Bitcoin (BTC) nasıl bir varlık?

Bitcoin (BTC) tekrar zıplıyor: İşte bazı olası nedenler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin (BTC) bu ay değerini çok fazla kaybetti. Finansal uzmanlar, buradan sonra popüler kripto para biriminin nereye gideceğinden emin değiller.

Bitcoin (BTC) nasıl bir varlık?

Fiyatlar geçen hafta sonu düştü, bir noktada 3.600 doların altına ulaştı. Fiyat sadece iki hafta önce olduğu yerden yaklaşık yüzde 40 daha aşağıda. Fiyatlar düşmeye Pazartesi gününde devam etti, ancak Salı günü biraz azaldı. Ardından fiyat, Çarşamba gününe kadar birkaç ay boyunca komuta edilen 6.000 dolara çok yakın olmasa da, Çarşamba günü 4.300 dolar seviyesinde kaldı.

Bitcoin dolar veya altın gibi fiziksel nesneler değil. Sadece çevrimiçi varlar. Bitcoin kullanıcıları, işlemleri doğrulamak için hizmet veren bir Blockchain adı verilen dağıtık bir toplu defter ile aynı çizgide tutulur. Bitcoin, aynı ademi merkeziyetçi özelliklerin çoğuna sahip yüzlerce kripto paralardan biri. Özellikle Bitcoin yıllar boyunca çok dikkat çekti. Kripto para birimlerinin ilk ve en popüler olanı.

Bitcoin Cash hard forku, Bitcoin fiyatı için ne anlama geliyor?

Fiyatlardaki düşüş birkaç farklı faktörle ilgili

Bitcoin (BTC) borsası Coinbase, Aralık ayında “dijital para birimlerinde faiz patlaması” bildirdi. Başka bir borsa olan Binance, Ocak ayında bir saat içinde 240.000 kullanıcı kaydettiğini söyledi. Kripto para birimlerinde kaç kişinin parası olduğunu tam olarak ölçmek zor, ancak Cambridge Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan bir araştırmada bu rakam 2,9 milyon ile 5,8 milyon arasındaydı. Mayıs ayında, yatırımcı Chris McCann dünya çapında kripto para birimi kullanıcı tabanını 20 milyon ila 30 milyon arasında tahmin etti.

Fiyatlar, bu yılın başlarında zirveden düştüğü için, finans uzmanları çeşitli noktalarda Bitcoin’in patlayan bir balon olduğunu öne sürdüler. Uzmanlar, iki hafta önce başlayan düşüşün birkaç farklı faktörle ilişkili olabileceğini söylüyorlar.

Craig Erlam: “Her bir büyük ralli, sonuncusu olandan daha zayıftı.”

Bazı raporlar, kripto para birimleri arasında dördüncü en yüksek piyasa değerine sahip olan Bitcoin Cash’in hard fork olayını suçladılar. Bitcoin (BTC) parasının farklı destekçileri, istedikleri güncellemeler konusunda bir anlaşmazlık yaşadılar ve bu da kripto para biriminin iki ayrı formuna yol açtı. Oanda’nın kıdemli analistlerinden Craig Erlam NPR’ye verdiği demeçte, şunları söyledi:

Bitcoin Cash bölünmesi düşüşün katalizörü oldu, ancak bunun tek başına sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Bitcoin (BTC) aylarca savunmasız görünüyor. Her bir büyük ralli, sonuncusu olandan daha zayıftı ve bu da duyguların giderek daha olumsuz hale geldiğini gösteriyor.

Hash rate, bir neden olabilir mi?

LongHash’in web sitesi, Hong Kong merkezli kripto para borsası OKEx’i fiyat düşüşlerinden sorumlu tutuyor. Bir başka olası ipucu, Bitcoin yapımında yer alan hesaplama gücünde yatıyor. Buna “hash rate” deniyor. Geçtiğimiz yıl, Blockchain.com tarafından yapılan izlemelere göre, Ağustos ayı sonlarında Ekim ortasına kadar yükseklere ulaştı. Madenciler olarak da adlandırılan Bitcoin üreticileri, Blockchain temelini oluşturan karmaşık matematik problemlerini çözmek için muazzam hesaplama gücü ve elektrik kullanıyorlar. Daha sonra yeni Bitcoin’ler ile ödüllendiriliyorlar.

Ama eğer Bitcoin fiyatı bunu yapma maliyetinin altına düşerse -elektrik faturaları gibi masraflar- madenciler alternatif kripto para birimlerine geçebilir veya tamamen vazgeçebilirler. Son birkaç haftadır hash rate’ler azalmaya başlamış ve bu da Bitcoin madenciliğinin bir kısmı için ekonomik olmayan bir şekilde arttığını gösteriyor.

Analist Erlam: “Bitcoin büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.”

2017’nin sonlarındaki büyük zirvelere rağmen, Bitcoin hala geçen yılın başında olduğundan daha değerli. CoinMarketCap.com verilerine göre Ocak 2017’de fiyat 963,66 dolardan işlem görmeye başladı. Duke Üniversitesi’ndeki finans profesörü Campbell Harvey, konuya yönelik şunları söylüyor:

Eğer bir yıl veya bir buçuk yıl önce Bitcoin’eyatırım yapmış olsaydınız, kârlı olurdunuz. Eğer fiyat 19.000 dolar iken yatırım yapmış olsaydınız, bu felaket bir yatırım olurdu.

26 Kasım Bitcoin

Analist Erlam, konuya yönelik şunları söylüyor:

Bitcoin’in 2017’nin başından bu yana hala yüzde 300’ün üzerinde. İleriye doğru kayda değer kazanımlar ya da çok daha büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Sanırım muhtemelen ikincisi.

“Bitcoin’in temelde sıfır değerinde olduğuna inanan bazı insanlar var.”

Son gelişmelerden sonra Harvey Bitcoin’in kararsız olduğunu söylüyor. Harvey konuya yönelik şunları söylüyor:

Bitcoin’in temelde sıfır değerinde olduğuna inanan bazı insanlar var. Ve diğerleri, yakında 1 milyon dolar değerinde bir kripto para olacağına inanıyor. Yani bu büyük bir anlaşmazlık ve belirsizlik. Bu aşırı uçuculuğa dönüşüyor.

Karşılaştırma yaparken, Dow Jones Endüstriyel Ortalama bu yıl iki gün boyunca en az yüzde 4 kaybetti. Bitcoin, yaklaşık 50 günde en az yüzde 4 oranında değer kaybetti. Harvey, borsada Bitcoin’in dört ila beş kat olduğunu söylüyor.

Npr

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin