Kelebek Etkisini tarihi olaylar üzerinde de gözlemek mümkün. Yani geçmiş dönemlerde alınan küçük kararların yıllar sonra çok büyük sonuçlar doğurduğuna tarihsel birçok örnek bulunabilir. Örneğin 1400’lü yıllarda yani ABD’nin keşfedilmesinden yaklaşık yüz yıl önce Çin, dünyanın en büyük donanmasına sahipti. Bu dönemde Çin’de bir yönetim değişikliği gerçekleşti ve Ming Hanedanlığı yönetime geçti. Ming Hanedanlığı devlet tarafından desteklenen donanmayı israf olarak gördü ve bunun üzerine binlerce gemi çürümeye terk edildi. Ming Hanedanlığı ayrıca Çinli denizcilere Çin deniz sularından belli bir mesafenin dışına çıkmalarını da yasakladı. Ripple yöneticileri benzer konu için Hindistan’ı uyarıyor.
Belki de Coğrafi Keşifleri Portekiz ve İspanyol gemicilerden çok önce Çinli gemiciler gerçekleştirecekti ama geçmişte alınan bir karar Kelebek Etkisine yol açtı.
Hindistanlı kanun koyucular inovasyonu yok ediyor!
Hindistan Anayasa Mahkemesi, 2019’da Bitcoin üzerindeki yasakları kaldıran bir karar almıştı. Hindistanlı Bitcoin yatırımcıları ve blockchain hayranları rahat bir nefes aldı. Ancak Hindistanlı kanun koyucular daha yasakçı bir tasarı üzerinde çalışıyor. Yeni tasarı, Bitcoin ve kripto para yatırımcılarına hapis cezası ve para cezası getiriyor.
Ripple yöneticileri Navin Gupta ve Sagar Sarbhai, Hindistanlı kanun koyucuların Bitcoin ve kripto paraları yasaklayıcı bir karar almaları Hindistan’da inovasyon ve yeniliği yok edeceğini düşünüyor.
Hindistan, yazılım ve bilgisayar teknolojisi konusunda dinamik bir nüfusa sahip. Dijital paralar konusunda alınacak yasakçı bir karar, Hindistan’ın bilişim teknolojisi konusunda rekabetçi konumuna zarar verecektir. Belki de bir Kelebek Etkisi oluşturacaktır.