featured

Bitcoin arzı yılın en düşük seviyesine yaklaştı: Bu durum, ekim ayında BTC fiyatını nasıl etkileyecek?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin fiyatı, Microstrategy gibi büyük alımlarla pozisyonlarını güçlendirmesine rağmen eylül ayındaki 28.000 dolar seviyesini şu ana kadar geri alamadı. On-chain analizi, borsalardaki BTC arzındaki son düşüşün Ekim 2023 ve sonrasında Bitcoin fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini inceliyor.

Bitcoin borsa arzı, tarihi düşük seviyelere geriledi

Bitcoin fiyatı, temmuz ayında kaydedilen 31.500’lük H2 2023 zirvesine göre yüzde 13 düştü. Bununla birlikte Bitcoin Spot ETF onay gelişmeleri gibi son makro olaylar, kurumsal yatırımcıları Bitcoin biriktirmeye yönlendirdi.

Kendi kendine daha güvenli saklama seçeneklerini tercih eden büyük kurumsal yatırımcılar tarafından yapılan son birikim, Bitcoin borsa arzında önemli bir düşüşe yol açtı. Aşağıda gösterildiği gibi dolaşımdaki toplam Bitcoin’in yalnızca yüzde 5,83’ü şu anda kripto para borsası tarafından barındırılan cüzdanlara yatırılmış durumda ve bu 24 Ağustos’tan bu yana görülen en düşük seviye.

 

Borsalardaki Arz Yüzdesi metriği, bir kripto para biriminin dolaşım arzının şu anda kripto para ticaret platformlarına yatırılan kısmını izler. Tarihsel olarak BTC fiyatı genellikle borsa arzı azaldığında yükselmiştir. Ancak son zamanlarda fiyatların eylül ayında da düşüş eğiliminde olması nedeniyle zıt bir piyasa eğilimi ortaya çıktı.

Microstrategy, 147,3 milyon dolar karşılığında 5.445 BTC satın almak için kendi hisselerini sattı. Arkham Intelligence ayrıca Grayscale’in Bitcoin Trust Holdings’de 1000’den fazla adreste saklanan 16 milyar dolar değerinde BTC tuttuğunu bildirdi.

Ayı piyasası duyarlılığı düşüşe neden oldu

Bitcoin balina yatırımcıları coinleri istiflerken hakim olan düşüş eğilimi alım satım faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Aşağıda gösterildiği üzere Bitcoin’in günlük işlem hacmi 29 Ağustos’ta 29,4 milyar dolar seviyesindeydi. O zamandan bu yana bir dizi yeni düşük seviyeye girerek 28 Eylül itibariyle 12,7 milyar dolara ulaştı. Bu, alım satım faaliyetlerinde yüzde 57’lik bir düşüş anlamına geliyor.

 

Tipik olarak ayı piyasalarında Spot İşlem hacimleri, memnun olmayan sahiplerin işlem yapmaktan kaçınması nedeniyle azalır. Dolayısıyla BTC spot hacimlerindeki düşüş, yatırımcı ilgisinde bir düşüş anlamına gelir.

Tarihsel veri eğilimleri, işlem hacimleri arttığında ve döviz rezervleri düştüğünde Bitcoin fiyatının genellikle yükseldiğini göstermektedir. Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere bu eğilim sırasıyla 11 Mart ve 21 Haziran 2023 tarihlerinde görülmüştür.

Sonuç olarak piyasa talebinde önemli bir artış olmadığı sürece balinalardan gelen alım baskısının bir fiyat rallisini tetiklemesi pek olası değildir. Bununla birlikte borsa arzının aylık en düşük seviyelere yaklaşmasıyla BTC, piyasa duyarlılığı yükselişe geçtiğinde hızla yükselecek şekilde konumlanıyor.

BTC fiyat tahmini: Boğalar 30.000 doları hedeflemek için birinci pozisyonda

Zincir içi perspektiften bakıldığında, boğalar BTC Borsa Arzındaki düşüşten faydalanarak 30.000 dolara doğru bir yükselişi zorlayabilir. Mevcut BTC sahiplerinin giriş fiyatı dağılımını gösteren Küresel Fiyat Çevresinde Para Girişi/Çıkışı (GIOM) verileri de bu öngörüyü doğruluyor.

BTC’nin 28.500 dolarlık ilk direnci ölçeklendirebilmesi hâlinde düşük piyasa arzının 30.000 dolara doğru bir sıçramayı tetikleyebileceğini gösteriyor. Aşağıda gösterildiği gibi 5,86 milyon adres ortalama 28.576 dolar fiyattan 2,64 milyon BTC satın almıştır. Kârlarını erken rezerve ederlerse bu satış duvarı ralliyi engelleyebilir.

Bitcoin

Ancak işlem hacimleri önemli ölçüde artarsa bir sonraki BTC boğa rallisi 30.000 doları aşabilir. Tersine fiyat 25.000 doların altına düşerse ayılar olumlu tahmini geçersiz kılabilir. Ancak aşağıda gösterildiği gibi 5,44 milyon adres maksimum 26.103 dolar fiyattan 2 milyon BTC satın almıştır.

Bu adresler sağlam durursa muhtemelen düşüşü önleyeceklerdir.  Ancak BTC fiyatı bu hayati destek seviyesini koruyamazsa kartlarda 25.000 dolara doğru potansiyel bir geri dönüş olabilir.

beincrypto

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin