Kripto ekonomisinin gerçekleri, kripto madenciliğini 2019 yılında riskli bir konuma koyuyor. GPU madenciliği tamamen ölmüş ve birçok maden devi kapanmaya yakın durumda. Peki, bu gelişmeler ışığında ekosistem için oldukça önemli olan kripto madenciliği 2019’da nereye gidecek?
Bitcoin Exchange Guide ile konuşan Hyperledger’in CEO’su, 2018’de Bitcoin’in madenciliğinin giderek daha da zorlaştığını belirtirken Bitcoin değerinin düşmesinin sürekli bir tehdit olarak görüldüğünü itiraf etti.
Kripto fiyatlandırmasında uzun süredir devam eden kriz, birçok kripto madencisini işsiz bırakmakta. Bu yüzden işimizden bahsederken biraz temkinli ve koruyucu olma eğilimindeyiz.
Gerileme dönemi, hızlı şekilde tersine dönme durumu için sınırlı işaretler gösterdiğinden, madenciler operasyonları açık tutmaya çalışıyorlar. Sadece bir gün önce, Japon teknolojisi devi GMO, şirket içi operasyonlarına devam etmesine rağmen, kripto madenciliği teçhizat satışlarını durdurduğunu açıkladı. Bu, önümüzdeki yıl kripto madenciliğinin ne olacağı konusunda iyi bir fikir veriyor. Mevcut eğilimde bireysel madencilerin büyük ölçekli madencilik havuzlarıyla rekabet etme şansı neredeyse olmayacak gibi gözüküyor.
ASIC madenciliği GPU kripto para madenciliğinin yerini alıyor
ASIC madenciliği GPU madenciliğini tamamen devraldı. Bu da ASIC kulelerine yatırım yapmak için ek yüke neden olabilecek büyük ölçekli operasyonların daha önce demokratikleşmiş bir madencilik altyapısı tarafından yürütülen bir mekanizmayı ele geçirdiği anlamına geliyor.
Sadece Bitcoin değerinin çöküşü nedeniyle kâr zayıflamakla kalmıyor, aynı zamanda madencilerin ödüllendirildiği Bitcoin miktarı da yarı yarıya azaldı. Spekülatörler ralliye hazırlanırken Bitcoin’in değerini artırabilir. Ancak spekülatörlerin ani kâr satışları ile oluşabilecek istikrarsız bir Bitcoin fiyat eğilimi madenciler için bir fayda sağlamayacak.
Kaybolan kar marjları büyük olasılıkla birkaç büyük ölçekli operasyon ile madencilik gücünü merkezileştirmeye devam edecek. Bu durumda bireylerin madencilik kârları, özellikle de Bitcoin’i elde etmeleri giderek daha zor hale gelecek. Kripto dünyası, BCH’nin SV ve ABC’ye bölünmesiyle bu yıllarda madencilik gücünün merkezileşmesinin nasıl göründüğünün tadına varmıştı. Nitekim çoğu, bu olayı, piyasayı sarsan katalizör olarak gösteriyor.
Madencilerin karşı karşıya kalacakları azalan getiriler Bitcoin’de birleşiyor. Bu yüzden yapılabilecek pek bir şey yok. Dahası, kapitalizmin kripto paraları karşılaması mantığı, temelde bireysel madencilerin rekabet edebilecekleri hiçbir şeyin olmadığı anlamına geliyor. 2018 yılında gerçekleşmesi muhtemel bir demografik madencilik kayması, madencilik için destekleyici mevzuatın yanı sıra ucuz enerji maliyetlerine sahip ülkelerin maden havuzları için yarışacak olması.
Büyük madencilik havuzları zor zamanlar geçirmeye devam ediyor
Bitcoin News’in son bir makalesinde, iki kripto madenciliği şirketinin Gürcistan’ın en büyük enerji tüketicileri arasında olduğu belirtildi. İlginç bir şekilde, komşu Ermenistan ülkesi benzer şekilde gevşek düzenlemeleri zorlamaya ve enerji maliyetlerini cazip hale getirmeye çalışıyor. Büyük madencilik çiftlikleri yalnızca kârlı oldukları yerlerde çoğalacak. 2019’da, özellikle Bitcoin halving öncesi, birkaç ülkenin madencilik havuzlarını kendi yetki alanlarında geliştirmek için teşvik etmeye çalıştığını görebiliriz.
Son madencilik gelişmelerinden bir örnek vermek gerekirse, Bitmain’in yaşadığı son sıkıntılar ve doğrudan Hong Kong’un kripto para madencilik konusundaki artan düzenleyici eylemlerini takiben bildirilen toplu işten çıkarma haberlerinden bahsedebiliriz. Genel olarak kripto para madenciliğinde kârlar düşse de, Bitmain ve Nvidia gibi devlerin geri çekilmesi, 2019’da Bitcoin’in değerinin bir kısmını geri kazanmasıyla sonuçlanabilecek bir boşluk oluşturabilir. Bu boşluk, Sovyet sonrası devletlerde ve madencilik havuzlarının çekilmesiyle elde edilen potansiyel kârlar için çaresiz olan düşük gelirli ülkelerde büyük ölçekli ASIC madencilik operasyonları ile doldurulabilir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.