Dubai’nin eski altın piyasasında, dünyanın dört bir yanından gelen alıcılar mücevher fiyatlarını artırdı. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) diğer bölgelerinde metal, finansal mühendislikte önemli hale geliyor. Yerel bir startup şirketi altın destekli bir kripto para birimi sunuyor. OneGram olarak adlandırılan şirket geçen yıl açıldı. Teklifi, Müslümanlara kripto para birimi yatırımlarının İslam hukuku kapsamında kabul edilebilir olduğuna ikna etme çabalarının bir parçası. Ancak İslami kripto para tartışmaları günümüzde hala devam ediyor ve henüz bir sonuca varılmış görünmüyor. Kripto para şirketleri ise tartışmayı etkilemek için yollar arıyor.
Kripto para şirketleri, İslami kripto para tartışmaların etkilemek için yollar arıyor
Dünya çapında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olan ilgi, İslami finansın ana merkezleri olan Körfez ve Güneydoğu Asya’ya taşındı. Ancak pek çok Müslüman, bu tür yatırımlarla huzursuz çünkü finansal mühendislik ve risk konusu var. İslami öğretiler faiz ödemelerini yasaklar. Bu öğretiler, fiziksel varlıklara dayalı gerçek ekonomik aktivitenin önemini belirtmekle birlikte, parasal spekülasyonları onaylıyor. Bu, İslami uzmanlar arasında kripto paranın dinsel olarak müsaade edilip edilemeyeceği konusundaki tartışmalara yol açtı.
Kripto para şirketleri, tartışmayı etkilemek için yollar arıyorlar. İslami danışmanlar tarafından tanınan altın gibi fiziki nesnelere dayanan ürünler çıkardılar. OneGram, kripto para biriminin her birinin güvenli bir yerde saklanan en az bir gram fiziksel altın ile desteklendiğini söylüyor. Fikir spekülasyonu sınırlamak. Yatırım şirketinin kurucularından Briton İbrahim Muhammed, konuya yönelik şunları söylüyor:
Altın, İslam toplumlarında paranın ilk biçimleri arasındaydı.
OneGram, ilk altın destekli kripto para birimini piyasaya sürdü
Bugüne kadar, onlarca milyon dolar değerinde para satışa sunuldu. Planlanan kripto paraların yaklaşık yüzde 60’ı satılmaya devam ediyor; OneGram, Mayıs ayı sonlarında finansal borsalarda listelenmeden önce hepsini yayınlamayı umuyor. OneGram, Dubai merkezli Al Maali Consulting’in İslami öğretilerinde kripto para biriminin kabul edilebilir olduğuna dair bir karar aldı.
Finansal ürünlerin İslami öğretileri karşılayıp karşılamadığına dair fikirlerini sunan birçok işletmeden biri. Malezya’da, HelloGold, Kuala Lumpur merkezli Amanie Advisors’daki İslam uzmanlarından onay aldıktan sonra, Ekim ayında ilk altın destekli kripto para birimini sundu. HelloGold’un baş pazarlama sorumlusu Manuel Ho, parasının İslami olduğunu belirterek satın alma ve satmanın belirli bir süre içinde gerçekleştiğini ve paranın daha az spekülatif olduğunu söyledi.
Bazı uluslararası gruplar İslami kripto para için kurallar önerdi
Körfez ve Güneydoğu Asya’daki bankacılığın sadece yüzde 20 ila 30’u İslami öğretileri takip ediyor. Birçok Müslüman, daha yüksek getiri oranları veya kolaylıklar sunuyorsa, daha geleneksel finansmanı kullanır. Ancak dini müsaade edilebilirlik konusu önemli ve İslami bankaların ve finans işletmelerinin kripto para kullanıp kullanmadığına karar verebilir. Malezya’daki HSBC Amanah’dan Ziyaad Mahomed, konuya yönelik şunları söylüyor:
En büyük zorluklardan biri, (kripto para birimleri) hakkında konuşacak çok şey olduğu.
Mahomed İslami finansmanı denetleyen bir komite başkanı. Kimsenin kripto paranın geleceğini bilmediğini ekliyor. Diğer ülkelerde, İslami uzmanlar henüz kripto paranın müsaade edilip edilemeyeceğine karar vermedi. Bazı uluslararası gruplar İslami finans için kurallar önerdi, fakat hiçbiri bunları tam olarak uygulama yetkisine sahip değil. Pek çok hükumet piyasa istikrarsızlığı konusunda endişeli, ancak yeni teknolojiden yararlanma şansını kaybetmek istemiyorlar.
En eski hükümlerden biri, Bitcoin’i kabul edilebilir bir ticaret biçimi olarak adlandırıyor
Suudi Arabistan ve BAE merkez bankaları vatandaşlarını Bitcoin ticareti riskleri konusunda uyardılar, ancak onları yasaklamadılar. Bu, İslami yatırımcıların bazen danışmanlık hizmetleri ve üniversitelerde uzmanlarca çatışan kararlar arasında seçim yapmalarını sağlar.
En eski hükümlerden biri, 2014 yılında, İslami finans kitaplarının yazarı Californialı profesör Monzer Kahf’in, Bitcoin’i kabul edilebilir bir ticaret biçimi olarak adlandırmasıyla geldi. O zamandan beri, Güney Afrika‘daki İslami uzmanlar kripto para desteklerini yönettiler. Bu uzmanlar, kripto paraların sosyal olarak kabul edilebilir olduğunu ve yaygın olarak kullanıldığını iddia ettiler.
İslami açıdan kripto para birimleri bir çeşit mal varlığı mı?
Bir başka sorun da, pek çok İslami uzmanın dijital para birimlerinin karmaşıklıklarını anlamakta güçlük çektiğini, bu Londra‘daki Cordoba Başkenti’nin genel müdürü Harris Irfan söylüyor. İslam hukukunun bu kısmı çok karmaşık olduğu için uzmanları dinlerken yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.
Mahomed, kripto para birimlerinin bir çeşit mal varlığı olduğu konusunda bir anlaşmaya varıldığını vurguluyor. Bu kabul edilmeye doğru bir hareket. Ancak uzmanlar, kripto para birimlerinin aslında bir çeşit mal varlığı olup olmadığına karar vermedi. Bu zekat denilen İslami vergi ödemeleri için önemli.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.