ABD doları endeksi (DXY) ile Bitcoin (BTC) arasında nasıl bir ilişki var?
ABD doları endeksi (DXY) ile Bitcoin (BTC) arasında nasıl bir ilişki var?

ABD doları endeksi (DXY) ile Bitcoin (BTC) arasında nasıl bir ilişki var?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – ABD doları ve Bitcoin fiyatı arasındaki tarihsel korelasyon, doların mevcut güçlenmesinin Bitcoin’i tehdit edebileceğini gösteriyor.

Muhtemelen yaklaşık iki yıldır, kripto para topluluğunda “BTC bağımsız bir varlık sınıfıdır” anlatısı, genel olarak kabul ediliyordu, bu da ilk kripto para biriminin ekonomik döngü ile neredeyse hiç bağdaşmayan ve hatta ilişkili olmayan bir yatırım aracı olarak iyi performansa sahip olduğunu gösteriyor. 18 Ağustos 2020’de CoinShares, bununla ilgili, esas olarak Bitcoin ile emtialar ve geleneksel hisse senetleri arasındaki korelasyon eksikliğinden bahseden bir rapor bile yayınladı.

Peki ya ABD Doları Para Birimi Endeksi (DXY) ile korelasyon bugün ne durumda? Max Keizer, Bitcoin’in ABD doları ile negatif korelasyonuna dikkatimizi çeken ilk kişilerden biriydi. Başka bir deyişle, ABD doları yükseldiğinde, kural olarak BTC düşme eğilimindedir. BTC ile ABD doları arasında nadiren pozitif bir korelasyon olması da söz konusu.

Yine de pozitif bir korelasyon varsa, Bitcoin’de istikrarlı bir yükseliş eğilimi için orta ve uzun vadeli riskler taşır.

BTC ve DXY arasındaki negatif korelasyon örnekleri

Yukarıdaki grafikte, 19 Aralık 2016’da 103,1 seviyesinden başlayan dolar endeksinin (DXY) düşüş eğiliminin, BTC fiyatının 890 dolardan 18.953 dolara keskin bir yükselişe yol açtığını, DXY’nin ise 89 dolara düştüğünü görebiliriz (22 Ocak 2018). Benzer bir durum 16 Mart 2020’de ABD mali devlet kurumlarının tamamen rasyonel olmayan para politikası nedeniyle ABD dolar endeksinin acımasız bir düşüş trendine girdiğinde gözlendi.

Bu iki örnek, Bitcoin ve ABD doları arasındaki klasik ters korelasyon yaklaşımını mükemmel bir şekilde göstermektedir. Bunlar, bu ifadenin tek örnekleri değildir; Bir ticaret tablosu sağlayıcısı aracılığıyla daha önceki diğer örnekleri kolayca bulabilirsiniz.

BTC ve DXY arasındaki pozitif korelasyon örnekleri

Yukarıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi, pozitif bir korelasyon, önemli düşüş düzeltmeleri dâhil olmak üzere en azından belirsizliğe ve en fazla vahşi türbülansa yol açar.

Uzun vadede, 22 Ocak 2018 ile 16 Mart 2020 arasında ABD doları endeksinin hissedilir şekilde güçlenmesi, Bitcoin durumu üzerinde çok olumsuz bir etki yaptı. Aslında, bireysel yatırımcılar diğer gruplar gibi ilk etapta devasa kayıplar yaşadığından, grafikte işaretlenen dönemler muhtemelen Bitcoin tarihindeki en kötü kilometre taşlarından bazılarıydı, bu, 2013-2015 arasındaki ilk “kripto kışı” ile karşılaştırılabilir.

Şimdi, tarihsel örneklerden Bitcoin ve DXY arasındaki korelasyonun var olduğu anlaşıldığında, bu korelasyonun gerçekten ciddi şekilde izlenmesi gerektiği açıktır. Bitcoin fiyat döngüsünün görünümüne orta ve uzun vadeli riskler taşıyan ABD dolarının mevcut güçlenmesinin arkasındaki faktörlere geçelim.

Bitcoin ve DXY’nin mevcut durumu

İlk olarak, ele alınan varlıkların korelasyonunun teknik görünümüne bakalım ve şu anda ne tür bir korelasyon gözlemlendiğini belirleyelim.

Yukarıdaki grafik, Bitcoin için birçok risk taşıyan ABD doları ile Bitcoin arasındaki bu yılki ikinci pozitif korelasyonu gösteriyor.

Bu yılın 25 Mayıs’ından itibaren ABD doları, 6 Kasım 2020’den 3 Eylül 2021’e kadar bir tür birikimli konsolidasyon çerçevesinde istikrarlı bir yükseliş eğilimine girdi. Bu konsolidasyon çerçevesinde ilk yerel pozitif de oldu. 14 Nisan 2021’de Bitcoin’in çökmesine neden olan ve yaklaşan bir düzeltmenin genel olumsuz işaretlerine yol açan korelasyon. Ayrıca ABD dolar endeksi 94,895 seviyesindeki direnci başarıyla aştı ve bunun üzerinde başarılı bir şekilde konsolide oldu, yani DXY hala yükselişte.

ABD dolarının yükselişini destekleyen, ancak öngörülebilir gelecekte Bitcoin’e zarar verme potansiyeli olan üç önemli faktör:

  1. DXY haftalık grafiğinde yükseliş formasyonu:

Bu modelin başarılı bir şekilde uygulanması, profesyonel yatırımcılar elbette BTC olan tüm riskli varlıklardaki pozisyonlarını zayıflatacağından, Bitcoin’e çok tatsız sürprizler getirebilir. 100 doların başarılı bir şekilde kırılması, BTC’deki geleneksel hisse senedi araçları da dâhil olmak üzere Bitcoin ve türevlerindeki uzun pozisyonlarda daha ciddi bir düşüşe yol açabilir.

  1. Yabancı katılımcıların ABD doları ile yaptığı işlem sayısı:

Yerleşik olmayanlar (kahverengi çizgi) için günlük geri alım anlaşmaları (REPO’lar) yükseliş eğilimine sahiptir ve bu da ABD dolarının hâlâ talep edildiğini düşündürmekte. Bunun şu anda ABD dolarının yükseliş hissini destekleyen ana faktör olduğu düşünülebilir.

  1. Uluslararası piyasada dolar likiditesinin durumu:

Kısa vadeli olarak görebileceğiniz gibi, 15 Ekim 2021’den başlayarak, bu gösterge büyüyor ve bu, ABD dolarının güçlenmesini sürdürmek için şu anda kârlı olan yabancı oyunculardan dolar için istikrarlı bir talep olduğunu gösteriyor. Bu ruh hali, 3 Kasım 2021’deki bir toplantının ardından Federal Rezerv’in diğer şeylerin yanı sıra orta ve uzun vadeli perspektifte Bitcoin’e zarar veren parasal genişleme (QE) programını azaltması da dahil olmak üzere yabancı katılımcılar arasında hüküm sürüyor.

Ayrıca, yeni bir COVID-19 türünün Fed’in para basımını yavaşlatma planlarını bozabilme ihtimalini artırabilir. ABD dolarının büyümesinin belirli bir kısmı, diğer şeylerin yanı sıra, Fed’in teşvik programının yavaşlama hızını artıracağı beklentilerine dayandığından, bu tür olumsuz haberler belirli bir belirsizliğin oluşmasına neden olabilir.

Özetlemek gerekirse, incelenen yöntemin %100 ve hatasız çalıştığı söylenemez. Topluluğa, belirli bir varlığın tarihsel verilerinin ve bunları karşılaştırma yöntemlerinin hâlâ çok değerli olduğunu bilmekte fayda var. Bu bağlamda, Bitcoin ve ABD doları arasındaki korelasyonu izlemeliyiz, çünkü bu, yatırım (ticaret) pozisyonlarımızı korumak için bir tür savunma sistemi oluşturmamıza izin verir.

nasdaq


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin