Bitcoin'in yeni rekoru Wall Street için ne ifade ediyor?
Bitcoin'in yeni rekoru Wall Street için ne ifade ediyor?

Bitcoin’in yeni rekoru Wall Street için ne ifade ediyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bitcoin’in gerçek inananları, kripto paranın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 dolara neredeyse ulaşılmasıyla sanki zafer turları atıyorlar. “İleri ve yukarı doğru aya gidiyoruz!” diye twitledi Tyler Winklevoss. Bitcoin savunucusu Charlie Shrem, “Tüm hükümetler, (finansal hizmetler) ve şirketler yakında kendi arzlarını garanti altına almak için Bitcoin madenciliği yapacaklar” diye ekliyor. En azından Venezuela ordusu için bu doğru gibi görünüyor.

Ancak bu yeni rekor, genellikle şüpheci olan bir finans sektörünü, en azından Bitcoin’i Covid-19 güvenli limanı olarak gören hedge fonları ve stratejistlerin ötesine geçecek mi? Herkes henüz ikna olmadı.

Geçen ay, kripto para 2018’den beri ilk kez 18.000 dolara ulaştığında, JPMorgan Chase & Co.’dan Jamie Dimon, Bitcoin’i 2017 balonu sırasında sahtekârlık olarak tanımladığını şimdi de fikrini değiştirmediğini söyledi. “Biz kripto para birimine inanıyoruz, uygun şekilde düzenlenmiş formunu destekliyoruz,” dedi ve ekledi, “Bitcoin biraz farklı ve bu form bana göre değil.”

Bitcoin geleneksel piyasalarda hala dolaylı yoldan kullanılıyor

Dimon’un duruşu, adeta nihayetinde kripto sularına ayak basan bankaların ruh halini yansıtıyor. 2008 mali krizi sırasında, geleneksel finansmanı atlamanın yapay olarak kıt, kriptografik olarak güvenli bir yolu olarak biçimlendirilen Bitcoin, tabiî ki sırf fiyatı yükseldiği için bankacılık sistemi için hayati bir tehdit olarak görülmeyecek. Ama göz ardı da edilmeyecek. Bunun yerine, daha dijital, düzenleyici dostu bir Covid sonrası ödemeler geleceğine doğru bir teşvik olarak görülecektir.

Büyük bankaların Bitcoin ile doğrudan işlem yapmadan para kazanmaya çalıştıklarını gördük, bu da oldukça sınırlı müşteri talebini ve yasal netlik eksikliğini yansıtıyor. Hala tercih edilen seçenek bu. Morgan Stanley, 2018’de nakit ödemeli Bitcoin vadeli işlemlerini takas etmeye başlarken, JPMorgan bu yıl kripto borsalarını Coinbase Inc. Ve Winklevoss ikizlerinin Gemini Trust Co.’yu kurumsal bankacılık müşterileri olarak kabul etti.

Goldman Sachs Group Inc.’in bir kripto ticaret masası açma teklifi gibi daha cesur teklifler hiçbir zaman bir yere varamadı. Kara para aklama ve terörist finansmandan itibara kadar Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından vurgulanan uzun risk listesinin bununla bir ilgisi olabilir. Bank of England’ın personel blogunda 2010 ve 2019 yılları arasında finansal varlıklar üzerine yapılan bir anket, Bitcoin’in piyasa aşağı yönlü riskinin hisse senetleri veya altından daha yüksek olarak % 44 olduğuna işaret etti.

Gerçek para kazanılacaksa, bunların hiçbiri normalde bankacılar için aşılmaz değildir. Ancak, kripto borsalarında ciddi meblağların el değiştirmesine ve Guggenheim Partners LLC gibi fonların Bitcoin’e göz kulak olmasına rağmen, meşhur telefon hala çalmıyor.

Kurumsal yatırımın büyük bir bölümü hâlâ düzenlemeleri bekliyor

Bankacılık sektörünün daha ileri gitmeye istekli bazı kısımları bile, düzenleyicilere ihtiyaç duyduklarını biliyor. Singapur’daki DBS Group Holdings Ltd., nitelikli yatırımcılar için kendi dijital para borsasını yürütmeyi planlıyor, ancak yalnızca yasal onay aldıktan sonra. Kesinlikle 2020’de 2017’de olduğundan daha fazla gözetim var: Avrupa Birliği kara para aklamayı önleme kuralları artık kripto borsalarını kapsıyor ve ABD düzenleyicileri bankaların kripto para saklama hizmetleri sunmasına izin veriyor. Yine de, Avrupa Merkez Bankası patronu Christine Lagarde bu hafta, Bitcoin ve altcoin’lerin “oldukça değişken, likit olmayan ve spekülatif” olduğunu yineledi.

Bu nedenle Wall Street bankaları için daha büyük soru Bitcoin’in kendisi değil, daha sonra ne olacağıdır, özellikle de bir ödeme yöntemi olarak hantal kusurları iyi bilindiği için. Merkez bankaları ve özel şirketler, onları düzeltebilecek bir kitlesel pazar alternatifine ulaşmak için çabalıyorlar. Bu, en az beş yıl uzakta olan dijital bir euro gibi merkez bankası tarafından verilen tokenleri veya sadece bir ay uzakta olabilecek Libra gibi özel olarak çıkarılan bir kripto parayı içerebilir. Bankaların iş modelleri savunmasız kalabilir.

Kripto para birimlerinin geleceği

JPMorgan’de olduğu gibi, ödemelerde bankalar için para tasarrufu sağlayabilecek JPM Coin gibi blockchain fikirlerini takip etmek mantıklı. LVMH yöneticisi Ian Rogers’ın kripto donanım girişimi Ledger’a geçişinde görüldüğü gibi, avantaj yalnızca potansiyel maliyet tasarrufu değil, aynı zamanda akıllı teknoloji yeteneklerini de cezbetmesidir.

Kredi verenlerin, devam edebilmeleri için dijital rakiplerle rekabet etmek için başka seçenekleri yok gibi. Paypal Holdings Inc.’in Bitcoin’e olan son girişimi, Venmo gibi uygulamalarla daha geniş bir fintech girişiminin bir parçası. Firma ayrıca düzenleyicilerle dijital cüzdanlar hakkında konuşuyor. Düşük oranların ve artan temerrütlerin olduğu pandemi sonrası dünyada, bankalar teknoloji kalabalığı konusunda endişeli. Sonuçta, Ekonomi Politikası Araştırma Merkezi’ne göre, euro bölgesinde bankacılık dışı finans kuruluşları, 2018’de geleneksel bankaların mevduat alma ve borç verme pazar payını geçti.

Kripto, uzun bir kıştan sonra geri dönüş yapıyor olabilir, ancak Bitcoin söz konusu olduğunda, bankacılar biraz daha uzun süre kış uykusunda kalabilir. Parayla dönen borsalara bankacılık hizmetleri sunarak veya vadeli işlem işlemlerini kolaylaştırarak bir adım atmak, altına hücum sırasında kazma ve kürek satmaya benzer.

bnnbloomberg


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin