulduğu tahmin edilmektedir. Bu, blok zinciri teknolojisinin vaat ettiği merkezi olmayan yapının temel ilkesiyle çelişen yolda sorunlara yol açabilir. Örneğin, Coinbase ve Lido gelecekte Ethereum üzerinde aşırı etkiye sahip olabilir ve işlem onayları ve yönetişim stratejileri gibi şeyleri etkileyebilir.

Bununla birlikte, Ethereum PoS’a geçişi sayesinde artık daha iyi ölçeklenebilecek bir konumda. PoS’a geçiş, DeFi ve NFT gibi merkezi olmayan uygulamaların popülaritesinin devam etmesiyle daha da fazla benimsenmesine yol açabilir.

Uzmanlar Ethereum’dan ne bekliyor?

Akıllı sözleşmeleri içeren kripto para ağları arasında Ethereum, derin geliştirici ekosistemi nedeniyle yatırımcılar için en çekici olanıdır. Risk sermayesi şirketi Electric Capital’e göre, Ethereum, yılın başında üzerinde çalışan en fazla geliştiriciye sahipti. Ve 2023’te ufukta parçalanma ile birlikte, Ethereum’u ilerletmek için çalışmaya akın eden daha fazla geliştirici görmek zor değil.

Halihazırda bir PoS sistemi işleten diğer popüler kriptolar Cardano ve Solana’dır. Bunların her ikisinin de yatırımcıların çekici bulabileceği kendine has özellikleri vardır. Cardano, kasıtlı, hesaplanmış ve araştırmaya dayalı bir geliştirme sürecine sahip olduğu bilinmektedir. 50.000 TPS’yi işlemek için teorik kapasiteye sahip Solana, ödeme endüstrisini bozabilir.

Uzmanlar, Birleşmenin kesin sonuçlarının ne olacağını söylemek için henüz çok erken olduğuna inanıyorlar, ancak kesinlikle Ethereum fiyatını zaman içinde yükselten uzun vadeli bir katalizör olduğuna inanıyorlar.

nasdaq


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin