16 Mart Polkadot ve XRP fiyat analizi
16 Mart Polkadot ve XRP fiyat analizi

Kripto pazarındaki son düşüşün detaylı temel analizi

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto pazarları, her ne kadar çok sağlıklı olmasa da Eylül ayı boyunca istikrarlı gözüküyordu. Her şey, Salı günkü tek saatlik süre zarfında değişti. Öyle ki dijital varlıklar ekosistemindeki fiyatlar, ortalama yüzde 15-25 oranında düştü ve haftanın geri kalanında düşüş eğilimi devam etti.

Kripto pazarlarını devamlı inceliyoruz. Tüm varsayımları ve düşünceleri güncel şekilde paylaşmaya gayret ediyoruz. Ancak iyi bir analiz için pazarın gerçek büyümesini ve olgunlaşmasını, manipülasyon ve gerçekçi olmayan beklentilerden ayırmak gerekiyor.

Kripto pazarlarında bu hafta neler yaşandı?

Hiç kimse büyük hamleler öncesi kusursuz bir netliğe sahip değildir ve hızlı ve şiddetli bir fiyat hareketi açıkça tahmin edilemez bir olgudur. Ancak geçmiş verilere bakarak en azından büyük bir hamleyi rasyonelleştirmek mümkün hale gelebilir. Şu anki duruma bakıldığında ise bu son büyük düşüşün ardından beş gün geçmesine rağmen henüz tutarlı bir açıklamaya rastlayamadık.

Yapılan en iyi açıklama, Bakkt’ın yeni vadeli işlem platformunun yavaş başlaması ve hayal kırıklığı yaratan bir lansmanın ardından (o zamandan beri tamamen düşüşe uğrayan) yüksek oranla ilgili bir söylentinin azalması (yavaş bir başlangıçtan başka hiçbir beklenti tamamen gerçekçi değildi) satışları tetikledi. Bu, daha sonra, kaldıraçlı işlemler ve devasa stop-loss tasfiyeleri ile daha da şiddetlendi. Bundan sonra, pazar hissi değişti ve daha da önemlisi, aralarında nakit eksikliği ortaya çıktı.

Haziran ayından bu yana, kaldıraç makasının açılmasını tartışıyoruz; ilk 10 günde fiyatların yüzde 15 düştüğü, önümüzdeki 2 hafta boyunca yüzde 80, son haftada da yüzde 25 düştüğü bir ay yaşadık. Alım satım ticaretinin egemen olduğu bir pazarda, sistemdeki kaldıracın izlenmesi çok önemlidir ve çoğu zaman sağlamlık ve oynaklığın öncü bir göstergesidir. Bu kaldıraç aralığı son üç aydır açılmıştı ve kaldıraç son birkaç hafta boyunca açılmaya başlasa da kaldıraç long (alış) ve short (satış) pozisyonları arasında eşit olarak dağıtılmıştı. Bu durum göz önüne alındığında, short pozisyonların bu düşüşü hızlandırmadığı, belki de daha da şaşırtıcı olan özellikle de short pozisyon alan piyasa katılımcılarının başlangıçta sadece yüzde 5-10 seviyelerinde düşük seviyeli pozisyonlara yeniden girmeyi hedeflemeleriydi.

Şu anki duruma baktığımızda devam eden satış baskısı, ne alıcılar ne de satıcılar neden burada olduğumuzu gerçekten anlamadıklarına rağmen, piyasa yeniden dengeyi yeniden kazanmaya çalıştığından, belirsizliğe veya korkuya bağlı olabilir.

Kripto pazarları merkezsizliğin faturasını mı ödüyor?

Ayrıca, bu finansal ekosistemdeki “geleneksel yapıların” eksikliği bir kez daha ortaya çıktı. Zarar durdurma işlemlerinin bu kadar çabuk sonuçlanmasının bir nedeni de ana brokerlerin olmamasıdır, bu nedenle her yatırımcı/tüccar, her alım satım yerinde ve borsada bireysel olarak teminat göndermek zorunda ve bu teminat genellikle çok derin olmamakta. Dahası, nakit ve kripto varlıklarını serbestçe ve hızlı bir şekilde hareket ettirememek çok büyük kaymalara neden oldu.

Salı günü bir noktada, Bitcoin (BTC), özellikle vadeli işlem ve opsiyonlar (Kraken, Bitmex, Binance ve Deribit gibi) üzerinden kaldıraç sunan fiyatlarda, diğer borsalarda görülen fiyata göre 500 dolarlık bir primli fiyatla işlem görüyordu. Tasfiyeler gerçekleştikçe, satış noktası ve zorunlu vadeli işlem satışları yoluyla bu dengesizlikler büyüdü. Asal bir aracılık ile normal bir dünyada, hakemler hızlı bir şekilde spot satarlar ve vadelileri satın alırlardı ve arbitraj hızlı bir şekilde kaybolurdu. Ancak kriptoda, birkaçı BTC’yi yeterince hızlı satacak kadar Coinbase’e BTC’yi gönderebildi. Aynı zamanda açıkça yakalanan pazar yapıcıları da vardı, bu piyasa yapıcıları satıcıları geri dönmeye zorladıkları için vadeli işlem fiyatlarında arbitraj yarattılar. Bu arbitrajlar ve verimsizlikler olması gerekenden çok daha uzun sürmekte ve varlıkların taşınamaması nedeniyle daha da panik bir ticarete yol açmaktadır.

Vadeli işlem fiyatlarının 24 Eylül Salı günü borsalara göre dağılımı Kaynak: Skew

Geçen haftaki hamlenin sebebi ne olursa olsun, sonuçlar, kripto pazarlarının henüz ana sahneye çıkmaya hazır olmadığını gösteriyor. Tabii ki hala bu alan yatırım yapılabilir bir durumda. Ve bu sorunların hiçbiri geçen yıl boyunca kaydedilen ilerlemeyi geçersiz kılmaz. Ancak bu alandaki en iyiler ve en büyük şirketler, büyük varlık yöneticileri veya bireysel kripto sahipleri değil, büyük ticaret platformlarıdır. Hal böyle olunca; bu, hala devasa, tasfiye edici salınımların insafına kaldığımız anlamına geliyor. Bu zamanla değişecek. Yeni varlık sınıflarının çoğuna başlangıçta tüccarlar ve piyasa yapıcılar hakimdir, ancak nihayetinde, sadece uzun vadede para en büyük ve en etkili olacak şekilde büyür. Ve kripto piyasalar kadar küçük bir varlık sınıfında, girişler önümüzdeki birkaç yıllarda kesinlikle çıkışlardan çok daha büyük olacaktır.

Bitcoin’in (BTC) günlük yüzde 10’dan fazla düştüğü günlerin sayısı Kaynak: Messari

Düşüşler piyasanın temelini sağlamlaştırıyor

Geçen haftaki kripto Pazar sermayesinin düşüşündeki kayıp, endüstrinin daha önce hissetmediği kadar güçlü oldu. Bitcoin ile ilgili son zamanlardaki önemli gelişmelere bir göz atalım. Bitcoin sadece makro faktörlerin (negatif faiz oranları, daha fazla faiz indirimi, döviz devalüasyonları, repo piyasalarında görüldüğü gibi son bankacılık stresleri, vb.) mükemmel bir fırtınadan faydalanmakla kalmadı, aynı zamanda çekirdeğinde Bitcoin her zamankinden daha fazla kullanılıyor. Hash oranından işlem hacmine ve bir dizi cüzdana kadar her şey büyüyor ve şimdi Bitcoin’in enflasyon/arz planının yarıya indirileceği “halving” olayından sadece 8 ay uzaktayız. Talep sabit kaldığı sürece, bunun fiyat üzerinde bir etkisi olacaktır.

Yeni alıcıların henüz bu düşük seviyelere girmemiş olmaları, , gerçek anlamda olumsuz bir düşünceden ziyade ekosistemdeki nakit eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Ancak ironik olan, kripto para ekosisteminin dışındaki nakit, şimdi her zamankinden daha hızlı birikiyor.

Bu boşluğun gelecek 9-12 ay içinde kapanmasını beklenebilir.

Piyasalara yön verenler

Pazarın tamamı, Bitcoin’in geçtiğimiz haftaki büyük fiyat düşüşüyle ​​birlikte zayıf bir performans sergiledi. Bir kaç varlık için gözden geçirilmesi gereken önemli haberleri vardı:

  • Geçen Salı günü pazardaki düşüş sırasında, Binance US resmen faaliyetlerine başladı. Borsa birkaç haftadır yeni hesap açılışları yapmasına ve mevduat kabul etmesine rağmen, fiattan kripto platformuna alım satım resmen başladı. Başlangıç olarak, müşteriler Kasım ayının başına kadar komisyonsuz işlem yapabilecekler. Tüm bu gelişmelere rağmen BNB, haftayı neredeyse yüzde 19 kayıpla kapattı.
  • Geçen hafta Coinbase, New York müşterilerinin ChainLink’e (% -7.66), Algorand’a (% -24.52) ve Stellar’a (% 9.71) erişebileceğini açıkladı. Bu varlıklar daha önce Coinbase borsasında bu yılın başlarında listelenmişti. New York eyaletindeki gecikme muhtemelen yüksek yasal düzenleme standartlarına bağlıydı.
  • Ripple, geçtiğimiz hafta Logos’u yatırım kolu Xpring’den devraldığını açıkladı. Logos, ödeme alanında hız ve ölçeklenebilirlik çözümleri oluşturmaya odaklanmış bir girişim ve ekip, Ripple’da finans dışı (DeFi) girişimlerini oluşturmaya odaklanacak. Satın alma şartları halka açıklanmadı, ancak bu, bu yıl üçüncü Xpring anlaşması olarak kayda geçti.

altcoin-magazine

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir