Bu şirket çıldırmış olmalı: Bakın Mart ayından kaç adet BTC çıkarmış?

AB, neden Bitcoin madenciliğini yasaklamaktan vazgeçti?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para Haber – Bitcoin madenciliği, son dönemin en büyük tartışmalarından biri. Dünya genelinde tartışılan mesele, pek çok açıdan eleştirilere maruz kalıyor. Ancak savunanlarda yok değil. Çin’in yasaklamasından sonra Avrupa Birliği, bu konuda adımlar atacaktı. Yasaklama noktasına kadar gelen AB, kararından şimdilik vazgeçti. Peki neden?

AB’den Geri Adım: Bitcoin Madenciliği Yasağını Öngören Mevzuat Kaldırıldı

Avrupa Birliği düzenleyicileri, bölgede Bitcoin madenciliğini yasaklamış olabilecek önerilen mevzuattan bir bölümü kaldırdı. Karar öncesinde yorumcular, yeniliği boğucu gerekçelerle milletvekillerini hedef alıyor. Bitcoiner Dennis Porter ise, yakın tarihli bir tweet’te bu noktaya değindi: 

“Görünüşe göre AB, madenciliği yasaklamak istiyor. Çünkü önümüzdeki 100 yıllık enerji inovasyonunun orada olmasını gerçekten istemiyorlar.”

Ancak sorun, düzenleyicilerin karşılaştığı çok yönlü, bazen çelişkili hedeflerin olması. Yani sonuçta, Proof-of-Work (PoW) madenciliğinin neresinde olursanız olun, bunun enerji kaynakları üzerinde etkisi olduğuna dair çok az şüphe var.

Bitcoin madenciliği tartışılmaya devam ediyor 

Bitcoin madenciliği söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken iki konu var: enerji kaynağı ve tüketim seviyesi. Her iki konuda madenciliğin sonlanması sonucuna çıkabilir. Ancak dünyada başka tüketimler madenciliği bile geçiyor. Bu yüzden çelişkili ikilemler bir türlü sonlanmıyor.

Tüketim ile ilgili olarak Cambridge Üniversitesi bir araştırma paylaştı. Üniversite, Bitcoin‘in bir yıl boyunca 131,26 TWh elektrik tükettiğini tahmin ediyor. Perspektif için bu, 43 milyon (124.5 TWh p/a) nüfusa sahip.

Eleştirmenler Bitcoin’i açgözlü bir canavara benzetiyor. Çünkü büyüdükçe daha fazla elektrik tüketiyor. Elektrik altyapıları taleple başa çıkmakta zorlanırken, elektrik kesintilerinin meydana geleceği bir zaman öngörüyorlar. Bu nedenle, PoW madenciliği üzerindeki kısıtlamalar gereklidir.

Elin Musk ve Michael Saylor’un bakışı

Elon Musk ve Michael Saylor’un bakışı

Elon Musk’ın geçen Mayıs ayında iddia ettiği gibi, madencilerin çoğunluğunun kaynağı oldukça kirletici fosil yakıtlardan geliyor. Ancak bu konu tekrardan tartışıldı. Çünkü Bitcoin ağının %75’ine kadar yenilenebilir kaynaklardan güç aldığını söyleyen ortaya çıktı.

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, ilişkinin insanların düşündüğü kadar doğrusal olmadığına dikkat çekiyor. Musk tarafından tetiklenen tartışmalara yanıt olarak, ağ ölçeklendikçe enerji verimliliğinin arttığını söyleyerek karşı çıktı.

cryptoslate


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir