blockchain ve kripto
Bu ülkeler Blockchain ve kripto paraların geleceğine yön verebilir

Bu ülkeler Blockchain ve kripto paraların geleceğine yön verebilir

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran, Pakistan ve Venezuela bilindiği gibi ekonomik krizlerle karşı karşıya olan ülkeler. Ve bu ülkelerin ortak bir paydada buluşturan ise farklı yollarla da olsa ödeme gücü olarak Blockchain ve kripto teknolojisine olan yakınlıklarından bahsedebiliriz. Her milletin şifrelenmiş dijital para birimine girmesi ise, kripto para programlarına ve düzenleyici geleceğe yeni bir dizi vaka çalışması sunacak.

Kripto paralar ekonomik krizi aşmanın bir yolu olarak görülüyor

İran, 1979’dan bu yana Nükleer anlaşması sırasında kaldırılmış olan ABD’nin ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıyaydı. Ancak New York Times’a göre Ağustos’un başlarında ülkede yeni yapılanma görülebilir. Yaptırımlar, diğer olumsuzlukların yanı sıra, paranın ülkeden çıkışını daha da zorlaştıran bir durumu da beraberinde getirerek, dış ekonomiye kapalı bir ekonomi oluşmasına neden oldu. Daha önce bildirildiği gibi, İran’da bulunan bazı kesimler, bu mali ablukayı aşmak için devlet tarafından onaylanmış bir kripto para teklif ediyor.

Venezuela hiperenflasyonu Blockchain ve kripto paralar ile aşmayı amaçlıyor

Diğer yandan, hiperenflasyon ile mücadele etmeye çalışan Venezuela’da, istikrarsız Bolivar’ın kullanımını engellemenin bir yolu olarak nispeten yaygın olan kripto para geliştirdi. Şimdi, Venezuela Petro’yu yeniden piyasaya sürüyor. Bilindiği gibi Petro Venezuela’nın zengin petrol rezervlerine dayalı bir kripto para olarak geliştirilmiştir. Ve bu durum bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Ve hatta ABD’de ile ticari ilişkilerde yasadışı hale getirildi.

Forbes’e göre, Pakistan yaklaşan bir borç ödeme krizi ile karşı karşıyayken,  kriptoyu benimseyen bir sonraki ülke olacak. Pakistan sadece Uluslararası Para Fonu’ndan kredi almakla kalmayacak. Aynı zamanda İran’dan farklı olmamakla birlikte ülkeden para kazanılmasını zorlaştıran bazı kararlar alma yolundadır.

Her durumda, kripto, zorlu bir sınavdan geçecek. Ve hükümetlerin dijital para birimlerini düzenlemesi ile sonuçlanacak bir ortam oluşacak gibi bir görünüm bulunuyor. Venezuela’da, Dash ve Bitcoin adaptasyonu şimdiden görüyorlar gibi. Bu yüzden Petro’nun tanıtımı, merkezileştirilmiş ve merkezileştirilmemiş kripto para birimlerinin sırasıyla nasıl işlem gördüğü ve kripto istikrarı ile zayıf parasal düzenlemelerden kaynaklanan problemlerin nasıl aşılabileceği konusunda bir fikir vermelidir.

Yakın gelecekte merkezi ve merkezsiz kriptoların farkını görebileceğiz

İran’da merkezi bir kripto para birimi hâkimiyeti ağır basarken, Pakistan’da ise merkezsiz kripto paralar büyük olasılıkla yaygınlaşacak. Her iki durumda da, kripto paranın uluslararası finansal engelleri aşabilme kabiliyeti teste tabi tutulacaktır. Yabancı devletlerin İran ve Pakistan’a giren ve çıkan kripto ticaretini düzenlemeyi tercih etmeleri, yeni düzenleyici çerçevelerin geliştirilmesini sağlayacak ve kripto paranın ulus ötesi olarak bir değer birimi olarak oynadığı rolün sağlamlaştırılmasına yol açacaktır. Ülkeler farklı şekilde kendilerini konumlandıracaklar. Ve kripto paralar, ülkeye giren ve çıkan farklı yasal kurumlar oluşturma ihtimali meydana gelecek.

Venezuela’nın gidişatını gözlemlemek ve İran ile Pakistan’ı karşılaştırmak, devlet tarafından onaylanmış ve bağımsız kripto para birimleri arasındaki farkları gözlemlememize yardım olacak. Ayrıca, kripto paranın benimsenerek aşılmak istenen ekonomik sıkıntılar farklı olduğu için, kripto para savunucularının, kurulduğu günden bu yana iddia ettikleri oluşturulma amaçları da test edilmiş olacak.

Blockchain ve kripto paralar varoluş amacına ulaşabilecek mi?

Bu davaların göstereceği önemli bir gösterge ise kripto paraların merkezi olmayan rolleridir. Hükümet tarafından çıkarılan kripto paralar, Bitcoin’i sevdiğimiz blok zincirden oldukça farklıdır. Devletler tarafından ihraç edilecek kripto, birçok yönden merkezi olmayan coinle benzerdir. Ancak temel nitelikleri, hem ihraç edildiği hem de işlem gördükleri ve devlet organlarının üzerlerinde bulundurdukları kontrol mekanizmasında fiat paralara daha yakındır. Blockchain’in geleceğini tahmin etmek şu için zor gözükse de İran, Pakistan ve Venezuela’yı takip etmek, bu teknolojiyi anlamak için önemli ipuçları verecek gibi gözüküyor.

chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir