featured

El Salvador, Bitcoin hamlesi ile yanlış mı yaptı? Zarar yüzde 31’in üzerine çıktı!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para konusundaki tutumlarıyla sık sık gündeme gelen El Salvador, Bitcoin hamleleri yüzünden yaklaşık olarak 28 milyon doların üzerinde bir kayıp yaşadı.

El Salvador’un Bitcoin yatırımı, son piyasa çöküşü nedeniyle sert bir darbe aldı. Ülkenin BTC rezervleri %31 oranında kayba uğradı. Yani, 88,4 milyon dolar karşılığında alınan varlıklar şu anda 60,3 milyon dolar değerinde.

Kripto para piyasasında yaşanan son fiyat düşüşü ile Bitcoin’e 88,4 milyon dolar yatırım yaptıktan El Salvador için %31,8 oranında henüz realize edilmemiş bir kayba yol açtı.

Piyasa çöküşü ülkeyi zarar ettirdi

El Salvador’un tartışmalı Bitcoin stratejisi, varlığın son birkaç haftadaki sert fiyat performansının ardından teste tabi tutuluyor. Orta Amerika ülkesi şu anda varlığa yaptığı yatırımda %31’in üzerinde düşüş yaşadı.

Son 30 günde BTC büyük oranlarda değer kaybetti. Bu yazının yazıldığı sırada yaklaşık olarak 51,000 dolardan 33,500 dolara geriledi. Piyasa lideri, kasım ayında 69,000 doların üzerinde belirlediği bir seviye ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığından beri ivme bulmakta zorlanıyor. Kripto para yatırımcıları düşüşten yakınırken, El Salvador da sert bir darbe aldı.

El Salvador, eylül ayında Bitcoin’i yasal ihaleye çıkaran dünyadaki ilk ülke oldu. O zamandan beri, başkan Nayib Bukele, çeşitli piyasa geri çekilmeleri sırasında “düşüşten satın aldığını” gururla ilan ederek, ülkenin Bitcoin edinme çabalarına öncülük etmişti.

Ülke bugüne kadar, birim başına ortalama 49,100 dolar fiyatla 1,801 adet Bitcoin’e 88,4 milyon dolar harcadı. Son çöküş ile ülkedeki varlıklarının bugün 60,3 milyon dolara yakın değeri olduğu ve kabaca %31,8 oranında realize edilmemiş bir kaybı olduğu anlamına geliyor.

El Salvador, Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul ettikten kısa bir süre sonra 700 adet Bitcoin’e başlangıçta yaklaşık 35 milyon dolar harcadı. Ekim ayında Bukele, ülkenin 59,000 dolar civarında bir piyasa fiyatından 420 adet Bitcoin daha aldığını duyurdu. Kasım ayının sonlarında, Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan kısa bir süre sonra, her biri yaklaşık 54,000 dolar karşılığında 100 adet daha satın almıştı.

El Salvador’un eklemeleri, 171 adet token daha satın alındığı için aralık ayında da devam etti. Böylece 2021’i rezervlerinde 1,391 adet BTC ile sonlandırdı.

Bitcoin’in Ocak 2022’deki düşüşü, Bukele liderliğindeki hükümetin önceki varlıkların eklenmesini daha ucuz hale getirdi. Geçen cumartesi, hükümet bugüne kadarki en düşük fiyatından daha fazla Bitcoin aldığını duyurdu. Böylece 15 milyon dolara 410 adet Bitcoin rezervlerine eklenmiş oldu. Ülkenin şu anda rezervlerinde toplam 1,801 BTC olduğu biliniyor.

Gelecekte ne olacak?

El Salvador’un Bitcoin’i benimsemesi kripto için bir dönüm noktası olsa da, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi büyük uluslararası para kurumları bu hareketi defalarca eleştirdi. Salvador vatandaşları da hükümetin bu politikasını protesto etmek için sokaklara döküldü.

El Salvador başkan

Bu uygulama kullanıma sunulduğunda, başta birçok teknik sorunlarla da karşı karşıya kalındı. Vatandaşlar, ülkenin resmi Bitcoin cüzdanı Chivo’da, kriptodan nakde para çekme işlemlerine izin vermek için kurduğu Bitcoin ATM’lerinde bildirilen sorunlar nedeniyle ödeme yaparken zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Ancak bunlara rağmen yine de Bukele hükümetinin yakın zamanda satış yapmak istemesi pek olası gözükmüyor. Bukele kısa süre önce Bitcoin’in 2022’de altı rakamlı değerlere ulaşacağını düşündüğünü belirtti. Şu anda El Salvador, dünyanın ilk “Bitcoin Şehri”ni başlatmak için çalışıyor.

Kripto para piyasası perşembe ve cumartesi günleri arasında en acımasız düşüşünü yaşarken, Bukele olaylara komik tarafından baktı. Twitter’da, bir McDonald’s üniforması giyiyormuş gibi görünen düzenlenmiş bir fotoğrafını paylaştı. Bunun ile birisinin tüm parasını kaybettiği için fast food zincirinde bir iş bulması gerektiğini ima eden popüler bir kripto para şakasına atıfta bulundu.

cryptobriefing


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin