ADA ilham verici bir ralli ile fiyatını yükseltirken Cardano yeni bir büyük güncellemeye hazırlanıyor
ADA ilham verici bir ralli ile fiyatını yükseltirken Cardano yeni bir büyük güncellemeye hazırlanıyor

ADA ilham verici bir ralli ile fiyatını yükseltirken Cardano yeni bir büyük güncellemeye hazırlanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Cardano’nun Mary güncellemesi ve token kazançları Ethereum ile rekabet etmeye hazırken, ölçümler Ethereum’un hala kral olduğunu gösteriyor.

Cardano Vakfı’nın kripto parası ADA, 12 Şubat’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,97 dolara ulaştı. Yıla 0,18 dolardan başlayan ADA böylece bugüne kadar %438 kazanç sağladı.

Büyümenin ardındaki faktör

Cardano’nun büyümesi Cardano’nun blok zinciri ağında çalıştırdığı ağ güncellemeleri ile ilgili.

3 Şubat’ta, Cardano’nun geliştirme firması Input Output Hong Kong başarılı bir şekilde bir hard fork gerçekleştirdi ve aynı zamanda Mary yükseltmesi olarak bilinen Goguen yerel token yükseltmesini, blok zincirini Ethereum’a benzer çok varlıklı bir ağa dönüştüren Cardano’nun test ağına uyguladı.

Ekip, ana ağı Şubat ayı sonunda başlatmayı planlıyor. Goguen güncellemesinin diğer özellikleri, Cardano yol haritasının farklı aşamalarına göre eşzamanlı olarak kullanıma sunulacak.

İşlevsellik açısından, bu yükseltme, Cardano’nun yerel tokenlerını Ethereum’daki ERC-20 fungible ve ERC-721 fungible tokenlerle eşitleyecek. Cardano blok zincirindeki kullanıcılar ilk kez, değiştirilebilir tokenler veya NFT’ler gibi kendi tokenlerini oluşturabilecekler. Ethereum blok zinciri ile bu benzerliklere ek olarak, Ethereum tokenleri ile karşılaştırıldığında Cardano’nun yerel tokenleri arasında tasarım farklılıkları var.

Yükseltmeden sonraki en büyük fark, Ethereum blok zincirinde gaz ücretleri olarak bilinen token odaklı akıllı sözleşmeyle etkileşimde bulunurken genellikle bir kullanıcıdan tahsil edilen “yürütme ücretlerinin” olmamasıdır.

ADA, piyasa değerine göre 4. sırada mücadele ediyor

ADA kısa süre önce, şu anda dolaşımda olan dördüncü en büyük kripto para birimi olmak için üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve Polkadot’un DOT’u ile XRP’yi geçti. Son zamanlarda medyadan ve hatta Elon Musk gibi kişiliklerden büyük ilgi gören Dogecoin (DOGE) gibi koinlerin aksine, Cardano’nun büyümesi sahip olduğu sağlam temelleri ve çalışma ilkelerine bağlanabilir.

Dijital varlık alım satım platformu Gate.io’nun pazarlama müdürü Marie Tatibouet, Cardano’nun yaratıcısı Charles Hoskinson liderliğindeki ekibin, “modern dünyayı saran blockchain ekosistemi: hız eksikliği, yüksek ücretler vb. çeşitli sorunları çözmek için ‘önce araştırma’ yaklaşımını benimsediğini” söyledi.

Kurumsal yatırımcılar bu tür piyasalar için önemli bir katalizör olduğundan, Cardano daha fazla trafik elde etmeyi planlıyor.

Ek olarak, Cardano’nun yüksek sorumluluk gerektiren uygulamalarıyla bilinen işlevsel bir programlama dili olan Haskell’ın hayata geçirilmiş olması, büyük işletmeleri ve hatta hükümetleri içeren farklı iş kullanım durumları açabilir. Pfeifer ayrıca şunları söyledi:

“Cardano, Ethereum’dan tamamen farklı bir piyasa payını – ulusal düzeyde kimlik çözümleri, arka uç finansal altyapı ve güçlü kurumsal kullanım durumlarını – ele geçirebilir.”

Ethereum hala kral

Ethereum’un blok zinciri kullanım senaryolarında tekel kazandığından beri “Ethereum katili” kavramı var olmasına rağmen, Ethereum’un şu anda övündüğü gibi kullanıcı ve geliştirici üretebilen herhangi bir ağ yoktu.

Ethereum için rekabeti değerlendirirken bakılması gereken önemli bir husus, Ethereum 2.0’ın bir proof-of-stake protokolüne geçişiyle çözmeyi önerdiği ölçeklenebilirlik sorunları olacaktır. Cardano’nun ölçeklenebilirliğinin, saniyedeki işlemlerle ölçülen, yüksek işlem hacmi sunan birden fazla modele sahip olan Hydra aracılığıyla gelmesi bekleniyor. Her bir “Hydra” modeli potansiyel olarak 1.000 TPS’ye kadar işleyebilir.

Pfeifer, TPS’nin, Cardano’nun Hydra yapısı nedeniyle ölçeklenebilirliğin tek ölçüsü olamayacağını, çünkü blok zincirinde farklı işlem türleri gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Şu anda, Cardano blok zincirinde faaliyet gösteren 1.400’den fazla bağımsız stake havuzu bulunmaktadır. Bununla birlikte, Ethereum şu anda, çekirdek Ethereum protokolünün kendisi de dahil olmak üzere MetaMask, Compound ve Protocol gibi yaygın olarak kullanılan uygulamalar ve arayüzler oluşturan en büyük geliştirici havuzuna sahip.

Bu yüksek geliştirici etkinliği, herhangi bir blok zincirinin ve ağ etkilerinin büyümesi için kritik öneme sahiptir. Ethereum’un yapmaya çalıştığı gibi akıllı sözleşme standartları ve en iyi uygulamaları oluşturmak da önemlidir. Ek olarak, ölçeklendirme sorunu şu anda Optimistic Rollups ve ZK-Rollups gibi ikinci katman ağlar tarafından ele alınmaktadır.

ZK-Rollups aynı zamanda, Ethereum’a hala yerleşmiş olan çeşitli veri ve yürütme modelleri aracılığıyla deneylere izin veren bağımsız bir veri parçası olarak da düşünülebilir. Bu Rollups, Eth2 yol haritasının bir parçasıdır ve Ethereum’u yakın vadede daha ölçeklenebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Metcalfe yasası, belirli bir ağın değerinin ağdaki kullanıcı sayısı ile doğru orantılı olduğunu belirtir. Bu, ölçülen ağda meydana gelen aktiviteyi ima ettiğinden, bir ağa değer vermek için belki de en önemli ölçü olabilir. Ethereum, Cardano’daki yaklaşık 71.000 aktif kullanıcıya kıyasla günlük aktif adresler 760.000’den fazla olduğu için, Cardano’yu bu alanda geçiyor.

Uygulamaları ve algılanan rekabetleri ne olursa olsun, bu noktada Ethereum’un, kullanıcıları ve ilgili blok zincirlerine dayalı DeFi uygulamalarının sayılarını göz önünde bulundurarak blockchain yarışında Cardano’nun çok ilerisinde olduğu açıktır.

Son zamanlarda DNATag’ler tarafından yapıldığı gibi, Cardano’nun güçlü temelleri ile Ethereum’u zaman içinde başarılı bir şekilde yakalaması muhtemeldir; bu, Ethereum’dan Cardano’ya bazı DeFi uygulamalarının geçişine yol açabilir. Ancak Pfeifer, hegemonyanın kırılmasına olumlu bir bakış açısıyla yaklaşır:

“Büyük ihtimalle gelecekte birden fazla blockchain protokolü alanda başarılı bir şekilde bir arada var olacak. Her Cardano kuruluşu, doğrudan rekabet ve karşılaştırma yerine tüm blockchain endüstrisinin iyiliği için birlikte çalışabilirliğe odaklanıyor. Diğer blok zincirleriyle çalışmaya açığız.”

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin