BIS’ten dikkat çeken dijital para raporu: “Paranın geleceği...”
BIS’ten dikkat çeken dijital para raporu: “Paranın geleceği...”

BIS’ten dikkat çeken dijital para raporu: “Paranın geleceği…”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), hükûmetler tarafından vadedilen yeni dijital fiat biçimleri olan merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) paranın geleceği olabileceğini söylüyor.

BIS: “Merkez bankası dijital para birimleri bir sonraki dev adım olabilir.”

Yeni yıllık ekonomi raporunda, BIS merkez bankalarının mevcut ödeme altyapısında yenilikçi değişiklikleri tetiklemek için iyi bir konumda olduğunu ortaya koydu. Raporda şu ifadeler yer aldı:

Teknoloji, özellikle de dijital para birimi alanında ödeme sistemleri için fırsatlar sunuyor. CBDC’ler bu yenilikçi teknolojiyi merkez bankalarının denenmiş ve test edilmiş temelleriyle birleştiriyor. Merkez bankalarının bu güçlerini kamu yararı için kullanması tercih edilirken katalizörler, gözetmenler ve operatörler olarak rollerini birleştirerek dijital para birimlerinde çalışan tamamen yeni bir dizi ödeme düzenlemesi geliştirebilirler.

CBDC’ler, geleneksel fiat paranın dijital versiyonlarını oluşturmak için kripto para birimlerine güç veren Blockchain teknolojisine dayanabilmekte. Stabilcoinler ile karşılaştırılan bu para birimleri günde 24 saat hızlı ve kolay yurt içi ve sınır ötesi işlemler sağlamak için tasarlandı.

“CBDC’ler nakitle benzeşen özellikler taşımak zorunda.”

Raporda ayrıca CBDC’leri benimsemenin artıları ve eksileri de vurgulanıyor.

Böyle bir yenilik, genel kullanıcılara merkez bankası parasına doğrudan erişim imkanı sağlayacak ve potansiyel olarak güvenli ve evrensel olarak erişilebilir bir yerleşim aracı sunacak: Tıpkı nakitte olduğu gibi… Faydalar, stres zamanlarında banka işlemlerini hızlandırmak ve finansal sistemde potansiyel olarak daha büyük bir merkez bankası kapsaması da dahil olmak üzere, arabuluculuk riski gibi finansal sistemin işleyişi üzerindeki sonuçlara karşı dikkatle tartılmalıdır.

BIS raporu, CBDC’lerin başarılı olabilmesi için nakit parayı çekici kılan bazı özelliklere de sahip olması gerektiğini söylüyor. Buna ek olarak BIS, CBDC’lerin kullanıcı dostu, siber saldırılara karşı dayanıklı ve sahteciliğe karşı dayanıklı olması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Bu arada 900 gündür düşüşte olan XRP için sıradaki adımın ne olacağını merak ediyorsanız bu haberimizi okumanızda fayda var.

dailyhodl


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin