Bazı yatırımcıların beklediği gibi, bu yıl kripto para birimleri için sorunsuz bir sene olmadı. Bitcoin geçen yıl muhteşem bir şekilde 20.000 dolara çıktı ve daha sonra da aynı derecede dramatik bir şekilde düştü. Tabi kripto para sevgisi için işler yüzeyde göründüğü kadar kötü değil.
Türkiye’nin kripto para sevgisi gün geçtikçe artıyor
ABD hala kripto paralarla ilgili olarak doğru ihtişam ve coşkuyu bir arada bulmak için mücadele ederken, kripto para piyasasının yaygınlaşması için hızlı adımlar atan bazı gelişmekte olan piyasalar da var.
Türkiye gerçekten zor zamanlardan geçiyor. Yakın tarihli bir Statstica raporuna göre, nüfusun yaklaşık yüzde 18’i son yıllarda kripto paraya yatırım yaptı. Statistca tarafından 15.000 kişi üzerinde yapılan bir ankete göre, Türkiye kripto pazarına yatırım yapan en yüksek nüfus oranına sahip. Ayrıca Türkiye’nin kripto para sevgisi gün geçtikçe artıyor. Ancak soru şu: Gelecekte bu trend devam edecek mi? Bunun için bağımsız finansal sistemlere sahip olmak gerekiyor.
Ülkeler Swift sistemine alternatif arıyor
Bu ayın başlarında ABD hükümeti Türkiye’yi, Belçika’daki Swift tarafından işletilen küresel bankacılık sisteminden hariç, Türkiye ekonomisine ilave yaptırımlar uyguladı. ABD hükümetinin, Swift bankacılık sistemi, İran ve Türkiye gibi ülkeleri küresel finansal sistemden uzaklaştırmak için kullanılan sürekli bir uygulama haline döndü. Bu durum diğer devletleri de endişelendirmekte. Geçen hafta CCN tarafından yayınlanan bir habere göre, Almanya ABD’den bağımsız olarak bir finansal sistem kurma niyetinde. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
Bu gelişmeler nedeniyle, ABD’den bağımsız, Avrupa Para Fonu yaratan ve bağımsız bir Swift sistemi oluşturan ödeme kanallarını kurarak Avrupa özerkliğini güçlendirmemiz şart.
Bağımsız finansal sistemlerin kurulması için ülkeler arasında gittikçe artan bir mutabakat arayışı olmakta. Bu ihtiyaçta, kriptonun sınırsız, özgür, sansürsüz ve merkezi olmayan bir finansal ağ olarak değerlendirilmesi, daha büyük bir tüketici kitlesine hitap etmesine sebep oluyor.
Türk Lira’sı nedenlerden biri mi?
Türkiye, ABD’nin uyguladığı ticaret yaptırımlarının bir sonucu olarak, döviz kurunun ABD dolarına karşı %50’in üzerinde düşüş yaşadığı bir ekonomik krizden geçiyor. Türkiye, casusluk suçlamasıyla karşı karşıya olan Amerikalı papaz Andrew Brunson’u serbest bırakmayı reddettiği zaman, durum daha da kötüleşti.
Siyasi sorunlar kısa sürede tüm ulusu sardı ve ekonomik bir felaketin şeklini aldı. Ayrıca Lira’yı dolar gibi başka rezerv para birimlerine çevirmek artık bir iş seçeneği haline geldi. Bu, yeni durum Türk vatandaşları arasında kötü duygulara yol açtı. Bloomberg’e para birimi sorunları hakkında konuşan 58 yaşında bir emekli ekonomist şunları söyledi:
Cumhurbaşkanımıza saygım var, ancak o çağrı yaptı diye altın ve yabancı paramı satamam, çünkü bu tasarruf için beslenmemden kesmem anlamına gelir.
Türk Lira’sı için yeni gelişmeler devam ediyor
Lira’nın düşük likiditesi ve para birimi üzerindeki sıkı hükumet kontrolü vatandaşları daha da zorlaştırdı. Bu, bireyleri dijital para birimlerine doğru yönlendiren temel faktör. Kripto para birimleri Swift sistemini atlatmaya yardımcı olabilir ve bu paraları kullanan işlemler daha hızlı ve anonim kalır.
Tüm bunlara rağmen Türk Lira’sı için yeni gelişmeler devam ediyor. Bloomberg tarafından 31 Ağustos’ta yayınlanan bir rapora göre, Türkiye’deki politika yapıcılar, dolar mevduatlarına vergi yükledikten sonra, yatırımcıların yerel para birimine dönmesini daha cazip hale getirebilir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
UYARI: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.